FH foreslår at hæve Arne-pensionen med godt 3.000 kroner om måneden. Fra 15.000 til godt 18.000 kroner om måneden.
FH foreslår også, at varigheden af Arne-pensionen forlænges fra de nuværende tre år til fire år, og at give folk på Arne-pension bedre muligheder for at arbejde ved siden af. FH foreslår samtidig, at seniorpensionen skal bevares som i dag.
”Lønmodtagerne skal føle sig trygge omkring deres pension. Derfor ønsker vi i FH, at Arne-pensionen skal forbedres markant, og at der investeres i et langt bedre psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Det skal også være lettere at skifte spor i løbet af arbejdslivet, hvis man har et arbejde, der slider på krop og sjæl,” siger FH-formand Morten Skov Christiansen ifølge en pressemeddelelse.
Morten Skov Christiansen mener, at Arne-pensionen i dag er for lav:
Ydelsen er i dag så lav, at Arne-pensionen ikke giver den nødvendige tryghed
“Ydelsen er i dag så lav, at Arne-pensionen ikke giver den nødvendige tryghed, så derfor skal vi se på satsen.”
I udspillet lægger FH desuden op til, at pensionsalderen skal stige langsommere end planlagt.
”Vi ved, at næsten 4 ud af 5 lønmodtagere under 50 år er bekymrede for, om de kan holde frem til pensionsalderen. Det skaber utryghed. Derfor ønsker vi at tage toppen af stigningen. Med vores model vil personer i 30’erne kunne gå på pension op til to år tidligere, end der er lagt op til i dag,” siger Morten Skov Christiansen.
Men hvis pensionsalderen overhovedet skal stige, er det nødvendigt med massive investeringer i et bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, understreger Morten Skov:
Smertestillende medicin må aldrig blive en forudsætning for at kunne passe et arbejde
”Smertestillende medicin må aldrig blive en forudsætning for at kunne passe et arbejde. Vi må heller ikke acceptere, at stressepidemien bliver ved med at vokse sig større.”
“Vi er nødt til at gøre meget mere for at forebygge både fysisk og psykisk nedslidning, hvis en stigende pensionsalder overhovedet skal være realistisk,” understreger Morten Skov Christiansen.
Som en del af forebyggelsesindsatsen foreslår FH også en ny ret til sporskifte. Den skal være målrettet lønmodtagere mellem 45 og 60 år, der efter mange år på arbejdsmarkedet har behov for at skifte branche. Det skal understøttes med en langt højere ydelse end den SU, man kan få i dag:
Mange lønmodtagere med hårde job kan få rigtig meget ud af at skifte branche
”Mange lønmodtagere med hårde job kan få rigtig meget ud af at skifte branche, men det er ikke realistisk at gå på SU i flere år, hvis man har familie, hus, bil og meget andet.”
“Det er vi nødt til at respektere. Ellers får vi ikke folk til at skifte spor, selvom det ville være det bedste både for den enkelte, for virksomhederne og for samfundet,” siger Morten Skov Christiansen.
FH foreslår også, at der skal være bedre mulighed for, at de seniorer, der ønsker det, kan blive på arbejdsmarkedet. Konkret skal det gøres lettere at trække sig gradvist tilbage og gøre mere for at få ledige seniorer tilbage i arbejde.
”I dag er det desværre sådan, at seniorer har meget større risiko for at blive langtidsledige, hvis de mister deres job. Det er meningsløst, at dygtige og erfarne kolleger føler sig nødsaget til at gå på pension, fordi der ikke bliver gjort nok for at hjælpe dem tilbage på arbejdsmarkedet,” siger FH-formanden.
Opdateret kl. 15.20 med kommentarer fra SVMs beskæftigelsesordførere
Netavisen Pio har bedt regeringspartierne Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne om at forholde sig til FHs pensionsudspil.
Reaktionerne fra de tre partiers beskæftigelsesordførere er høfligt positive, men også forsigtige.
Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Jens Joel:
"Jeg synes, det er både naturligt og glædeligt, at Fagbevægelsen blander sig i debatten om et vigtigt emne for rigtig mange lønmodtagere."
"I Socialdemokratiet er vi optagede af, hvordan vi økonomisk ansvarligt kan sikre et mere retfærdigt pensionssystem, og selvom jeg ikke vil kommentere på de konkrete elementer i fagbevægelsens udspil, så synes jeg de bidrager konstruktivt til den debat."
Venstres beskæftigelsesordfører, Kim Valentin:
"Det er et positivt udspil, som jeg kan se mange gode ting i. Ingen nedslidte skal selvfølgelig tvinges til at arbejde!"
"Fremtidens arbejdsmarked kræver meget af både arbejdstager og arbejdsgiver, og jeg tror alle skal vænne sig til at én uddannelse ikke er nok gennem dit liv - og at den sidste lønseddel du får ikke nødvendigvis er den som giver dig den højeste løn."
"Vi skal være bedre til at passe på hinanden, og hvis det betyder, at vi skal arbejde mere eller mindre i perioder af vores liv - og kortere eller længere tid frem mod pensionsalderen - så skal alle være villige til at indrette sig anderledes end i dag."
"Hvis vi ønsker et velfærdssamfund som i dag, så kan jeg ikke, se at vi begynder at diskutere længere pensionsperiode for alle, men mere at vi drøfter den mest fleksible pensionsmodel, som sikrer at dem der vil og kan arbejde får mulighed for det - og at dem der virkelig er nedslidte har en god model for selvpensionering tidligere."
"Venstre har foreslået en bred arbejdslivkommission til at tage denne drøftelse i."
Moderaternes beskæftigelsesordfører, Karin Liltorp:
"Det store fokus på forebyggelse kan vi kun bifalde: Her gør vi i dag ikke nok, og netop forebyggelse af stress er en meget vigtig dagsorden."
"Arne-pensionen har aldrig været en Moderat mærkesag: Vi ønsker, at man skal kunne trække sig tilbage på baggrund af individuelle hensyn, og ikke nødvendigvis afgjort af antal år på arbejdsmarkedet. Derudover glæder vi os til at dykke mere ned i anbefalingerne."
Kommentarer
Hvis pensionisterne ønsker en højere pension, skal de lade være med at stemme på de partier, der lover "store" skattelettelser til de bedre stillede i samfundet. Hvis alle pensionister stemmer på de partier, der lover bedre velfærd i stedet for skattelettelser, kommer de borgerlige partier ikke med i en regering.