Annonce

Splittelsen i Enhedslisten fortsætter: To medlemmer forlader partiledelsen

To medlemmer af ELs forretningsudvalg trækker sig på grund af partiudtalelse, som tager afstand fra partimedlemmer, der støtter eller sympatiserer “med bevægelser der deltog i angrebet den 7. oktober”
Foto: Netavisen Pio/Emil Vendelbo Johansen
Pelle Dragsted, politisk ordfører, Enhedlisten.
Splittelsen i Enhedslisten omkring situationen i Mellemøsten fortsætter. I weekenden har to medlemmer af partiets ledende organ, Forretningsudvalget, som tæller fem medlemmer, forladt udvalget i protest.

Det drejer sig om David Rønne og Lone Degn.

Det sker i protest mod en såkaldt vedtagetekst, som partiets hovedbestyrelse vedtog i weekenden.

I udtalelsen tager hovedbestyrelsen afstand fra de medlemmer af partiet, der offentligt støtter eller sympatiserer “med bevægelser der deltog i angrebet den 7. oktober (på Israel, red.).”

Udtalelsen tager ligeledes afstand fra de partimedlemmer, der fremsætter “udtalelser der ikke anerkender årsmødets beslutning om at afbryde samarbejdet med DFLP”.

Brød med DFLP

Enhedslistens brød med DFLP ( Democratic Front for Liberation of Palestine) 19. oktober sidste år efter at det kom frem, at den palæstinensiske organisation deltog i terrorangrebet på Israel 7. oktober 2023, som kostede 1.200 israelere livet. Mens andre godt 220 blev taget som gidsler og ført ind i Gaza.

Weekendens EL-udtalelse er vedtaget på baggrund af, at medlemmer af foreningen Rødt Venstre, som tæller nuværende og tidligere medlemmer af Enhedslisten, har udtalt en fortsat støtte til DFLP.

Weekendens udtalelse fra ELs hovedbestyrelse skulle skabe klarhed over Enhedslistens officielle linje, men to medlemmer af Enhedslistens højeste organ, Forretningsudvalget, har altså nu forladt Forretningsudvalget i protest mod udtalelsen.

Trækker sig med øjeblikkelig virkning

I en kommentar i ventrefløjs-onlinemediet Solidaritet skriver David Rønne og Lone Degn, at Enhedslistens hovedbestyrelse med sin udtalelse har talt de interne konflikter op - i stedet for at bygge bro: 

Det er ikke en ledelsesmæssig retning, vi kan stå inde for

“I den nuværende situation vælger Enhedslistens hovedbestyrelse at lade være med at forsøge at bygge bro og tale de interne konflikter ned. Det er ikke en ledelsesmæssig retning, vi kan stå inde for. Derfor trækker vi os med øjeblikkelig virkning fra Enhedslistens forretningsudvalg.”

David Rønne og Lone Degn er ikke enige med medlemmerne i fraktionen Rødt Venstre i, at Enhedslisten fortsat bør samarbejde med DFLP. De skriver således i Solidaritet, at de er “imod enhver terrorhandling”.

“Dette handler ikke om, hvorvidt vi er enige eller uenige i det ene eller det andet synspunkt. Men lad os slå fast med det samme: Vi er selvfølgelig imod enhver terrorhandling og angreb på civile. Vores udtræden af FU handler om, at partiets demokrati skrider, og om at de organisatoriske strukturer vi har bygget op, er under pres.

Rødt Venstre

Foreningen Rødt Venstre blev stiftet tidligere i år af tidligere og nuværende Enhedslisten-medlemmer, der er utilfredse med den pragmatiske kurs, Enhedslisten er slået ind på under Pelle Dragsteds ledelse.

Rødt Venstre retter mange anker mod Enhedslistens ledelse på Christiansborg:

Partidemokratiet er blevet for svagt, fokusset på parlamentarismen næsten altoverskyggende, og forbindelsen til græsrødderne og den aktivistiske venstrefløj for løs.

Men det er de to store udenrigspolitiske spørgsmål, der dominerer europæisk politik i disse dage - Ukraine-krigen og Gaza-krigen - som stikker ud som særligt ømme stridsemner.

På Ukraine-spørgsmålet har Enhedslisten signaleret entydig opbakning til præsident Volodymyr Zelenskyjs forsvarsindsats, og lige så tydelig har fordømmelsen af antisemitisme og terrorgrupper på den pro-palæstinensiske fløj været.

Her er analysen en helt anden i Rødt Venstre.

“Zelensky-regimets sejr vil betyde, at NATO kommer til at bestemme, Ruslands sejr vil betyde et lakaj-regime under russisk imperialisme. Ingen af delene er progressive udfald for arbejderklassen,” lyder det eksempelvis i foreningens politiske grundlag.

Læs mere om Rødt Venstre her

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Splittelsen i Enhedslisten fortsætter, det var da en god nyhed, lad det bare fortsætte. Enhedslisten er et totalt overflødig parti i folketinget, så jo før jo bedre at det går i opløsning.

Jeg er spændt på om det ender med at fraktionsgruppen danner et nyt rent socialistisk parti, under navnet Rødt Venstre - Parolerne har de klar- Kollektiv ejendomsret til produktionsmidlerne - Danmark ud af Nato etc etc - Et ekko fra en tid , man troede hørte fortiden til -