Annonce

Finanslov: Wammen er kongen af de brede forlig

Så længe finansminister Nicolai Wammen (S) mestrer det parlamentariske spil, er rygterne om regeringens snarlige død stærkt overdrevne.
Foto: Finansministeriet/Michael Fauerby
Nicolai Wammen (S), finansminister
Efter en uge hvor regeringens flertal vaklede oven på Mike Fonsecas udmelding fra Moderaterne, lander finansminister Nicolai Wammen (S) en historisk bred finanslov.

11 ud af 12 partier i Folketinget er med. Kun Enhedslisten står uden for.

Aldrig i Danmarkshistorien har flere partier stået bag en finanslov, og selv om der er gået inflation i antallet af partier, så er det alligevel bemærkelsesværdigt at se en finanslov, der samler fra SF til den yderste højrefløj.

Vanopslagh opfører sig umodent

Ifølge Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, er finansloven “Ligegyldig. Uambitiøs. Uden retning”. Alligevel stemmer han for. LA opfører sig som Enhedslisten med slips.

Vanopslagh kopierer Johanne Schmidt-Nielsens (Ø) praksis fra Helle Thorning-tiden med at skælde ud på de aftaler, hun selv er med i.

placeholder

Sandt er det dog, at der ikke er tale om nogen banebrydende finanslov. Den er en opfølgning til den tilsvarende kedelige finanslov, der forsinket af valget blev vedtaget i foråret.

Det er den nye normal i dansk politik. Retningen er afklappet på forhånd og finansloven er nærmest en ekspeditionssag.

Når finansloven alligevel er interessant, så er det fordi den siger noget om de reelle styrkeforhold i dansk politik. Baseret på dækningen i medierne får man nemt det indtryk, at regeringen står over for sin snarlige kollaps.

Regeringens problemer er kun halvdelen af billedet

Meningsmålingerne er elendige. Moderaterne styrtbløder mandater. Skandalerne vokser.

Efterhånden har de politiske journalister ikke svært ved at finde anonyme folketingsmedlemmer, der ivrigt brokker sig over kollegaer, både egne partier og resten af regeringsblokken.

Men regeringens talrige problemer er kun halvdelen af billedet. For når det kommer til stykket, så er oppositionen ikke enig om noget som helst.

Der er ikke noget alternativ til regeringen, og derfor er partierne til salg for håndører.

For selvfølgelig er 900 millioner kroner mange penge, men når der forhandles om finanslov, er der altså tale om pebernødder.

Wammens triumf

Når det kan lykkes at lave et historisk bredt finanslovsforlig med en historisk linje til forligspartierne, så er det først og fremmest en triumf for Nicolai Wammen, der slår sit navn fast som Christiansborgs uovertrufne forligsmager.

Det var i høj grad Wammens fortjeneste, at den forhenværende smalle S-regering viste sig langt mere manøvredygtig end forventet.

Og det er i lige så høj grad Wammens fortjeneste, at den nuværende regering på trods af dårlige meningsmålinger og vaklen i geledderne er oppositionen knusende overlegen.

Så længe Wammen mestrer sit politiske håndværk, så er rygterne om regeringens snarlige død stærkt overdrevne.

Udvalgte prioriteter i aftale om finansloven for 2024 

Pulje til flere hænder i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) (50 millioner kroner i 2024 og samlet 290 millioner kroner over perioden 2024-2027): Der afsættes en pulje til flere hænder i Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) til at understøtte det pædagogiske personale i det forebyggende arbejde og skabe øget tilstedeværelse i dagtilbud og grundskolen.

Værdig ældrepleje (150 millioner kroner i 2024 og samlet 695 millioner kroner over perioden 2024-2027): Der afsættes en ramme til værdig ældrepleje. Midlerne kan blandt andet gå til udbredelse af faste teams og udbredelse af velfærds- teknologi. Den konkrete udmøntning vil ske efter aftale med aftalepartierne på baggrund af et konkret oplæg fra regeringen.

Annullering af besparelse i CFU (41,8 millioner kroner i 2024): Der afsættes midler til at understøtte udvikling og vedlige- hold af de fysiske undervisningsmidler, der anvendes i grundskolen.

Fjernvarmepulje (150 millioner kroner i 2024): Fjernvarmepuljen forlænges med 150 millioner kroner i 2024, hvorved der gives støtte til, at flere projekter bliver rentable at gennemføre for fjernvarmeselskaberne.

Akutpakke til forbedring af vandmiljøet og udtagning af lavbundsjorde (105 millioner kroner i 2024 og samlet 405 millioner kroner over perioden 2024-2027): Der afsættes en ramme til en akutpakke for vandmiljøet. Rammen vil kunne udmøntes til indsatser, der understøtter, at de aftalte reduktioner i kvælstofudledningen realiseres, eller som i øvrigt bidrager til forbedringer af vandmiljøet.

Forhøjelse af bundfradraget for elbiler (50 millioner kroner i 2024 og 150 millioner kroner i 2025): Aftalepartierne er enige om at forhøje bundfradraget i registreringsafgiften for nulemissionspersonbiler, så bundfradraget ikke falder fra 2023 og frem til 2025.

Akutberedskab, herunder akutlægebiler (50 millioner kroner i 2024 og samlet 275 millioner kroner over perioden 2024-2027):  Der afsættes midler til prioritering af regionernes akutberedskaber. Løftet kan eksempelvis ske ved et styrket akut- beredskab – fx flere akutlægebiler – eller øvrige præhospitale tiltag.

Udkantstilskud til gymnasier og pulje til voksenuddannelsescentre med økonomisk udfordrede afdelinger mv. (31,5 millioner kroner i 2024 og 111 mio. kr. over perioden 2024-2027): Den midlertidige forhøjelse af udkantstilskud- det til almene gymnasier i 2024-2027 videreføres, ligesom der afsættes 10,0 millioner kroner i 2024-2027 til puljen til voksenuddannelsescentre med økonomisk udfordrede afdelinger. Der afsættes også̊ en reserve på 5 millioner kroner i 2024 mhp. at understøtte handelsgymnasier mv. yderområderne.

Stormflodspulje til genopretning i hårdt ramte kommuner (125 millioner kroner i 2024): Der oprettes en ekstraordinær- anlægspulje på 125 millioner kroner, der kan søges af kommuner, med mulighed for dækning af op til 25 procent af udgifterne til genopretning. Der oprettes herudover en lånepulje for at understøtte, at kommuner med en lavere likviditet også̊ har mulighed for at anvende stormflodspuljen.

Kilde: Finansministeriet. Aftale om finansloven for 2024.

Niels Jespersen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Finanslov: Wammen er kongen af de brede forlig.
Så længe Wammen mestrer sit politiske håndværk, så er rygterne om regeringens snarlige død stærkt overdrevne.

Kong Wammen og dronning Mette.

Så er rollerne fordelte!

Og gudskelov for rækkefølgen og fordelingen!

Men desværre kan Wammens økonomiske evner ikke strække til at rette op på Bent Hansen og Lars Løkke Rasmussens stor-syge-huse orgier fra år tilbage!

Region Midtjylland ligger som Bent Hansen og Lars Løkke har redt!

Med en ært i bunden, men ingen madrasser og ingen edderdunsdyner, ja, så lider den jyske princesse som aldrig før!

Dronning Mette skal i morgen forsvare sin konge, men spørgsmålene om patienterne i region Midtjylland udebliver!

Alle har fået et holdkæftbolche bortset fra Enhedslisten!

Men de er ikke kendte for at forsvare det jyske!

Mette Frederiksen tale om aktiv dødshjælp bliver mere aktuel end nogensinde!

Lev et liv så du aldrig får brug for læge, storsygehus eller ældrepleje!

Arbejd til du dør!

Kongen og dronningen har talt!

Og Lars Løkke bliver mere og mere flov hver gang han optræder på tv!

Ansvaret for storsygehusene er alene hans!

Deres økonomi er en dødssejler!

Det havde manden med indsigt i storkapitalen aldrig regnet med!

Stordriftsfordele???

Gælder sjovt nok ikke for mennesker og dyr!

Nu ved vi det alle!

Bent Hansen er for længst gået på pension!

Og har sikkert bestyrelsesposter i stor-drifts-virksomheder!

Hvor varen ikke er mennesker og dyr!

Hvis inflationen sættes på stand-by vil Wammen måske redde Skejby og Gødstrup og alle de potentielle brugere!

Ellers må vi nøjes med dronningens aktive dødshjælp!

Så hun kan have sine fritids-sysler i fred og ro!

Og Aksel Jensen er kongen af VRØVL.

Wammen har præsteret flot politisk håndværk, alle partier syntes tilfredse. Kun LA måtte gøre sig lidt til grin i det, Vanopslagh undergravede Ole Birk Olesen, det gør en moden leder bare ikke. Ole Birk kom i knibe, da en kvik journalist spurgte, hvorfor LA stemte for, når deresleder nu synes finansloven var så elendig. Wammen overlod det til Ole Birk at svare for hans chef, og det slap han dårligt fra, han virkede latterlig, håber Vanopslagh stod til en god del kvajebajere bag efter i LA gruppen.
Wammen formår at få meget ud af lidt og give plads til alle. Og jeg synes faktisk de mindre partier har fået gode ting ud af at stemme for finansloven. Vi vidste den ville være kedelig i år, men derkom gode ting på bordet any way. Mange begge små gør en stor å, og ja denne regering lever sine fire år og vil nok gå til genvalg.

Wammen har præsteret flot politisk håndværk, alle partier syntes tilfredse. Kun LA måtte gøre sig lidt til grin i det, Vanopslagh undergravede Ole Birk Olesen, det gør en moden leder bare ikke. Ole Birk kom i knibe, da en kvik journalist spurgte, hvorfor LA stemte for, når deresleder nu synes finansloven var så elendig. Wammen overlod det til Ole Birk at svare for hans chef, og det slap han dårligt fra, han virkede latterlig, håber Vanopslagh stod til en god del kvajebajere bag efter i LA gruppen.
Wammen formår at få meget ud af lidt og give plads til alle. Og jeg synes faktisk de mindre partier har fået gode ting ud af at stemme for finansloven. Vi vidste den ville være kedelig i år, men der kom gode ting på bordet any way. Mange bække små gør en stor å, og ja denne regering lever sine fire år og vil nok gå til genvalg. Det tror jeg faktisk.

Flot politisk håndværk ?
Et er at samle en flok forvirrede og taburetsyge Folketingsmedlemmer, der mangler at profilere sig, noget HELT andet er at samle befolkningen, og DET ser anderledes skidt ud.
Men en Pyrrhus-sejr er jo stadig en sejr, om man så kan være stolt af den, tja..... ???

🚩En dygtig Minister &forhandler det er præcis hvad Nicolai Wammen Er.
Det er til gavn for alle, & godt for Danmark, viser brede og politisk samarbejde.der kan give ro og gøre Godt..🙂🚩..

Wammen er uden nogen tvivl hamrende dygtig og en fremragende forhandler, og han er tydeligvis også særdeles vellidt på borgen. Jeg vil dog stadig holde fast i, at det vil være en kæmpefejl at gøre ham til formand efter Frederiksen. Formanden er partiets vigtigste ansigt udadtil, og trods sine mange kvaliteter er han bare alt for farveløs en skikkelse til for alvor at være billetsælger.

Nej, neglelak og hårlak der passer til dagens tema og mødedeltagere og emner!

Neglelak må der til og modetøj i alle regnbuens farver!

Så alt er i fineste orden!

Farverig!

Derfor har Danmark så mange kvindelige ledere!

Men! Men! Men!

Neglelak er en kemikaliebombe
Hvad enten det er med ferskenfarvet, blodrød eller sort farve, ser et par lakerede negle godt ud. Men hvad der ser godt ud, kan være det rene gift for din krop. Der er ftalater og benzen i meget neglelak, viser en laboratorietest.
Uacceptabelt, siger Forbrugerrådet til Politikens forbrugersite tjek.dk

Det tyske forbrugermagasin Öko-test har foretaget en laboratorietest af 22 neglelakker i forskellige prisklasser. Testen viser, at flere af dem indeholder skadelige stoffer, som ftalater og det kræftfremkaldende stof, Benzen. Elleve af dem kan man købe i de danske butikker.

»Fra et forbrugermæssigt synspunkt er det uacceptabelt, at de farlige stoffer bliver ved med at være der, uanset om det er i kosmetik eller legetøj,« siger Margrethe Nielsen, der er sundhedspolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Værst af alt!

De farverige politikere tjener som forbilleder for de danske piger og drenge!

På med neglelakken Wammen!

På med pilen Palle!

Og vandmiljøet i de lande hvor neglelakken produceres?

Nej, det kan heldigvis ikke ses i Danmark!

Så hvilken farve har statsminister Mette Frederiksen valgt til neglene til dagens “spørgsmål til statsministeren”

Bolcher-farvet!

Thi det var farven på årets finanslov!

En neglelaksfarve spindoktor får sine 1 million til at udvælge dagens farve!

Ansat af statsministeren og BB!

Thi!

“Formanden er partiets vigtigste ansigt udadtil, og trods sine mange kvaliteter er han bare alt for farveløs en skikkelse til for alvor at være billetsælger.”

Så Troels Lund Poulsen:

På med det lysegrønne traktor neglelak!

Der skal sælges billetter!

Så pyt med vandmiljø og forurening og giftstoffer!

Farverig!

Jo, jo!

TV2’s spindoktorer emerituser har vundet en kæmpesejr!

Aksel Jensen, kongen af VTØVL fortsætter med sine "vrøvlerier" her i netavisen Pio. Gad vide hvad slags "tobak" han ryger?

Nicolai Wammen slægter Annette Vilhelmsen på

Ingen havde bedt om Wammens million til mindesten i hjemby
Finansminister Nicolai Wammen (S) står selv bag millionbevilling til mindesten i hjembyen Aarhus.

Ingen havde bedt om Wammens million til mindesten i hjemby
Finansminister Nicolai Wammen (S) står selv bag millionbevilling til mindesten i hjembyen Aarhus.
https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/ingen-havde-bedt-om-wammens-million-...
.

Annonce