Annonce

Finanstilsyn dumper Danske Banks komet-direktør

Danske Bank har ikke fået Finanstilsynets godkendelse af bestyrelsens interne bud på en ny direktør. Han falder på manglende erfaring.
Skandaleramte Danske Bank har ikke kunnet få Finanstilsynets blåstempling af den interne kandidat Jacob Aarup-Andersen som ny administrerende direktør.

Bestyrelsen havde udset sig bankens nuværende direktør for Wealth Management som afløser for Thomas Borgen, der trak sig, og senere blev fritstillet, i kølvandet på den interne undersøgelse af bankens omfattende hvidvask igennem Danske Banks estiske filial.

Tilsynets dom: Manglede ledelseserfaring

Finanstilsynet har vurderet, at 40-årige Jacob Aarup-Andersen manglede erfaring med at drive klassisk bankvirksomhed.

Jacob Aarup-Andersen som blandt andet fik tilnavnet ’Guld Jacob’, blev ellers mødt med skråsikre overskrifter som ”Tre grunde til at Jacob Aarup-Andersen bliver Danske Banks nye topchef”.

Men det ændrede ikke på Finanstilsynets historiske vurdering.

”Finanstilsynet har foreløbigt vurderet, at de anser kandidaten for velkvalificeret på mange områder, men vurderer, at der er behov for længere tids erfaring, herunder med visse af Danske Banks forretningsområder,” skriver banken i en pressemeddelelse.

Det betyder, at den kriseramte bank nu skal ud på markedet og finde en ny afløser for Thomas Borgen.

”Danske Banks bestyrelse tager tilkendegivelsen til efterretning og har tilbagekaldt ansøgningen. Bestyrelsen fortsætter processen med at finde en ny administrerende direktør, og Jesper Nielsen fortsætter som midlertidig administrerende direktør, indtil en permanent løsning er fundet.”

Jacob Aarup-Andersen har i karrieren primært arbejdet med investeringer, blandt andet hos Goldman Sachs og en række kapitalfonde. Jacob Aarup-Andersen har kun været direktør i 2½ år og retningslinjerne fra EU, som Finanstilsynet læner sig op ad, anbefaler minimum 10 års erfaring fra direktionsniveau.

Tilliden til bankerne er i bund og kun ved hård håndhævelse af reglerne kan tilliden genopbygges

Finanstilsynet havde behov for at vise tænder

Det er første gang i nyere historie at Finanstilsynet, efter gældende regler, afviser en bankbestyrelses indstilling til en ny administrerende direktør.

”Historisk og betryggende, at Finanstilsynet endelig bruger Fit & Proper reglerne overfor landets største, og mest skandaliserede, bank. Tilliden til bankerne er i bund og kun ved hård håndhævelse af reglerne kan tilliden genopbygges,” lyder det fra Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard på Twitter.

placeholder

Finanstilsynet, der selv har modtaget stor kritik for deres håndtering af hvidvask-sagen, har også haft behov for at sende et kraftigt signal til omverden, lyder vurderingen fra David Bentow, der er redaktør på branchemediet finanswatch.dk.

”For Finanstilsynet sender afgørelsen et vigtigt signal om, at man er parat til at sætte hårdt mod hårdt i forhold til Danmarks suverænt største bank, hvilket kan give det politisk trængte tilsyn noget ånderum,” skriver han.

Han kalder desuden afvisningen for et sviende nederlag for Danske Banks bestyrelse og som endnu et skud på bankens i forvejen ramponerede omdømme.

”Danske Banks bestyrelse har lidt endnu et svidende nederlag og har fået afvist sit bud på bankens kommende topchef.”

”Det seneste nederlag kommer vel at mærke i forlængelse af bankens smertefulde hvidvasksag, hvilket derfor yderligere undergraver tilliden til bestyrelsen. Det vil derfor ikke være overraskende, hvis der den kommende tid kommer krav om en indkaldelse til en ekstraordinær generalforsamling med henblik på en omfattende udskiftning af bestyrelsen,” lyder vurderingen.

Den generalforsamling kommer engang til foråret. Normalt i midten af marts måned.

Pind i voldsomt angreb: ”Du har bragt Enhedslistens drøm nærmere”

Det var dog ikke alle der var lige tilfredse med Finanstilsynets overraskende afvisning af Jacob Arup-Andersen. Det førte til en opsigtsvækkende og ophedet diskussion på sociale medier mellem erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og tidligere justitsminister Søren Pind (V).

Søren Pind kaldter det helt ekstremt, at Finanstilsynet ikke vil godkende bestyrelsen for Danske Banks udpegede direktør.

”Staten pådrager sig et enormt ansvar,” lyder det fra den tidligere minister. Det får erhvervsminister Rasmus Jarlov til at minde Søren Pind om, at han selv havde stemt for loven om Finanstilsynet og dermed også proceduren for at tilsynet skal godkende kandidater.

”Da du stemte for reglerne, vidste du godt, at det ville betyde, at der nogle gange ville være nogle kandidater, som ville blive afvist. Ellers ville det jo være indholdsløst,” lød det fra ministeren.

placeholder

Det fik Søren Pind til at beskylde Rasmus Jarlov for at bringe Enhedslistens drøm om en statsbank nærmere.

"Held og lykke med at have bragt Enhedslistens drøm om statsbanken et skridt nærmere. Det her er intet mindre end chokerende," siger Søren Pind.

placeholder

Søren Pinds udbrud på Twitter skabte forundring hos Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted, der kaldte det et "vildt tweet".

"Det ekstreme er i Søren Pinds øjne ikke, at Danske Bank har ansvar for hvidvask for et ufatteligt milliardbeløb. Det ekstreme er, at myndighederne følger loven, om at direktører i finansielle virksomheder, skal godkendes efter regler om hæderlighed og egnethed," skriver han.

placeholder

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet