Annonce

Folkeskolen overrendes af uuddannede vikarer: ”Der skal ske noget nu”

S-undervisningsordfører kalder undervisningsminister i samråd, mens SF vil have ministeren til at anbefale kommunerne at indgå arbejdstidsaftaler
”Det skal ske noget nu”.

Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind er fortørnet over, at antallet af uuddannede vikarer i folkeskolen bare stiger og stiger.

Som beskrevet i Netavisen Pio viser en beretning fra Rigsrevisionen, at brugen af vikarer i folkeskolen er eksploderet de seneste fem år. Og tilmed er det brugen af uuddannede vikarer, der er steget ganske markant.

I 2013 var der 777 uuddannede vikarer i folkeskolen. Det tal er vokset støt lige siden år for år, sådan at der i 2017 var 1.725 uuddannede vikarer i folkeskolen.

Til gengæld er antallet af uddannede vikarer i folkeskolen nogenlunde konstant gennem de fem år. Her er stigningen kun ganske svag – fra 197 udannede vikarer i 2013 til 213 sidste år.

Vi skal have sat en stoppet for dén udvikling

”Vi skal have sat en stoppet for dén udvikling – for det er ikke rimeligt at hverken unge studerende eller pædagoger driver folkeskolen. Løsningen kunne være, at man gav merit, og at man kunne få nogen af dem, der allerede er uddannede lærere, tilbage i systemet, og endelig at man åbnede op for flere pladser til læreruddannelsen,” siger Socialdemokratiets undervisningsordfører Annette Lind til Netavisen Pio.

Hun har nu indkaldt undervisningsminister Merete Riisager (LA) i samråd om sagen.
SF til minister: Anbefal arbejdstidsaftaler

Også i SF er man bekymrede over udviklingen med de mange vikarer i folkeskolen.

”Det er direkte i strid med intentionerne i folkeskolereformen at antallet af vikarer – og helt overvejende uuddannede vikarer – stiger,” siger SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark, til Netavisen Pio:

”Problemet er jo – og derfor skal man heller ikke pege fingre ad skolerne – at det er svært at skaffe de lærere, der skal bruges rundt omkring på skolerne. Vejen frem må være, at der bliver uddannet nok lærere. Men her og nu er det vigtigste nok, at få fat i nogen af de mange tusinde lærere, der har forladt folkeskolen – og få dem hjem til folkeskolen igen.”

Han mener, at den manglende arbejdstidsaftale er en af grundene til, at der mangler lærere i folkeskolen. Han vil derfor have ministeren til at lægge pres på de kommuner, som ikke har en lokal arbejdstidsaftale med lærerne.

”Mange lærere har forladt folkeskolen, fordi rammer og krav ikke længere passer sammen. Så derfor anbefaler jeg, at alle kommuner laver lokalaftaler, der sikrer underviserne ordentlige vilkår. Min bekymring er, at man i især Venstre-kommuner modarbejder lokale arbejdstidsaftaler med lærerne. Derfor har jeg opfordret ministeren til anbefale kommunerne at indgå lokalaftaler med lærerne,” siger Jacob Mark.

Min bekymring er, at man i især Venstre-kommuner modarbejder lokale arbejdstidsaftaler med lærerne

KL: Sygefravær og efteruddannelse

Hos Kommunernes Landsforening (KL) ser formanden for KL’s børne- og undervisningsudvalg, borgmester i Herlev, Thomas Gyldal Petersen (S), to hovedårsager til at antallet af vikarer stiger:

”For det første gennemfører kommunerne en historisk stor satsning på efteruddannelse, hvor rigtig mange lærere skal have kompetence på linjefagsniveau. Ved siden af det så vi efter 2013 en stigning i sygefraværet,” siger han til dagbladet Politiken.

Han oplyser, at man er i gang med at nedbringe sygefraværet – og sikre en bedre organisering og planlægning af lærernes efteruddannelse.

Undervisningsministeriet er i gang med at undersøge brugen af vikarer i folkeskolen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet