Annonce

Forventer nu over 100.000 ukrainere og Ældresagen kræver folkepensionen hævet

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Regeringen venter nu at over 100.000 ukrainere kommer til Danmark. De mange ukrainske flygtninge betyder samtidig, at der de fleste steder i Danmark vil blive oprettet særlige modtageklasser.

Ældresagen kræver folkepensionen hævet med 3,5 procent på grund af de mange prisstigninger på energi og fødevarer.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.

 

Regeringen venter over 100.000 ukrainere

Regering femdobler nu forventningerne til antallet af ukrainere, der flygter til Danmark, så det lyder på over 100.000 fordrevne, hvilket vil koste flere milliarder kroner ekstra.

Det er en markant stigning fra de 20.000 ukrainere, som hidtil var forventningen.

Det oplyser udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde, hvor også beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), socialminister Astrid Krag (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deltager.

Hvis der kommer 100.000 flygtninge til Danmark, er det langt flere asylansøgere, end Danmark modtog under krigene på Balkan i 1990'erne og borgerkrigen i Syrien.

Tilbage i 90’erne kom der 18.000 flygtninge fra Bosnien og andre dele af Eksjugoslavien. Mens borgerkrigen har sendt 30.000 flygtninge - og familiesammenførte - fra Syrien til Danmark.

Derfor er flygtningestrømmen fra Ukraine, ifølge Tesfaye, “fuldstændig uden sammenligning” den største mængde fordrevne Danmark modtager siden 2. verdenskrig.

 

De fleste steder i Danmark får modtageklasser

Mange børn af de ukrainere, der kommer til Danmark, må forvente at deres skolegang starter i særlige modtageklasser.

Det oplyser børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

 

Pernille Rosenkrantz-Theil vil ændre skolesystemet

Skoler, der påtager sig et socialt ansvar for at løfte svage elever, skal have flere penge end de skoler, der ikke gør.

Sådan lyder reaktionen fra børne- og undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), efter at hun har set de to første afsnit af  TV 2s serie ‘Flugten til privatskolen’.

Ministeren bebuder, at hun vil ændre det nuværende system, sådan at der fremover bliver langt mere sammenhæng mellem “ret og pligt”:

“De skoler, der påtager sig et socialt ansvar, får udbetalt de samme penge som de skoler, der ikke gør. Det er jo en dyb og inderlig urimelighed,” siger hun til TV 2.

 

Ældre Sagen foreslår at hæve folkepensionen med 3,5 procent

På et år er prisen på kaffe steget med mere end 13 procent. Pasta koster 24 procent mere, mens prisen på el og især naturgas er steget ganske markant.

Prisstigninger er ikke set mage til i 30 år.

Det får nu Ældre Sagen til at foreslå en forhøjelse af folkepensionen på 3,5 procent.

“Regeringen har givet et ynkeligt tillæg til pensionen på en procent, og det hænger simpelthen ikke sammen,” siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, til DR Nyheder.

 

Den grønne affaldssortering ruller ind over Danmark

En ny kortlægning af, hvor langt kommunerne er med indførslen af den nye affaldssortering. viser at over 3,7 millioner borgere i 2022 forventes at gøre en grøn forskel ved skraldespanden, når resterne fra aftensmaden, mælkekartonen eller ketchupflasken skal smides ud.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

I 2020 besluttede et bredt flertal i Folketinget en ambitiøs plan for affaldsområdet, hvor borgerne fremover skal sortere og genanvende langt mere affald. Visionen er en klimaneutral affaldssektor, og aftalen indeholder tiltag, som reducerer 0,7 mio. tons CO2 årligt i 2030 – eller hvad der svarer til at tage 280.000 benzin- og dieselbiler af vejene.

En væsentlig indsats i planen er at strømline affaldssorteringen i vores hjem, så affald fremover sorteres i ti affaldstyper, som blandt andet omfatter madaffald, plastik, glas, metal og pap. I første omgang er målet af sortere i ni affaldstyper, mens indsamling af tekstilaffald kommer til senere.

To tredjedele af landets kommuner når i 2022 ifølge kortlægningen, som Niras står bag, i mål med sorteringen af de ni affaldstyper. Hvis man ser på de enkelte affaldstyper, så vil mange flere dog stadig kunne gøre en grøn forskel fremover. For eksempel forventes det, at skraldebilerne i 93 kommuner fra nytår vil tage sorteret plastikaffald med på deres ruter.

“Når det gælder affald, har vi i Danmark ikke den grønne førertrøje på. Vi er nogle af dem i Europa, der smider allermest affald ud pr. indbygger, og alt for meget affald ender i dag i forbrændingsovnen, hvor det udleder CO2 i stedet for at blive genanvendt. Vi skal have knækket affaldskurven, og den nye, grønne affaldssortering er et vigtigt skridt,” siger miljøminister Lea Wermelin (S).

Miljøstyrelsen har lanceret en kampagne med information og konkrete materialer om den nye affaldssortering til borgere, kommuner og arbejdspladser. Kampagnen skal give en hjælpende hånd i arbejdet med at øge sorteringen og genanvendelsen af vores affald. Som en del af kampagnen viste en undersøgelse, som Rambøll lavede for Miljøstyrelsen, at fire ud af fem borgere mener, at den nye, grønne affaldssortering er nødvendigt for at passe på miljøet og klimaet.

Den nye kortlægning viser, at 36 kommuner ikke når i mål inden for den dispensationsfrist, der blev givet i sommeren 2021. Men kortlægningen viser også, at mange kommuner er tæt på.

“Den nye affaldssortering er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, og mange kommuner mangler bare det sidste stykke. Men alle kommuner skal selvfølgelig helt i mål. Det er opgaven af hensyn til klimaet, miljøet og grønne arbejdspladser,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Fakta

  • Kortlægningen er foretaget af Niras for Miljøstyrelsen i perioden ultimo 2021 til primo 2022. Den er baseret på de oplysninger, som kommunerne har meddelt Niras på daværende tidspunkt.

  • I dag har 12 kommuner indført indsamlingen af de ni affaldstyper. Det svarer til cirka 1,25 millioner borgere.

  • Inden udgangen af 2022 forventer 62 kommuner at være klar med indsamling af ni affaldstyper. Det svarer til over 3,7 mio. danskere.

  • I første omgang skal affaldet sorteres i ni affaldstyper: madaffald, papir, pap, glas, metal, plastik, mad- og drikkekartoner, farligt affald og restaffald. Indsamling af tekstilaffald bliver implementeret senere.

  • Kommuner, der er i mål med affaldssorteringen pr. 1. kvartal 2022: Frederiksberg, Hedensted, Herlev, Herning, Nyborg, København, Næstved, Randers, Solrød, Albertslund, Høje-Taastrup, Sønderborg.

  • Som en del af omstillingen til en ny affaldssortering har Miljøstyrelsen lanceret en informationskampagne til borgere, kommuner og arbejdspladser. Se mere påwww.affaldssorteringnytter.dk

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet