Annonce

Hastemøde om tyrkisk invasion, nye folk til Arbejdstilsyn og rød sejr i Portugal

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er weekenden slut og det er tid til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik, som samler de vigtigste nyheder fra ind- og udland.

Mandagen begyndte rigtigt trist, med meddelelsen om at kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) i weekenden havde mistet det barn, som hun havde ventet. På redaktionen kan vi kun sende de bedste tanke til Joy Mogensen.

Derfra er det lidt svært at komme videre, men mandag begyndte forhandlingerne om finansloven og ude i verden er der igen uro.

Velkommen til Nyhedsoverblikket Aktuelt.

 

Hastemøde på Christiansborg: Frygter tyrkisk massakre og IS-fanger på fri fod i Syrien

Nattens samtale mellem Tyrkiets præsident, Recep Tayip Erdogan, og USA's præsident, Donald Trump, får nu flere partier til at indkalde til hastemøde i Udenrigspolitisk Nævn. Det skriver DR.

Tyrkiets varslede invasion af Nordsyrien, som USA nu har sagt god for, kan nemlig koste kurdere i området livet og samtidig betyde, at Tyrkiet får kontrol over tusindvis af fanger fra Islamisk Stat, lyder det.

”Jeg vågnede op til nyheden om, at USA har givet grønt lys til, at Tyrkiet kan invadere de kurdiske områder i Nordsyrien. Det betyder, at der er en kæmpestor risiko for, at de IS-fanger, der er der, kan blive overladt til Tyrkiet og mere eller mindre blive sat fri på gaden,” siger Enhedslistens udenrigsordfører, Eva Flyvholm.

Det er både Enhedslisten, Alternativet, SF og Venstre, der har indkaldt Udenrigspolitisk Nævn til hastemøde om sagen.

Læs hele historien her.

 

Jobcentre anklages for etnisk profilering

Jobcentre landet over bruger blandt andet oplysninger om arbejdsløses herkomst til at tilrettelægge jobindsats. Det er ifølge flere eksperter ulovlig diskrimination, skriver Radio24syv.

Arbejdsløse indvandrere og efterkommere risikerer i yderste konsekvens at blive mødt med en mere intensiv indsats fra jobcentrene end etniske danskere på grund af deres herkomst.

Jobcentre landet over bruger et særligt profileringsværktøj til at vurdere risikoen for, at en arbejdsløs ender i langtidsledighed, og hvilken jobindsats den arbejdsløse derfor skal ud i.

Profileringsværktøjet bruger blandt andet oplysninger om folks herkomst, og det er ifølge flere eksperters vurdering ulovlig diskrimination, skriver Radio24syv.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) skriver i et svar til Radio24syv, at profileringsværktøjet er frivilligt, og at borgerne dermed kan fravælge, at sagsbehandlerne lægger vægt på det, når de tilrettelægger et forløb for borgeren.

Læs hele historien her.

 

Rosenkrantz-Theil lancerer udspil mod ordblindhed

Med et nyt ordblindeudspil vil regeringen sikre, at ordblindhed identificeres tidligt, og at der sættes ind med målrettet støtte.

”Danmark skal være det bedste land at være barn i. Også for børn med ordblindhed. Regeringen er derfor meget optaget af at styrke den tidlige og forebyggende indsats for børn og unge med ordblindhed. Målet er at nå dertil, hvor ordblinde har de samme muligheder som andre børn og unge,” siger undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Regeringen vil med sit udspil opspore og sætte tidligt ind i forhold til ordblindhed, undersøge om der er huller i landkortet, når det kommer til støtte til børn og unge med ordblindhed, sikre at alle ordblinde elever opdages – også de, der har dansk som andetsprog og skaffe viden om hvad der virker på ordblindeområdet.

 

Arbejdstilsynet opruster

For første gang i mange år hyrer Arbejdstilsynet en række nye medarbejdere for at kunne implementere den politiske aftale om en ny og forbedret indsats for arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser. Det skriver Beskæftigelsesministeriet.

”Dette er et første og vigtigt skridt i genopretningen af Arbejdstilsynet og en styrket arbejdsmiljøindsats efter flere år med markante nedskæringer. Jeg er glad for, at Arbejdstilsynet nu får flere muskler til at løfte sin opgave og til at gøre mere for at forebygge dårligt arbejdsmiljø. Det gælder ikke mindst det psykiske arbejdsmiljø, stress, ulykker og nedslidning på landets arbejdspladser,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Ansættelserne betyder, at Arbejdstilsynet i 2020 vil blive ca. 680 medarbejdere i forhold til ca. 600 i 2019. Det er første gang siden 2007, at Arbejdstilsynet ansætter i så stor skala.

 

Meningsmåling: Fremgang til både S og V

Mandag kommer der, vanen tro, meningsmåling fra Voxmeter og det er glædelig læsning for både Socialdemokratiets Mette Frederiksen og Venstres nyvalgte formand Jakob Ellemann-Jensen.

Mette Ferderiksen kan nemlig glæde sig over at hendes parti står til 28 procent af stemmerne, 2,1 procent mere end ved valget, og at der fortsat er massiv opbakning til partierne bag hende. Samlet set står rød blok (inklusiv Alternativet) til 101 mandater, mens blå blok står til 74.

Jakob Ellemann-Jensen står ikke til at blive statsminister, men han kan glæde sig over at Venstre står til 24,5 procent af stemmerne, 1,1 mere end ved valget.

Hverken Liberal Alliance (1,7 procent) eller Nye Borgerlige (1,2 procent) står til at komme over spærregrænsen.

placeholder

 

Dansk virksomhed i Tyskland nægter ansatte overenskomst

I Danmark har industrikæmpen Danfoss overenskomster på alle deres fabrikker. Men kun 25 kilometer fra Danfoss-fabrikken i Gråsten må de ansatte gå på arbejde uden en aftale med fagforeningen om løn- og arbejdsvilkår. Det skriver Fagbladet 3F.

På Danfoss Silicon Power i Flensborg afviser virksomheden nemlig at tegne overenskomst for de omkring 150 produktionsfolk med IG Metall, der er fagforening inden for industrien i Tyskland.

"Når vi henvender os til ledelsen og spørger om en overenskomst, får vi at vide, at de ikke vil have en aftale. At det er ufleksibelt. Men det er selvfølgelig godt for en moderne virksomhed at have en overenskomst. Og det er godt for de ansatte, så de ved, hvad de kan forvente at få i løn," siger Michael Schmidt, der er lokalformand i IG Metall Flensburg til Fagbladet 3F.

Pressechef hos Danfoss, Mikkel Thrane, bekræfter, at virksomheden ikke ønsker at skriver under overenskomst med IG Metall. Han siger, at virksomheden altid har fundet en “fornuftig aftale” i forhandlingerne med deres lokale “Betriebsrat” - den tyske udgave af samarbejdsudvalget.

Læs hele historien her.

Overbevisende socialdemokratisk sejr i Portugal

Den portugisiske premierminister António Costas Socialistparti vandt en komfortabel sejr ved søndagens parlamentsvalg, men det lykkedes lige akkurat ikke at sikre sig et absolut flertal i parlamentet.

Resultatet åbner muligheden for socialisterne kan fortsætte samarbejde med to venstrefløjspartier, som de har haft de seneste fire år.

Socialisterne - som er socialdemokrater - fik 36,6 procent af stemmerne, efterfulgt af det de konservative, med det lidt forvirrende navn Det Socialdemokratiske Parti (PSD) på 27,9 procent. PSD dårligste valgresultat siden 1983.

Portugal tog i det hele taget et ordentligt ryk mod venstre. Også det lille konservative parti CDS-PP gik tilbage til 4,2 procent.

Til gengæld var der tilbagegang til begge regeringens støttepartier det portugisiske kommunistparti (PCP) som fik et historisk dårligt valgresultat med 6,5 procent, mens det mere moderate venstrefløjsparti Venstreblokken gik tilbage til 9,7.

Valgdeltagelsen var rekordlav. Kun 54,5 procent af vælgerne mødte op for at afgive deres stemme.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet