Her er den yngste og den ældste s-kandidat

Mogens Helt er 81 år gammel, og Nicolaj Sørensen er 17 år - de stiller begge op til efterårets kommunalvalg.
De har en masse til fælles: De brænder for lokalpolitik. De er socialdemokrater. De er mænd. De er engagerede i samfundets ve og vel, og de har en særlig interesse for de unge.

Men, der er 64 år i mellem dem – Nicolaj Sørensen er født i år 1999 og Mogens Helt i 1936. Hvor Nicolaj Sørensen har det meste foran sig, kan Mogens Helt se tilbage på et langt og godt liv – så godt, at han gerne tager 20 år mere.

De ville have et ungt ansigt
Mogens Helt er uddannet typograf og har arbejdet som ungdomsskoleinspektør, indtil han for 20 år siden gik på pension. Han har tidligere siddet i byrådet i den daværende Tølløse kommune, hvor han blev valgt ind første gang i 1966. Dengang ønskede både Socialdemokratiet og De Radikale, at han skulle stille op for dem: ”Jeg havde nok gjort mig lidt bemærket, jeg var ung og ivrig, og de ville så gerne have et ungt ansigt ind. Og det var jeg jo faktisk dengang,” fortæller Mogens Helt, som dog valgte at stille op for førstnævnte, da han selv var fra en socialdemokratisk familie.

Mogens Helt, S-kandidat i Holbæk

I dag håber han at kunne være med til at få styr på økonomien i Holbæk – som er den fattigste kommune i Danmark. Og han mener også, at han er i en særlig position til at kunne tale de ældres sag, ”nu da jeg selv er ved at være voksen - og selvfølgelig også de unges, i kraft af mit tidligere arbejde.”

Mogens bor med sin kone, har to børn og fire børnebørn og sørger for at holde sig i gang: ”Jeg er frivillig for Kirkens Korshær, jeg cykler på racercykel, og i aften skal jeg spille badminton. Jeg har det fantastisk godt, faktisk så godt, at jeg selv har svært ved at tro på min dåbsattest,” fortæller han.

Kandidat, men endnu ikke stemmeberettiget
Nicolaj Sørensen bor på Møn og går til daglig i 2.g på gymnasiet. Han er ikke endnu stemmeberettiget, men bliver det 12 dage før kommunalvalget, hvor han selv stiller op i Vordingborg. Han har været aktiv i DSU siden han var 16 og har nået at være både kasserer og næstformand for afdelingen i Vordingborg. Han blev opfordret til at stille op – og accepterede uden tøven.

Nicolaj Sørensen, S-kandidat i Vordingborg

Han håber at kunne gøre en forskel for de unge i Vordingborg kommune, hvor man er særligt udfordret i forhold til uddannelsesområdet. ”Vores unge er generelt dårlige til at få taget uddannelser overhovedet, så det vil være mit fokus. Vi skal have flere til at gennemføre deres uddannelser, måske skal vi til at indføre særlige mentorordninger, som kan hjælpe de unge til at vælge den rigtige uddannelse, men også at gennemføre, når de først er kommet i gang.”

Nicolaj fremhæver desuden transportområdet som en særlig udfordring for de unge, for hvis man bor på Østmøn, kan man have over to timers transport til det nærmeste gymnasium. ”Det er et virkelig stort problem for de unge her. Der er blevet lavet en undersøgelse, som viser, at risikoen for at droppe ud af en uddannelse øges markant, hvis man har mere end 45 minutters transport til uddannelsesstedet.”

Alder er ikke afgørende
De to kandidater siger samstemmende, at deres alder ikke er det vigtigste. Mogens Helt har masser af livserfaring, men han understreger, at det aldrig skal bruges til at slå de andre i hovedet med eller virke bedrevidende. ”Min erfaring skal bruges, når den efterspørges, og når den er noget værd.”

Nicolaj Sørensen fortæller, at hans jævnaldrende er begejstrede over hans kandidatur. De synes, at det er fedt, at der er en, der forstår deres problemer, og som engagerer sig.

”Hvis nogen har stillet spørgsmålstegn ved min alder, så er det nogle af de ældre. Men jeg er helt åben omkring, at jeg selvfølgelig ikke ved noget om alt. For eksempel i forhold til erhvervs- og arbejdsmarkedspolitik har jeg ikke de bedste forudsætninger, da jeg ikke har så meget arbejdserfaring. Men så er det jo fantastisk at være en del af en større organisation, hvor jeg har masser af kollegaer, jeg vil kunne trække på. Jeg kan jo så til gengæld noget særligt i forhold til de unge.”

 


placeholder

Annonce