Stemmerne er talt op: Se de socialdemokratiske topscorere her

En aarhusianer og en frederikshavner topper listerne over de mest populære socialdemokratiske kandidater ved tirsdagens kommunalvalg.
De personlige stemmetal for landets 98 kommuner er nu talt op og dermed er det muligt at kåre topscorerne.

Dels ved at se på de personlige stemmetal, som den enkelte kandidat har fået. Og dels ved at se på, hvor stor en andel af de samlede stemmer i kommunen, der har stemt personligt på den socialdemokratiske spidskandidat. På den måde tages der højde for de store forskelle i, hvor mange indbyggere, der er i de forskellige kommuner.

Aarhus-borgmester blev valgets topscorer
Det er ikke overraskende spidskandidaterne fra de fire største byer, der har fået de højeste personlige stemmetal. For andet valg i træk bliver Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard topscorer med 39.841 personlige stemmer. Det er oven i købet en lille fremgang i forhold til valget i 2013.

Jacob Bundsgaard er ikke blot den socialdemokratiske kandidat med flest stemmer, men den af samtlige partiers kandidater, som har fået flest stemmer.

Bedste stemmetal uden for de fire store byer går til Roskildes Joy Mogensen og Frederikshavns Birgit S. Hansen, der begge fik knap 15.000 personlige stemmer. Derefter følger en række kandidater med omkring 10.000 personlige stemmer.

Alle 10 kandidater er siddende borgmestre, og alle ti kandidater opnåede at genvinde borgmesterkæden ved valget. Topscorerne er i øvrigt pænt fordelt rundt i landet, idet både Nord- Midt- og Sydjylland er repræsenteret på listen, ligesom også Fyn, Sjælland og hovedstaden har kandidater med.

Højeste stemmetal til en socialdemokratisk kandidat, der ikke blev valgt til borgmester, gik til Esbjergs John Snedker, som fik 6.860 personlige stemmer. Han måtte dog se borgmesterkæden forblive på Venstrehænder.


Kilde: kmdvalg

Højeste stemmeandel til Frederikshavn-borgmester
En direkte sammenligning af de personlige stemmetal kan dog virke lidt uretfærdig over for kandidaterne fra de mindre kommuner, som jo af gode grunde ikke har nær så mange vælgere, som de store byer. Derfor har vi også set på, hvilke socialdemokratiske kandidater, der har fået flest personlige stemmer i forhold til det samlede antal af afgivne stemmer.

Her er det Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen der topper listen. Ud af samtlige 35.057 afgivne stemmer i kommunen valgte hele 14.862 at stemme personligt på den socialdemokratiske spidskandidat, hvilket svarer til 42 procent!

Det gør også Birgit S. Hansen til den kandidat blandt alle partier, som har fået den største procentandel af stemmerne. Hun sikrede i øvrigt også Frederikshavn pladsen som Danmarks mest socialdemokratiske kommune, idet hele 59 procent af frederikshavnerne stemte på Socialdemokratiet.

På andenpladsen kommer Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard, som fik godt en tredjedel af stemmerne. Bemærk også Samsøs borgmester Marcel Meijer, som over 30 procent af vælgerne på Samsø stemte personligt på. Det er mere end den tredobling i forhold til valget i 2013.

Derudover kommer flere af kommunerne i Københavns Omegn nu også med på listen, det gælder Thomas Gyldal i Herlev, Jesper Würtzen i Ballerup og Erik Nielsen i Rødovre. Omegnskommuner er blandt de steder, hvor flest stemmer socialdemokratisk, men hører samtidig til blandt landets mindre kommuner målt på indbyggertal.

Som den eneste fra de fire store byer er Thomas Kastrup-Larsen med på listen, idet han fik godt en fjerdedel af stemmerne i Aalborg. Odenses Peter Rahbæk Juel lander lige uden for top-10 med en stemmeandel på knap 25 procent, mens Jacob Bundsgaard fra Aarhus og Frank Jensen fra København fik henholdsvis 20 og 10 procent af stemmerne.


Kilde: kmdvalg


placeholder

Annonce