Annonce

Unge socialdemokrater jubler: Større end både LA og Alternativet

Danmarks Socialdemokratiske Ungdom har fået valgt 44 kandidater og en enkelt borgmester til de nye by- og regionsråd.
Kommunalvalget blev ikke kun en stor succes for Socialdemokratiet. Også for ungdomsorganisationen Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) blev valget en stor succes. Det lykkedes nemlig ikke blot de unge socialdemokrater at få valgt mange DSU’ere ind i by- og regionsråd, men også at få en DSU-kandidat valgt som Danmarks hidtil yngste borgmester.

Hos DSU glæder fungerende formand Morgan Krüger sig da også over valget: ”Det er et helt fantastisk resultat for DSU. Vi har foreløbig fået indvalgt 44 DSU’ere, det er en fremgang i forhold til sidste gang, hvor vi fik valgt 40 kandidater. Faktisk er DSU nu større end flere af de etablerede partier, blandt andet Alternativet og Liberal Alliance”, fortæller han til Netavisen Pio.

Alternativet og Liberal Alliance fik indvalgt henholdsvis 21 og 30 kandidater.

44 kandidater spredt over hele landet
DSU har i løbet af valgkampen haft 79 kandidater på de socialdemokratiske stemmelister, som foreningen har betragtet som ’DSU-kandidater’ grundet kandidaternes tilknytning til DSU eller studenterorganisationen Frit Forum. De 79 kandidater er fordelt med 71 kandidater til kommunalvalget og 8 kandidater til regionsvalget. DSU’erne har derfor knoklet ekstra hårdt for at få indvalgt lige præcis de kandidater i landets by- og regionsråd.

Foreløbig er det lykkedes at få valgt 44 kandidater, mens 31 kandidater ikke har opnået valg. Dertil kommer yderligere 5 kandidater, hvis skæbne er uafklaret, da de personlige stemmetal fra tre regioner endnu ikke er offentliggjort.

Morgan Krüger glæder sig over, at kandidaterne er bredt fordelt over hele landet. DSU’erne har fået indvalgt 10 kandidater i landets fire store byer – tre i København, to i Aarhus, to i Odense og tre i Aalborg.  Men også i en lang række mindre kommuner er det lykkedes DSU’ere at få sæde. Det gælder kommuner som Morsø, Struer, Skive, Horsens, Sønderborg, Aabenraa, Nyborg, Svendborg, Roskilde, Lejre og Bornholm. Selv i traditionelt borgerlige kommuner som Herning, Ikast-Brande og Hørsholm er det lykkedes at få indvalgt DSU’ere.


Bemærk: I de fire største byer er kun den DSU-kandidat med flest personlige stemmer medtaget.
Kilde: kmdvalg

Borgmesterpost i Holbæk
Den helt store succeshistorie for de unge socialdemokrater er naturligvis den nyvalgte borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen, som fik 5.499 personlige stemmer og onsdag kunne meddele, at hun bliver Danmarkshistoriens yngste borgmester. Mange DSU’ere har været aktive i hendes kampagne, og Morgan Krüger glæder sig over valget:

”Det er helt fantastisk, at vi har fået valget en DSU’er til borgmester i Holbæk. Mange af vores medlemmer har arbejdet hårdt for det, og det giver rigtig meget til hele organisationen. Jeg har været aktiv i DSU med Christina gennem flere år, og jeg er overbevist om at hun kommer til at gøre det fremragende som borgmester", fortæller Morgan Krüger.

Med 5.499 personlige stemmer bliver Christina Krzyrosiak Hansen også den DSU-kandidat i landet med det klart højeste personlige stemmetal.

25-årige komet førte ”valgkampagne fra 50’erne”
Mens det er anden gang, at Christina Krzyrosiak Hansen er på valg i Holbæk, så stillede en række DSU-kandidater op for første gang. Blandt dem er 25-årige Anders Winnerskjold, som stillede op i Aarhus og fik imponerende 2.721 personlige stemmer. Det sikrede ham det næsthøjeste personlige stemmetal blandt de socialdmeokratiske kandidater i Aarhus, kun overgået af borgmester Jacob Bundsgaard.

Torsdag eftermiddag er Anders Winnerskjold netop blevet valgt til politisk ordfører af den nyvalgte byrådsgruppe, da Netavisen Pio fanger ham: ”Jeg er mega stolt og mega træt. Det er langsomt ved at gå op for mig, at jeg er blevet valgt. Jeg har talt med journalister hele dagen, og der er flere aviser som har lavet portrætter af mig. Men det hele er stadig meget syret”, fortæller han.

Som forklaring på det høje stemmetal fremhæver Anders Winnerskjold, at han i sin kampagne har prioriteret at møde så mange vælgere som muligt ansigt til ansigt.

”Jeg plejer at sige, at jeg har ført en moderne socialdemokratisk valgkampagne fra 50’erne. Selvfølgelig har vi været på de sociale medier, men det vigtigste har været at komme ud at møde folk. Jeg har stemt dørklokker, brugt besøgt kolonihaver, været til fredagsbarer, deltaget i paneldebatter og i det hele taget mødtes med utrolig mange mennesker. Og så har jeg med blandt andet DSU og mine venner haft et fantastisk kampagnehold omkring mig, som har hjulpet mig meget”, fortæller han.

På det politiske plan har Anders Winnerskjold blandt andet slået sig op på, at der skal bedre seksualundervisning i folkeskolen, bedre overgang mellem den regionale og kommunale psykiatri og at der skal satses mere på almene boliger i Aarhus.

Nyvalgt fik næstflest stemmer i København
Et lige så opsigtsvækkende resultat fandt sted i København, hvor formanden for Frit Forum København Marcus Vesterager er ny i Københavns Borgerrepræsentation med 2.523 personlige stemmer. Også det rakte til en andenplads blandt de socialdemokratiske kandidater, kun overgået af overborgmester Frank Jensen.

Uden for Holbæk og de store byer blev DSU-topscoreren Sonja Marie Jensen fra Nyborg. Hun var nummer to på den socialdemokratiske liste, og blev genvalgt til endnu fire år. Hun er skribent på Netavisen Pio, og rejste i foråret en stor debat om sexisme i kommunalpolitik med udgangspunkt i netop et debatindlæg på Netavisen Pio.

DSU’s kandidat i Aabenraa, Jonas Haase, der fik 368 personlige stemmer, bliver ifølge JydskeVestkysten Danmarks yngste kommunalpolitiker med sine 18 år og 22 dage. Jonas Haase fik under valgkampen afbrændt flere af sine valgplakater i en hadforbrydelse, en historie der gik landet rundt og udløste skarpe reaktioner.


Flere artikler om emnet