Annonce

Hurtig exit til Dansk Folkepartis Marie Krarup og fremmedkriger-udspil fra S

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Torsdag fremlagde regeringen sit fremmedkriger-udspil. Regeringen foreslår, at det skal være langt lettere at tvangsfjerne børn af dømte IS-krigere og terrorister. Og at IS-krigere og terrordømte skal have en tillægsstraf i form af et op til ti år langt kontakt- og opholdsforbud.

Marie Krarup er ikke længere medlem af Dansk Folkepartis gruppebestyrelse. Hun erstattes af Liselott Blixt. Ifølge DF skyldes rokaden alene, at Krarup ønsker at hellige sig sine ordfører. Men på Christiansborg har pressen fået færden af en hel anden forklaring.

Velkommen til torsdagens Aktuelt.

 

Marie Krarup forlader DF’s gruppebestyrelse

Liselott Blixt overtager Marie Krarups post i Dansk Folkepartis bestyrelse. Det sker efter Marie Krarups eget ønske.

Det skriver partiet på Twitter.

Ifølge tweetet skyldes fratrædelsen, at Marie Krarup ønsker at "hellige sig sine ordførerskaber og bruge mindre tid på organisatorisk arbejde". Fratrædelsen sker kun et halvt år efter, at Marie Krarup indtrådte i Dansk Folkepartis gruppebestyrelse.

DF's gruppebestyrelse består fremover af Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup, Søren Espersen, Rene Christensen og Liselott Blixt.

Ifølge netmediet Altinget hører fratrædelsen dog snarere sammen med, at Marie Krarup har skabt uro i forbindelse med at hun egenhændigt påtog sig opgaven med at undersøge, hvorvidt partiets folketingsmedlemmer er tilfredse med den betjening, de får. Men initiativet var ikke clearet med resten af DF-gruppens bestyrelse eller partiets magtfulde personalechef, Jannie Nørhave. Derfor skabte Krarups initiativ uro og kritik.

Læs mere her.

 

Regeringen vil redde landapoteker med Robin Hood-model

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil hjælpe de nødlidende apoteker i landområderne med penge fra byapoteker med overskud.

Mange apoteker på landet er truet af lukning. Derfor lægger sundhedsministeren op til en omfordeling, så apoteker i centre og større byer skal hjælpe de økonomisk pressede landapoteker.

Det skriver avisen Danmark.

To ud af tre apoteker i landområderne overvejer at kaste håndklædet i ringen, viser en ny analyse fra Danmarks Apotekerforening. Den peger også på, at 35 landapoteker allerede er truet af lukning.

“Den problemstilling anerkender jeg fuldt ud, og den er meget geografisk betinget. Byapotekerne har helt klart den største overskudsgrad, mens landapotekterne gisper efter vejret. Derfor er vores udspil i forhandlingerne, at vi laver en omfordeling fra byapotekerne til landapotekerne, og det er vi fast besluttede på i regeringen,” siger sundhedsminister Magnus Heunicke til Avisen Danmark.

 

Ministeren ønsker ikke at gå i detaljer midt i et forhandlingsforløb, men betegner selv S-udspillet som en Robin Hood-model.

Der er tale om en slags førstehjælp, som skal sikre de nødlidende landapoteker, indtil der kan skabes en langvarig solid model for, hvordan apotekerne skal aflønnes af staten.

Modellen, som regeringen lægger op til, skal sørge for, at landapotekerne ikke koster samfundet noget. Pengene skal hentes ved en omfordeling fra de apoteker med de største overskud, mener ministeren.

Læs mere her.

 

Fremmedkriger-udspil I: Tillægsstraf til terrordømte personer

Regeringen lægger op til at indføre en tillægsstraf for terrorrelaterede forbrydelser. I form af et kontakt- og opholdsforbud, der skal gælde i op til ti år.

Det betyder, at danske IS-jihadister eller andre terrordømte ud over deres fængselsstraf vil kunne få et forbud mod at færdes i bestemte områder eller mod at kontakte bestemte personer fysisk, skriftligt og elektronisk.

Regeringen vil konkret indføre et opholdsforbud og et kontaktforbud for personer, der er dømt for terror-forbrydelser.

Politiet skal desuden have mulighed for - uden dommerkendelse - at gå ind i folks hjem og tjekke computere for at sikre at kontakt-forbuddet overholdes. En mulighed som politiet allerede i dag har i forhold til seksualforbrydere.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) afviser, at Danmark dermed bevæger sig i retning af en politistat:

“Det er det rene sludder,” siger Nick Hækkerup (S) til Ritzau.

Tiltaget er en del af S-regeringens udspil over for fremmedkrigere, som blev præsenteret torsdag: 

“Det her drejer sig om at sikre, at de mennesker, der har begået terror, bliver holdt fra at radikalisere andre - måske sårbare unge mennesker. Og at de bliver holdt væk fra at opretholde et terrornetværk,” siger ministeren.

“Kernen her er, at vi giver mulighed for at afskære dem, som er dømt for terror, for at færdes eller opholde sig i et bestemt område. Eller fra at opholde sig sammen med bestemte personer, der har haft betydning for deres radikalisering eller som muligvis kan påvirke andre til at blive radikaliseret, siger Nick Hækkerup.

Læs mere her.

 

Fremmedkriger-udspil II: Danske børn skal ikke vokse op i IS-krigermiljø 

IS-krigere og terrordømte skal som udgangspunkt ikke have lov til at have samvær med deres børn – også selvom de har afsonet deres straf.

Det er ét af de elementer, som regeringen lægger op til i et fremmedkriger-udspil, som regeringen præsenterede torsdag.

"Når vi i regeringen vil gøre det lettere at tage forældremyndigheden fra fremmedkrigere, så er det for børnenes skyld. For alle børn og unge skal skærmes fra radikalisering," skriver social- og indenrigsminister Astrid Krag om baggrunden for forslaget på sin Facebook-profil.

Er kun den ene forælder radikaliseret, vil regeringen sikre, at den forælder ikke får samvær med barnet.

“Derfor vil vi indføre en formodningsregel, som dem vi har i forhold til incest eller manddrab, så en mor eller en far - kan passe på sit barn og sørge for, at barnet ikke skal have samvær med en, der er dømt for terrorisme,” siger ministeren til DR.

Inden regeringens forslag kommer i Folketinget som et lovforslag, vil regeringen have undersøgt, om forslaget overholder Danmarks internationale forpligtelser, understreger Astrid Krag.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet