Hvorfor rammer corona etniske minoriteter hårdest?

Hvorfor er etniske minoriteter overrepræsenteret i døds-statistikkerne i de fleste vestlige lande under corona-krisen? Det spørgsmål kræver svar.
Alt tyder på, at etniske minoriteter bosiddende i Europa og USA er hårdere ramt af corona-krisen end andre grupper i samfundet. Der er lande i Europa, f.eks. Frankrig og Sverige, hvor data, der er baseret på folks etniske baggrund, ikke er tilladt fra myndighedernes side. Men der er lande som Storbritannien og USA, hvor det er tilladt at samle data af den art. Hvad viser disse tal indtil videre?

Næsten to tredjedele af sundhedspersonalet, der døde under corona-krisen, var sorte, asiater eller havde en anden etnisk baggrund

Det britiske sundhedsmagasin The Health Service Journal har for nylig identificeret og klassificeret antallet af døde inden for sundhedspersonalet i det britiske sundhedssystem, som oftere refereres til som NHS (forkortelse for det offentlige sundhedssystem, National Health Service). Det fremgår krystalklart fra de data, der er tilgængelige, at næsten to tredjedele af sundhedspersonalet, der døde under corona-krisen, var sorte, asiater eller havde en anden etnisk baggrund end flertallet. De bliver refereret til i Storbritannien som BAME, der er en forkortelse af Black, Asian and Minority Ethnic.

Ifølge oplysninger fra Sky news er helt op til 72 procent af sundhedspersonalet, der er døde under corona-krisen, som endnu ikke er overstået, etniske minoriteter, selv om de kun udgør 20 procent af sundhedspersonalet.

Ligeledes viser statistikker fra USA, at den sorte befolkning, som refereres til som Black, udgør 35 procent af de døde, selvom de kun udgør 13 procent af befolkningen.

Ikke-vestlige overrepræsenterer i corona-statistikkerne

Vi kan sagtens se en tendens herhjemme, har integrationsministeren påpeget. Selv om de nordsjællandske kommuner i starten var overrepræsenterede i corona-statistikkerne, er førstepladsen overtaget af Vestegnens kommuner, såsom Albertslund, Hvidovre, Glostrup, Vallensbæk og Ishøj. Det er også i disse kommuner, der bor flere borgere, som har anden etnisk baggrund end dansk.

I alt er 18 procent af de coronasmittede ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere, selvom de kun udgør ni procent af befolkningen

Herhjemme fremgår det af en få dage gammel rapport fra Statens Serum Institut, at Coronasmitten har en etnisk slagside. I alt er 18 procent af de coronasmittede ikke-vestlige indvandrere eller efterkommere, selvom de kun udgør ni procent af befolkningen.

Vi har et bedre offentligt sundhedssystem sammenlignet med USA og Storbritannien. Alligevel viser tallene, at den sociale ulighed påvirker borgernes helbred.

Men lad os finde årsagen til denne strukturelle sundheds-ulighed i de vestlige samfund som gøre etniske minoriteter mere sårbare. Forklaringen findes måske i, at etniske minoriteter tidligere får sygdomme som type2 diabetes eller hjerte-kar-sygdomme og lider mere af mangel på D-vitamin, fordi de burde være mere i solen end den hvide befolkning.

Vi er overrepræsenterede i sektoren, hvor vi ikke kan arbejde hjemmefra

Men mon ikke en forklaring også ligger i, at vi generelt er mere overvægtige, spiser mindre sund mad, bliver påvirkede af socio-kulturelle debatter og diskussioner, som skaber usikkerhed og dermed et usundt psykisk helbred. Vi har sværere ved at skabe et socialt netværk, har mindre jobsikkerhed osv. Vi har lavtlønnede og ufaglærte jobs, og vi er overrepræsenterede i sektoren, hvor vi ikke kan arbejde hjemmefra?

Imperialistiske træk

Den historiske sundheds-ulighed, der startede med at dræbe den oprindelige befolkning i Amerika og Indien, da vestens imperialister invaderede deres lande, er stadigvæk gældende, selvom det er de sorte og asiaterne, der nu er bosiddende i vestlige lande.

Kan Danmark være et af de få lande, der bryder dette mønster

Kan Danmark være et af de få lande, der bryder dette mønster? Hvis statistikken for Danmark viser, at det forholder sig anderledes her, kan vi begynde at fortælle det til hele verden, fordi velfærdssamfundet er det eneste, der vil vise sig at kunne bryde en social- og sundhedsmæssig arv.

Højrefløjen ligger på lur

Det er vanskeligt at praktisere social distancering, når man bor i en lejlighed med meget lidt plads. Også, hvis man ikke ejer en bil og derfor skal køre med offentligt transport hverdag for at møde på arbejde. Det øger risikoen for at blive smittet noget mere, end hvis man kan arbejde hjemmefra på sin egen pc.

Men tro mig, så vil højrefløjen udnytte og bruge denne uheldige statistik til endnu engang at påpege, at personer med ikke-vestlig baggrund ikke passer ind i de dominerende kulturelle normer og påstå, at det er multikulturalismens skyld.

På grund af populisternes fremmarch kan vi ikke forvente medlidenhed

Mens empatiske mennesker formentligt forstår, at det ikke er helt nemt, når man er traumatiseret eller er økonomisk og socialt marginaliseret. Det er svært, hvis man konstant bliver mistænkeliggjort og ender som syndebuk i det samfund, der konstant dæmoniserer ens traditioner og kulturer.

Accept og tolerance af etniske minoriteter vil sikkert hjælpe, men på grund af populisternes fremmarch kan vi ikke forvente medlidenhed.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


placeholder

Kommentarer

Jeg tror at det handler om at flygtninge-invander..i støre målstok omgås deres egne natonalitet, og støre sammenhold og meget støre omgangskreds og også støre gupper sammen på samme tid ..Som kan samlignes med den danske befolknings sammenhold i de først mange år efter anden verdenskrig,som med tiden er blevet til at vi i dag mere..enhver passer sit ( mange flere enlig ),,måske er det sådan

Hvorfor dit og hvorfor dat......Der er blevet drevet HETZ mod flere borgergrupper i den tid Corona har raset.Og der bliver stadigvæk drevet HETZ. Mod f.e.x ALLE såkaldte "risikogrupper". Hvoraf det hedder sig at det KUN er ældre, der bliver hårdt ramt når virus rammer. Derudover har man alle de andre.Fra "risikogruppen"... .DEM MED "LIVSTILSSYGDOMMENE"....(det er jo det man kalder dem der HETZEs,de livstilsramte) Overvægtige,diabetikere, hjertesyge, rygere o,s,v. GRUMT evig og altid at finde og udpege "syndebukke". Alle disse fra "risikogrupperne", er "skyld i at landet skulle lukkes ned"...Det er SÅDAN det lyder i krogene.Det er DET hetzen går på. Folk glemmer fuldkommen at CORONAVIRUS kan ramme ALLE aldersgrupper. Og at alle aldersgrupper kan blive særdeles SYGE eller DØ af virus. Ingen kan siges at være FREDET og FRELST på forhånd. Det er sådan det er.

Ika det var nu, "hvorfor" der er flest flygtninge-indvander.der bliver ramt af corona-virusen..derfor skrev jeg det

Hej FUP: Som altid har du " de vises sten ".

Og flygtning-indvander har deres venner mange forskelige steder i danmark, og alle lokale grupper har købt bil sammen, så de køre meget rundt i landet og besøger deres landsmænd, og de vil også opleve danmark da de jo ikke er født og opvokset i danmark..derfor tror jeg der er flere flygtninge-indvander der bliver ramt af corona-virus.

Annonce