Annonce

Jensens Bøfhus-tjenere lockoutet mens branchen bløder: Utryghed oven i utryghed

Tjenere på Jensens Bøfhus er forargede og forundrede over, at direktøren nægter at udskyde lockout.
Midt i en fuldstændig ekstraordinær situation har den ikoniske resturantkæde Jensens Bøfhus valgt at fortsætte ufortrødent og gennemføre en varslet lockout fra mandag.

Det kommer bag på flere af de ansatte, at kædens direktør Anders Nikolaisen ikke har valgt at tage bestik af coronakrisen og udskudt lockouten.

Det kan jeg slet ikke forstå, at han kan være så blind over for

Allerede i sidste uge kom den 27-årige tillidsrepræsentant Sinem Demir med en appel til direktøren om at vise empati over for de lockout-truede ansatte, som står i en ekstra svær situation pga. corona-epidemien:

“Det var han (Anders Nikolaisen, red.) på ingen måde lydhør over for. Han sagde, at de ting ikke hang sammen. Det kan jeg slet ikke forstå, at han kan være så blind over for. Og han var åbenbart fuldstændig ligeglad med mit råd om, at han skulle indstille lockouten,” siger Sinem Demir, der er tjener på Jensens Bøfhus’ restaurant på Axeltorv i København, til Netavisen Pio.  

Hun beskriver det at være lockoutet, mens ens branche bløder som aldrig før, som “utryghed oven på utryghed”.

Det er netop nu, at arbejdsgivere og arbejdstagere skal stå sammen

Arbejdsgivere og ansatte burde stå sammen 

Det forarger også Lisa Kramme Pedersen, der er chefværtinde og kollega til Sinem Demir, at ledelsen i Jensens Bøfhus ikke viser mere sammenhold og empati overfor de ansatte, når hele situationen er så usikker.

“Det er netop nu, at arbejdsgivere og arbejdstagere skal stå sammen. Det har både Lizette Risgaard (formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, red.) og folk fra arbejdsgiversiden vist ved trepartsaftalen,” siger hun til Netavisen Pio og fortsætter: 

“Man er ude og sige, at nu skal vi stå sammen. Og så vælger vores arbejdsgiver at lockoute os og destabilisere det hele.”

Forstå konflikten mellem 3F og Jensens Bøfhus:

Baggrunden for konflikten er, at Jensens Bøfhus har krævet, at fagforbundet 3F nikkede ja til en ny overenskomst, hvor tjenere får 20 kroner mindre i timen.

Det har 3F nægtet at gå med til, hvorefter direktør Anders Nikolaisen har varslet lockout af ansatte, som er organiserede i 3F. Det drejer sig om cirka 40 af kædens 700 ansatte.

Ifølge Anders Nikolaisen bør Jensens Bøfhus have en overenskomst svarende til den, som Restaurant Flammen har ind indgået med 3F.

Men ifølge 3F er det ikke rimeligt, fordi Restaurant Flammen er buffet - modsat Jensens Bøfhus, som har bordservering.

Aggressiv udelukkelse

Allerede tidligt mandag morgen blev de ansatte, som er organiserede i 3F, smidt ud af vagtplanen og udelukket fra restaurantens grupper på Facebook.

Jeg synes, det er ret aggressivt

At udelukkelsen fra arbejdspladsen kommer så resolut og total, overrasker både Sinem Demir og Lisa Kramme Pedersen:

“Jeg synes, det er ret aggressivt. For mange af de tidligere kollegaer er stadig medlem af grupperne.” siger Lisa Kramme Pedersen, der er chefværtinde på Jensens Bøfhus’ restaurant på Axeltorv i København, til Netavisen Pio.

“Det synes jeg alligevel var lidt vildt. Jeg har jo været der i så mange år, og folk plejer ikke at blive kylet ud på den måde. Jeg ser det som et kæmpe spark,” siger Sinem Demir.
 

Tvivler på direktørens ord 

Ledelsens aggressive udelukkelse og manglende villighed til at udskyde lockouten får begge kvinder til at tvivle på, at direktør Anders Nikolaisen vil holde sit ord og tilbyde dem genansættelse på den anden side af lockouten.

Min branche er en af dem, som er hårdest ramt

Under normale omstændigheder er Sinem Demir overbevist om, at hun hurtigt ville kunne finde et andet tjener-job. Hun har været ansat på Jensens Bøfhus i syv år og har et stærkt CV. Men coronakrisen ændrer alt.

“Min branche er en af dem, som er hårdest ramt. Lige nu er der ansættelsesstop, så jeg kan virkelig ikke se, hvor og hvordan jeg skal kunne søge et andet job,” siger Sinem Demir.

Frygter at ende på kontanthjælp

Så længe lockouten varer får Sinem Demir konfliktunderstøttelse, fordi hun er medlem af 3F. Men på den anden side af lockouten er hendes indkomstgrundlag meget usikkert. Hun har nemlig ikke ret til dagpenge, fordi hun ikke har timer nok i sin kontrakt til at kunne blive deltidsforsikret.

Det er vildt mærkeligt at tænke på, at jeg kan blive nødt til at søge kontanthjælp

Tanken om i sidste ende at kunne havne på kontanthjælp er meget fremmed for Sinem Demir:

“Det er vildt mærkeligt at tænke på, at jeg kan blive nødt til at søge kontanthjælp, for jeg har været i arbejde de seneste 15 år. Jeg har været i arbejde, siden jeg var 13. Og jeg har aldrig tænkt, at jeg skulle på kontanthjælp. Men det kan jo ramme os alle,” siger Sinem Demir.
 

Netavisen Pio afventer kommentarer fra Jensens Bøfhus

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja Thomas, jeg synes også at det er fint med en streg i sandet. På tide at vise tumben at vi i fagbevægelsen står sammen mod tåbelige arbejdsgivere.