Justitsminister om teledatasag: En kæmpe skandale

Nick Hækkerup kritiserer Rigspolitiets håndtering af teledatasagen. Han vil nu iværksætte 16 initiativer, der skal sikre tilliden til teledata.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) retter en hård kritik mod især Rigspolitiet i sagen om fejl i den såkaldte teledatasag.

På et pressemøde fredag præsenterede ministeren sine tre væsentligste kritikpunkter i sagen, som han kalder en "vaskeægte skandalesag".

”Teledatasagen er en meget alvorlig sag. Tilliden til vores retssystem hviler på, at de skyldige bliver draget til ansvar, og at de uskyldige bliver frikendt,” siger Nick Hækkerup på pressemødet.

Justitsministeren mener dog ikke at det skal føre til fyringer.

”Det er normalt, at der i den slags sager skal bringes et sonoffer, hvor en af de involverede skal tvinges til skafottet. Det kommer ikke til at ske, jeg vil ikke fyre nogen,” siger ministeren og begrunder det med, at medarbejderne ikke skal frygte en fyreseddel, hvis de påpeger fejl eller problemer.

Justitsministeriet blev første gang informeret om den mulige fejl i data tilbage i marts, men først efter folketingsvalget i juni blev landets forsvarsadvokater, dommere og politikere, herunder den tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K), orienteret.

Det skyldes blandt andet, at ministeriet var tilbageholdende med oplysningerne, fordi der var udskrevet folketingsvalg.

Uskyldige kan være dømt

Teledata har længe været brugt i retssager til at bevise, om en mistænkt har været - eller ikke været - på et gerningssted, men en undersøgelse viser at de kan være fejlbehæftede.

Teledata bruges konkret til at se om to telefoner har været i kontakt med hinanden, enten ved telefonopkald eller SMS, eller til at belyse om en telefon har været på et bestemt sted, på et bestemt tidspunkt eller for at se hvordan en mobiltelefon har flyttet sig over en periode.

Den meget korte tekniske forklaring på sagen er, at der har været problemer med at overføre data fra teleselskaberne til den fælles database, og det har betydet at teleoplysningerne som er brugt i retssager, kan være forkerte.

Det principielle problem er, at der er en risiko for at uskyldige kan være dømt på forkerte oplysninger eller at skyldige er blevet frifundet.

Justitsministeren har tidligere meldt ud, at der kan være fejl i sager helt tilbage fra 2012.

Venstre ønsker uvildig advokatundersøgelse

Nick Hækkerup har iværksat 16 initiativer, der skal genskabe tilliden til politiets brug af teledata og sikre, at det igen kan anvendes som bevis i straffesager.

Men det er ikke nok, lyder det fra Venstres retsordfører Inger Støjberg:

”Jeg synes, det er på sin plads at få en uvildig advokatundersøgelse af den her sag. Vi bliver nødt til at se på det her med meget stor alvor, siger hun og tilføjer, at hun ikke mener, Justitsministeriet kan frifinde sig selv,” siger hun til TV2 News.

Det synspunkt bakkes op af Enhedslistens retsordfører Rosa Lund.

”I Enhedslisten har vi fra start stillet spørgsmål til om styregruppen der har stået for redegørelsen af teledatasagen, var for tæt på politiets ledelse. Derfor kan jeg godt se ideen i at lave en uvildig advokatundersøgelse,” skriver hun på Twitter.

placeholder

Nick Hækkerup kommer dog ikke uden om at skulle forklare sig i folketingets retsudvalg, da både SF og de radikale har indkaldt ham til samråd om sagen.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce