Annonce

Kendt finansmand advarer: Vi kan stå over for ny finanskrise

Georges Soros advarer om, at det den nuværende situation minder om perioden op til finanskrisen i 2008. Det er især udviklingen på aktiemarkederne i Kina, som bekymrer den tidligere valutaspekulant.
Den kendte finansmand George Soros advarede på en konference i Sri Lanka om, at verdens kan stå på randen af en ny, global krise. Soros ser nemlig en række paralleller mellem den nuværende situation og situation forud for finanskrisen i 2008.

Med direkte henvisning til den seneste tids ustabilitet på de kinesiske aktiemarkeder udtalte milliardæren ifølge Bloomberg: ”Jeg vil sige, det beløber sig til en krise. Når jeg ser på de finansielle markeder, er det en alvorlig udfordring, som minder mig om den krise, vi havde i 2008”.

Det er især udviklingen i Kina, som bekymrer den tidligere finansspekulant. Det er økonomisk afmatning, store fald i aktiekurserne og høj privat gæld, der får Soros til at trække lighedstegn mellem krisen i 2008 og den nuværende situation. I de første tage af januar tog de kinesiske aktiekurser et nyt dyk, og det har smittet af på aktiemarkederne i resten af verden, også Danmark.

Kina kæmper i øjeblikket med at finde en ny vækstmodel. Hvor væksten hidtil har været drevet af investeringer og eksport, skal den i fremtiden i højere grad drives af de kinesiske forbrugere. Men overgangen er ikke sket af sig selv, og selvom væksten stadig er høj i forhold til USA og Europa, er det langt under hvad Kina præsterede i nullerne.

Ifølge en analyse i tidsskriftet The Economist er der flere ligheder mellem den nuværende situation i Kina og situationen i USA op til finanskrisen. Begge steder skete der en voldsom stigning i den private gæld, som blandt andet blev brugt til at opbygge betydelige finansbobler. I USA en boligboble, i Kina altså blandt andet en aktieboble. Da bobler bristede, forsvandt værdier for mange milliarder dollars, og både private og virksomheder blev efterladt med en stor gæld.

Ifølge The Economist vil Kina formentlig være i stand til at håndtere en finanskrise, og landets banker er ikke så nært forbundet med banker i Europa og USA, at krisen vil spredes lige så hurtigt som den i 2008.

Alligevel kan krisen fra Kina brede sig. Hvis kineserne vælger at devaluere sin valuta for at imødegå krisen og styrke konkurrenceevnen, kan det medføre betydelig finansiel uro og ustabilitet i Sydøstasien. Andre lande kan blive fristet til også at devaluere, fordi de ellers vil tabe arbejdspladser. Men da mange af disse lande har store lån i amerikanske dollars, vil en devaluering betyde, at gælden vokser markant.

George Soros er en kontroversiel person inden for finansverdenen. I 1992 stod han bag omfattende valutaspekulation, der tvang den britiske regering til at devaluere pundet og gav Soros en milliardgevinst. Senere har han slået sig på velgørenhed og gjort sig til talsmand for mere regulering af finanssektoren.

Ingen betvivler dog, at Soros har enorm stor viden om udviklingen på de finansielle markeder. Soros har været aktiv spiller på de finansielle markeder siden 1950’erne.


Flere artikler om emnet