Annonce

Kommentator: “De Radikale er stadigvæk pænt giftige”

Lidegaards regeringsbejleri får kontant nej fra regeringen. Og det er der en god forklaring på, siger politisk kommentator Benny Damsgaard.
Foto: Kasper Thorlak
Martin Lidegaard (R), politisk leder
De Radikales leder, Martin Lidegaard, bebudede sidste uge, at hans syv mandater stadig var til rådighed for regeringsdeltagelse, hvis regeringen var villig til at forhandle.

Det forslag blev imidlertid mødt med en blank afvisning fra regeringen. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) mente endda, at Lidegaard allerede havde forpasset sin chance for at komme i regering.

Regeringens kategoriske afvisning af De Radikales tilbud kan undre, taget i betragtning at regeringen grundet Mike Fonseca-sagen kun kan mønstre et indenrigspolitisk flertal ved at bero på Jon Stephensens løsgængermandat.

Men ifølge politisk kommentator Benny Damsgaard er der en ganske naturlig forklaring på, at regeringen holder Lidegaard ud i strakt arm.

“De Radikale er stadigvæk pænt giftige - til dels for Socialdemokratiet, men især for Venstre,” siger han i denne uges udgave af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets Tilstand’.

placeholder

Beseglede Ellemanns skæbne

De Radikales giftighed er ifølge Damsgaard allerede tydeligt illustreret ved de genvordigheder, den netop afgåede Jakob Ellemann-Jensen måtte gå igennem som Venstre-formand.

Særligt ét billede fra tidligt i Ellemanns formandskab var i Damsgaards analyse med til at besegle Ellemanns skæbne.

Sporene skræmmer altså i Venstre-toppen

Nemlig det selfie, han tog med daværende radikal leder Morten Østergaard, hvor de begge var iført sweater med rullekrave - eller “turtleneck”, som Ellemann kalder det i sit Facebook-opslag.

placeholder

“Det var virkelig den kreative klasse, der var på udflugt,” siger Damsgaard og fortsætter:

“Det dér billede var jo med til at skabe, eller lægge kimen til, meget af den kritik mod Jakob Ellemann, fordi man i hvert fald fra højrefløjen i Venstres side så det som udtryk for, at han, når det kom til stykket, reelt set var radikal.”

Sporene skræmmer altså i Venstre-toppen, og få spor er så uhyggelige som dem, Ellemann netop har efterladt.

Man har glemt en dumhed

Damsgaard vurderer, at Lidegaard godt er klar over, at døren til regeringen ikke er åben for De Radikale foreløbig. Men det er heller ikke øjeblikkelig regeringsdeltagelse, der er formålet med Lidegaards nylige udmeldinger.

“[Lidegaard] får sendt et signal til det radikale bagland om, at man har glemt den dumhed, tror jeg godt, man kan kalde det, man gjorde i forbindelse med regeringsforhandlingerne, hvor man havde muligheden for at komme ind, men hvor den radikale gruppe hældte Lidegaard ned ad brættet, da han kom hjem med forhandlingsresultatet,” observerer Damsgaard.

Der er stadigvæk mandater, især hos Moderaterne, som sidder lidt løst.

De Radikales giftighed til trods vil Damsgaard ikke udelukke, at de kan blive indlemmet i regeringen. Men det kræver, at den parlamentariske situation ændrer sig, og at de radikale mandater bliver afgørende.

En måde, det kunne ske på, er ved at endnu et medlem af et regeringsparti melder sig ud.

“Der er stadigvæk mandater, især hos Moderaterne, som sidder lidt løst. Nanna Gotfredsen, den tidligere gadejurist, er en af dem, som bliver nævnt meget, fordi hun støtter jo ikke regeringens relativt håndfaste kurs mod hash og narko,” påpeger Damsgaard.

Hvis Nanna Gotfredsen eller et andet folketingsmedlem for et regeringsparti skulle melde sig ud, ville regeringen være reduceret til 87 mandater, hvilket er et mandat mindre, end der skal til for et indenrigspolitisk flertal. Dermed ville den være nødsaget til at få enten en til løsgænger bag sig eller indlemme et yderligere parti.

‘Tingets Tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vi skal ikke ha' R med i regeringen - det er slemt nok i forvejen
.

Hvis den parlamentariske situation ændrer sig så meget - at det kan blive nødvendigt at indlemme de radikale i regeringen - Så mener jeg at der burde udskrives valg eller alternativt prøve at køre videre som en mindretalsregering - så må vi jo se hvem der tør vælte regeringen -

Det sidste er uholdbart i længden og underminerer hele regeringsgrundlaget - Så det første er klart at foretrække , vi ser jo allerede nu hvordan man positionerer sig på kryds og tværs af partifarverne imod regeringen - sidst med opsigelse af clearingsaftaler og truslerne om at forlade de klimaforhandlingerne som har stået på side juni -

“De Radikale er stadigvæk pænt giftige - til dels for Socialdemokratiet, men især for Venstre”

Her er det efter min opfattelse nu nok nærmere omvendt. Venstre har allerede smidt det, de skal smide efter Ellemandens flirt med Morten Østergaard. For Socialdemokratiet er det anderledes, de har smidt en hel del efter SVM, og balancerer nu efterhånden på kanten af de 20% i meningsmålingerne. Men smid lige RV ind i den konstruktion, og jeg vil ikke længere udelukke etcifrede måleresultater som i en række andre europæiske lande, hvor man tidligere havde et stort socialdemokratisk parti men ikke længere.

Jeg tror sgu radikale går og keder sig - Berlingske har en historie om at partiet sammen med de andre oppositionspartier minus SF ønsker en kulegravning af hele coronaforløbet - Et forløb som partierne selv har medvirket til via tilslutningen til diverse restriktioner i forbindelse med covidpandemien -

Regeringen har tidligere afvist et lignende forslag fra LA med den begrundelse at der i forvejen findes masser af tilgængeligt materiale om tiden med restriktionerne - ( Mundbind - nedlukninger - forsamlingsforbud - coronapas etc etc )
Men det kan da godt være at der kan findes et hår eller to i suppen - Som med statsgaranti vil blive brugt til at udpege en syndebuk- og efterfølgende opfølgning i samråd etc etc - Man bliver sgu helt træt bare ved at tænke tanken -

Og så forstår man ikke at bureaukratiet i det offentlige vokser - En sådan undersøgelse vil givet inddrage et X antal medarbejdere fra ministerierne der skal servicere forslagsstillerne med svar på spørgsmål mm -