Annonce

De Radikale vejrer morgenluft - men får en kold skulder

Om få uger har SVM-regeringen ikke længere indenrigspolitisk flertal - det har fået Martin Lidegaard og De Radikale til at byde sig til som mulig regeringspartner - men regeringen takker pænt nej tak
Foto: Folketinget/Marie Hald
Martin Lidegaard (R), partileder
Om få uger - når det tidligere folketingsmedlem for Moderaterne, den skandaleramte Mike Fonseca, vender tilbage til Folketinget som løsgænger efter sin tre ugers sygeorlov - har SVM-regeringen ikke længere flertal på det indenrigspolitiske område.

Det har fået De Radikale til at vejre morgenluft.

Partiet sagde under regeringsforhandlingerne november og december sidste år - fem minutter over tolv - nej tak til at deltage i Mette Frederiksens brede regering, som herefter blev et parti mindre og landede som SVM-regeringen.

Det var - så vidt vides - to ting, der gjorde at De Radikale trak sig i december sidste år: At partiet ikke stod med de afgørende mandater i en SVMR-regering, og at man ikke var helt tilfredse med det foreliggende regeringsgrundlag på klima- uddannelsesområdet.

Ny situation: De Radikale friske på ny

Men i den nye situation, hvor De Radikale ville sidde med de afgørende stemmer i en mulig SVMR-regering, deltager partiet gerne i en ny runde regeringsforhandlinger på Marienborg eller i Statsministeriet:

Hvis regeringen skulle komme i den situation, at den får brug for mandater

"Hvis regeringen skulle komme i den situation, at den får brug for mandater, og vi har de afgørende, og den inviterer til en forhandling igen, så kommer vi glade. Og vi kommer med de præcis samme ønsker og forventninger til, hvad en flertalsregering skal kunne, som vi gjorde, da vi forhandlede sidst," siger Martin Lidegaard til netmediet Altinget.

Lidegaard understreger over for Altinget, at han ikke har hørt fra Mette Frederiksen, efter at SVM-regeringen i weekenden måtte indse, at den stod overfor at miste sit indenrigspolitiske flertal.

Lidegaard og Frederiksen stak hovederne sammen

Forholdet mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og De Radikales leder, Martin Lidegaard, har - forlyder det på vandrørene været halvskidt efter at De Radikale på målstregen trak sig fra regeringsforhandlinger op mod jul sidste år.

Det blev derfor bemærket, at Mette Frederiksen og Martin Lidegaard havde en længere ene-snak tirsdag aften i tilknytning til den traditionsrige sammenkomst, hvor Folketingets Præsidium inviterer Folketingets Presseloge til middag.

Mette Frederiksen og Martin Lidegaard havde en længere ene-snak

Men den tete-a-tete  skal man ikke lægge for meget i.

I hvert fald understreger Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, over for Netavisen Pio, at SVM-regeringen ingen planer har om at udvide regeringen med endnu et parti:

“Vi har et godt samarbejde med De Radikale på flere områder, men ingen planer om at ændre på hvilke partier, der er i regering.”

I weekenden under Venstres landsmøde slog Troels Lund Poulsen under sit første pressemøde som Venstres nye formand syv kors for sig, da en journalist spurgte til muligheden for at udvide regeringen med De Radikale:

"Jeg kan ikke se, hvad de skal kunne bidrage med i den her regering," sagde Troels Lund Poulsen. Han føjede til, at Lidegaard efter hans mening har "forpasset sin chance" for at komme med i regering.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

V og M har i forvejen været et dyrt bekendtskab for S siden valget. Men hvis man tænker, at det vel ikke kan bive meget værre, skal man bare prøve at forestille sig SVMR.

Thor - de kan da ikke blive enige - men R tror selvfølgelig at de med deres 7 mandater kan køre med klatten

Det eneste SVM regeringen kan finde ud af er at hæve afgifter og skatter. Alt sejler lige fra
sundhedsvæsenet til skattevæsenet. Da mette tiltrådte lovede hun at rydde op i burokratiet men intet er
sket kun en stor udvidelse af den offentlige sektor.

R har som eneste oppositionsparti lovet at stemme for Koranloven. Som altid, ingen aner hvor de Radikale stiller sig.

Hvor er det bare så typisk de radikale - Jeg vil give Troels Lund ret når han siger at de har forpasset deres chance - det gjorde de til stor undren for de fleste da de forlod forhandlingerne om den brede midterregering - En regering som de selv havde gjort til et ultimativt krav til den kongelige undersøger af regeringsmulighederne på Marienborg -

Hvis der er noget der karakteriserer dansk politik i øjeblikket så er det “at ingen har forpasset sin chance”!

Ellemann fik tre chancer!

Lars Løkke, Inger Støjberg, Mette Frederiksen, Troels Lund Poulsen, Alex Vanoupslagh, Pernille Vermund, you name them!

Alle fik de forpasset sin chance, men fik endnu en chance!

Livet er så forunderligt!

Selv Troels Lund og Stephanie Lose fik endu en fælles chance, fordi Jacob Ellemann forpassede sine chancer!

Sig aldrig aldrig!

Verden har brug for en ægte demokrat!

Og at Martin Lidegård kunne samle de få murbrokker der var tilbage og bygge sig et lille helligt shelter for de tilbageblevne radikale!

Det er i sig selv en bedrift!

Verden har brug for en demokrat!

Lars Løkke og Mette Frederiksen har forpasset sin chance!

Krigene hærger i Ukraine og Mellemøsten!

Mette Frederiksen er verdensførende på beskæftigelse, økonomi, grøn omstilling og at holde med den ene part!

Diplomater søges!

At Martin Lidegård ene mand stoppede krigen hos de radikale, ja, det burde Troels Lund Poulsen tage imod med åbne arme!

Han får brug for gode råd både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk!

Og hvad er mere oplagt end hemmelige ministerrådsmøde!

At side med ved bordet med folk der har CVet intakt med topkarakterer i styring af egne tropper!

Martin Lidegård er det nærmeste man kommer på en Kennedy i dansk politik!

Usædvanlig kortfattet....skrivekrampe?

De Radikale Venstre er fødselshjælper til SVM regeringen. Dermed har de ikke bare skudt sig selv i foden. De har skudt hele deres hovede af. De kommer aldrig igen til at være partiet på midten af vægtskålen med afgørende indflydelse.

Det er en stor fejl ved demokratiet at et parti med bare 5% af stemmerne kan sætte hele dagsordenen.