Annonce

Kommuner får frihed til at håndtere ukrainere og politiker vil genåbne ambassade

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt med løst og fast om politik fra ind- og udland.

Vi starter med to vlagnyheder fra det store udland: Den franske præsident Emmanuel Macron blev søndag aften genvalgt til posten.

Han er den første franske præsident i 20 år, som får mere end en periode i spidsen for republikken. Macron fik 58 procent af stemmerne, mens hans modstander, den højre-nationale Marine Le Pen fik 42 procent.

placeholder

Selvom valget er slut, fortsætter de franske politikere med valgkamp - der skal nemlig være valg til nationalforsamlingen den 12. juni.

Valg var der også i Slovenien, og her blev der vendt godt og grundt op og ned på landets politiske ledelse.

Et helt nyt centrum-venstreparti, GS, vandt valget med 35 procent af stemmerne og det betyder, at partiets leder, Robert Golob, formentlig overtager statsministerposten fra den konservative Janez Jansa.

placeholder

 

Mere frihed til landets kommuner

Landets kommuner får nu større frihed til at finde lokale løsninger på udfordringerne med at modtage tusindvis af børn og unge fra Ukraine.

Et bredt flertal i Folketinget er nemlig blevet enige om, at der skal indføres særlige regler for fordrevne ukrainske børn og unge med opholdstilladelse efter særloven.

Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

”Det store antal fordrevne ukrainere, vi modtager i Danmark i disse uger, lægger et meget betydeligt pres på kommunerne. Det er vi nødt til at forholde os til. Derfor giver vi nu kommunerne en helt ekstraordinær fleksibilitet, som kan bidrage til at sikre, at de ukrainske børn og unge får en så god hverdag som muligt her i Danmark,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det bliver muligt for ukrainske forældre at få tilskud til at passe egne børn ved at fravige kravet om danskkundskaber og forudgående ophold i Danmark i syv ud af de seneste otte år.

Kommunerne vil desuden kunne fravige kravet om, at tosprogede børn med behov for sprogstimulering skal optages i et sprogstimuleringstilbud 30 timer ugentligt.

På skoleområdet gives der bl.a. mulighed for at anvende ukrainsk og engelsk som undervisningssprog og for virtuel fjernundervisning i modtagelsestilbud.

Læs hele historien her.

 

Venstre vil genåbne dansk ambassade

Vi bliver ved situationen i og omkring Ukraine. Det er ved at være på tide, at Danmark igen åbner sin ambassade i Ukraine, ligesom flere andre lande har annonceret, at de vil gøre.

Det mener i hvert fald Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen.

"Vi bør følge trop. Ukraine er en af vores meget nære venner, og vi hjælper dem, alt det vi overhovedet kan med deres forsvar i den her angrebskrig fra Ruslands side, siger han til Ritzau.

Han har derfor bedt om, at der på næste møde i Det Udenrigspolitiske Nævn bliver givet en orientering om, hvor hurtigt Danmark kan få genåbnet ambassaden i Kyiv.

placeholder


Livet efter DF

Det er egentlig ikke nogen nyhed, men TV2 har lavet et meget fint portræt af de seks DF'ere der tidligere på året forlod Dansk Folkeparti.

I dag kalder de sig 'Gæs og Gaser' og selvom de ikke er et parti, opfører de sig alligevel som sådan.

"Vi er et konglomerat af noget, der ikke er et parti, men som alligevel agerer som et parti. Det er en nyskabelse her på Christiansborg," siger Hans Kristian Skibby.

Med seks mandater er de seks løsgængere stadigvæk interessante for regeringen, når der skal laves aftaler.

Læs hele historien her.

 

Fagforening: Trods krig falder ledigheden

 

En ny opgørelse af ledigheden i Dansk Metals a-kasse viser, at ledigheden er fortsat med at falde, efter Rusland er gået i krig mod Ukraine.

Det skriver Dansk Metal i en pressemeddelelse.

”De nye tal viser, at ledigheden er fortsat med at falde efter Ruslands invasion i Ukraine. Det er bemærkelsesværdigt, at krigen indtil videre preller af på det danske arbejdsmarked. Dansk økonomi er bestemt ikke i krise”, siger Dansk Metals cheføkonom Erik Bjørsted.

I marts var blot 1,6 procent af Metals medlemmer ledige. Arbejdsløsheden blandt medlemmerne har ikke været så lav siden september 2008.

Tallene kommer samtidig med at det er lokale lønforhandlinger i gang ude på virksomhederne, og cheføkonomen påpeger at, der er plads til at lønningerne i en periode stiger kraftigere herhjemme end i udlandet.

Et af de steder i landet, hvor der nærmest er støvsuget for medarbejdere i industrien, er i Midtjylland. F.eks. er der kun 8 ledige i Dansk Metals afdeling i Skanderborg-Odder ud af 884 medlemmer.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet