Annonce

Konservativt folketingsmedlem fratages ordførerskaber

Gentagende tilfælde af grænseoverskridende adfærd overfor partikollega får konsekvenser for den konservative politiker Orla Østerby.
Det konservative folketingsmedlem Orla Østerby får frataget sine ordførerskaber.

Det skyldes, at folketingsmedlemmet i flere tilfælde har udvist “grænseoverskridende adfærd”, hvilket er gået ud over partifællen Brigitte Klintskov Jerkel.

"Ledelsen i Det Konservative Folkeparti er blevet bekendt med en række episoder, hvor Orla Østerby har udvist grænseoverskridende adfærd overfor sin partikollega Brigitte Klintskov Jerkel," skriver De Konservative i en pressemeddelelse.

På Christiansborg har jeg oplevet at blive passet op på gangen og få klap bagi

"Den grænseoverskridende adfærd har fundet sted over et års tid omkring 2017, hvor nogle af episoderne allerede er velbeskrevet i pressen," hedder det i pressemeddelelsen.

"På Christiansborg har jeg oplevet at blive passet op på gangen og få klap bagi af den samme mand," oplyste Brigitte Klintskov forleden til DR, uden dengang at sætte adresse på hvem.

Den samme mand viste sig at være Orla Østerby.

"Brigitte Klintskov Jerkel har indtil nu ikke ønsket at stå frem med navn eller parti, men da hun i sidste uge blev kontaktet af et medie, som fortalte hende, at de ved, at det er Orla Østerby, så valgte hun at kontakte partiets ledelse," skriver partiet.

Og det får altså nu konsekvenser.

"Partiet kan på ingen måde acceptere, at man fysisk og verbalt udsætter en anden for grænseoverskridende adfærd. Derfor fratager vi nu Orla Østerby sine ordførerskaber," udtaler gruppeformand Mai Mercado.

Det drejer sig blandt om energi-, fødevare-, kommunal- og idrætsordførerskaberne. De skal altså nu varetages af andre medlemmer af gruppen.

Kan ikke huske det

Orla Østerby siger, at han ikke kan huske episoderne. Men folketingsmedlemmet vil gerne undskylde og beklage, hvis de er blevet opfattet forkert:

"Jeg husker ikke de beskrevne hændelser. Men jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde, at de omtalte berøringer er opfattet som grænseoverskridende," siger han.

Jeg tror naturligvis ikke, at min kollega lyver, så derfor vil jeg gerne beklage og undskylde

Den undskyldning har Brigitte Klintskov Jerkel accepteret.

De Konservative meddeler i samme ombæring, at partiet har iværksat "tiltag" i både folketingsgruppen, blandt ansatte og i partiets bagland for at komme krænkelser til livs.

Har fået plads opkaldt efter sig

Den 68-årige Orla Østerby har siddet i Folketinget siden 2016, hvor han indtrådte som suppleant, da Søren Pape Poulsen blev justitsminister.

Han er valgt i Vestjyllands Storkreds og fik 1.098 personlige stemmer ved det seneste valg.

Han har en lang karriere i kommunalpolitik i Lemvig kommune bag sig og i 2017 fik han "Østerbys Torv" i Bækmarksbro opkaldt efter sig.

Orla Østerby er desuden storebror til Holstebros nuværende borgmester, socialdemokraten H.C. Østerby.

Kaldte partifælles forviste baby for “mediestunt”

Det er ikke første gang, at Orla Østerby gør sig bemærket i en sag om manglende respekt for kvinder.

Da partifællen Mette Abildgaard, med baby på armen, blev forvist for folketingssalen kritiserede Orla Østerby hendes "håndtering" af sagen:

"Jeg forstår ikke, det er nødvendigt at gå ud på Facebook og udstille Folketingets formand. Det er heller ikke i orden, at udstille Folketingets betjent på Facebook."

"Hele Mettes mediestunt er efter min opfattelse manglende respekt for Folketinget," skrev han i en mail til den konservative gruppe.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet