LA som erhvervslivets bedste ven? Ikke når det kommer til patenter

Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance kræver folkeafstemning om EU’s patentdomstol. Det danske folk kan sagtens tage stilling til patentdomstolen, men det kan de folkevalgte altså også.
Dansk Folkeparti og Enhedslisten er som sædvanlig, når det kommer til europæiske forslag, imod det hele og siger ’nej’ til resten.

Nu er den her endelig efter 30 års ventetid: EU-patentdomstolen. Patentdomstolen er en måde til at mindske bureaukratiet for det europæiske erhvervsliv. Det bliver nemmere og mindre tidskrævende at beskytte innovative opfindelser og nyskabende produkter. Det er en stor fordel for små og mellemstore virksomheder og løser ét af deres største hverdagsproblemer. Det kræver nemlig både mandskab og penge at skulle patentere sine produkter i mange forskellige lande. Med EU-patentdomstolen skal man kun patenteres én gang og føre sag ét sted, hvis der sker brud på patenterne.

Så langt så godt. Men EU-patentdomstolen betyder ifølge Justitsministeriet, at Danmark må afgive suverænitet. Derfor kan dansk tilslutning kun ske gennem enten 5/6-flertal i Folketinget eller gennem den mere besværlige og langvarige proces med en folkeafstemning.

Erhvervslivet må undre sig over, hvorvidt deres interesser virkelig varetages af Liberal Alliance, når partiet melder sig ind i folkeafstemningsklubben om patentdomstolen.

Ikke overraskende melder Dansk Folkeparti og Enhedslisten pas på at bruge Folketinget som løsning. Sammenrendet er som sædvanlig, når det kommer til europæiske forslag, imod det hele og siger ’nej’ til resten. De ønsker i tråd med deres antieuropæiske holdninger, at gøre spørgsmålet om patentdomstolen til et for eller imod EU-spørgsmål gennem en folkeafstemning. Så intet nyt fra den kant.

Mere overraskende er det dog at også Liberal Alliance melder sig i koret for en folkeafstemning. Partiet, der ellers har udråbt sig erhvervslivets afbureaukratiseringsven nr. 1 forsvarer princippet, og vil nu forlænge processen. Erhvervslivet må undre sig over, hvorvidt deres interesser virkelig varetages af Liberal Alliance, når partiet melder sig ind i folkeafstemningsklubben om patentdomstolen.  De tre partier er, og bliver en mærkelig forening, der buldrer højt med retorikken, men ikke deltager i at finde praktiske løsninger.

Denne negative indstilling kan måske gå i gode tider, hvor solen skinner, men er decideret uansvarlig, når de mørke skyer trækker sig sammen. Ungdomsarbejdsløsheden er skyhøj og økonomien har brug for kærlig omsorg.

Jeg synes det ærgerligt, hvis folkeafstemningen skal overskygge eksempelvis kampen mod løndumping eller mindske vores fokus på at få Europa ud af krisen.

Der er kæmpeproblemer, som skal løses, og derfor skal vi ikke bruge tid, kræfter og ikke mindst penge på, at sætte det repræsentative demokrati til side. Bare fordi Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance er imod. Hvorfor er det magtpålæggende at rydde den politiske dagsorden for reelle problemer, der berører folks hverdag? For i stedet at diskutere teknikaliteter og EU-fikumdik. Man kan kun håbe, at de besinder sig.

Jeg synes, at folkeafstemninger kan være nødvendige og stiller mig gerne forrest i debatten for en fælles EU-patentdomstol. Det danske folk kan sagtens tage stilling til patentdomstolen, men det kan de politikere vi valgt også. Jeg har det standpunkt, at der er større udfordringer ikke i horisonten, men på vores dørtrin, der trænger til folkets og politikernes opmærksomhed. Så jeg synes det ærgerligt, hvis folkeafstemningen skal overskygge eksempelvis kampen mod løndumping eller mindske vores fokus på at få Europa ud af krisen.

 

Kathrine Alexandrowiz er socialdemokratisk kandidat til Europaparlamentet.


placeholder

Annonce