Annonce

Labour-miraklet: Fem muligheder for en Corbyn-sejr

Selvom meningsmålingerne varsler nederlag, så kan en stærk slutspurt, unge vælgere og løfter om offentlige investeringer måske give Corbyn et sidste håb.
Den konservative premierminister Boris Johnson er klar favorit frem mod det britiske parlamentsvalg på torsdag. Med under 48 timer til valgstederne åbner, har de konservative et pænt forspring i de gennemsnitlige meningsmålingerne på lidt under 10 procentpoint ned til Labour.

Labours formand Jeremy Corbyn er alvorligt udfordret på valgets vigtigste spørgsmål om Brexit, hvor Labour politiske linje for de fleste briter har været særdeles uklar. Men udfordringen stopper ikke ved tilhørsforholdet til Bruxelles.

Der hænger tunge mørke skyer over Labour

Hvis man kigger på Labours traditionelle kernevælgere blandt de faglærte, ufaglærte og pensionister, så er Jeremy Corbyn ikke engang i nærheden af at udgøre deres fortrukne bud på en premierminister.

Målt alene for disse vælgere giver en måling fra YouGov Boris Johnson en overraskende stor føring på 44-17 over Jeremy Corbyn.

Selvom der hænger tunge mørke skyer over Labour, så må Jeremy Corbyn sætte sin lid til følgende et eller flere af følgende punkter, hvis sejren skal i hus på torsdag.

1. En historisk stærk slutspurt - igen

Hvis man ser tilbage til det seneste britiske parlamentsvalg i 2017, hvor De Konservative vandt med blot et mulehår foran Labour (40 til Labour mod 42,4 procent til De Konservative), så handlede det i høj grad om Jeremy Corbyns slutspurt.

På otte uger lykkedes det således for Labour kampagnen at gøre prognoserne til skamme.

På otte uger lykkedes det således for Labour kampagnen at gøre prognoserne til skamme

Som en ledende Labour-rådgiver fra partiets strategigruppe har fortalt: ”De fortalte om at kampagner ikke kan flytte vælgernes holdning mere end 2 eller procent. Forventningen var at Labour vil tabe næsten halvdelen af de valgkredse, som de havde dengang”.

Men sådan gik det ikke. I 2015 høstede Labour under formand Ed Miliband en vælgerandel på 9,3 million (30,4 procent), mens man med Jeremy Corbyn som formand i 2017 vandt opbakning fra 12.9 million (40 procent). Det sikrede Labour det højeste antal vælgere siden Tony Blair regerede det britiske ørige i 1997.

En gentagelse af den slutspurt er altafgørende for Jeremy Corbyn

En gentagelse af den slutspurt er altafgørende for Jeremy Corbyns muligheder for succes.

2. De unge som konservativt mareridt

Hvis slutspurten skal afgøre slaget til Corbyns fordel, så skal især de unge storbyvælgere levere en stor andel af stemmer til Labour.

Dermed hviler Corbyns mulighed på antallet nyregistrerede yngre vælgere

Ifølge den britiske Labour politiker James Bull, så er det netop disse unge vælgere, der holder De Konservative vågne om natten:

placeholder
 

Det britiske valgsystem (og fraværet af et centralt personregister) betyder, at man ikke automatisk får tilsendt et valgkort, som vi kender det herhjemme fra.

I Storbritannien fungerer det ligesom i USA, hvor man selv skal lade sig registrere for at kunne stemme. Dermed hviler Corbyns mulighed på antallet nyregistrerede yngre vælgere.



Siden valgets udskrivelse har 3,2 millioner briter ansøgt om at blive registreret som vælgere inden den officielle deadline udløb den 26. november.

Det betyder at intet mindre end 114.000 briter har ladet sig registrere dagligt.

To ud af tre af de nye vælgere er under 34 år

Dermed er antallet af nyregistrerede vælgere før valget steget med 38 procent i forhold til sidste valg i 2017. Og helt afgørende for Labour, så er to ud af tre af de nye vælgere under 34 år.  

Hvis man kigger på 2017-valget så kunne meningsmålingsbureauet YouGov, så vandt Labour kæmpestort på førstegangsvælgere, mens De Konservative vandt tilsvarende stort på vælgere over 70 år.

3. Overset i rigmandsmediernes smædekampagne

”Løgn, bagvaskelse og misinformation er dagens orden i de britiske tabloidaviser, hvor Corbyn den ene dag portrætteres som en totalitær Stalin”, sådan skriver tidligere Enhedslisten-politiker Pelle Dragsted i harmdirrende kritik af de britiske medier.

Mediefrustrationer er en kendt disciplin i både dansk og udenlandske politik, men ikke desto mindre kan den danske Corbyn-fan Dragsted have en pointe.  

Et studie, viser at britisk presse helt  entydigt står på Boris Johnsons side

Ifølge forskere fra Loughborough University, så viser et studie, at britisk presse helt  entydigt står på Boris Johnsons side.

Studiet der stammer fra den første uge af valgkampen, hvor man bedømt hver enkelt nyhedshistorie ud fra, hvorvidt den positiv (+1), negativ (-1) eller neutral (0) for de enkelte partier, giver en samlet score på +4 for De Konservative, mens Labour opnår en negative score på hele -91 til Labour. For de øvrige partier får Liberal Demokratene – 14, det Skotske SNP-parti – 8 og Brexit-partiet -2.

Den britiske presse gavner med andre ord ikke Jeremy Corbyns drøm om at indtage regeringskontorer i Downing Street 10, men omvendt kan den negative presse muligvis også skygge for hvordan det egentligt går for Jeremy Corbyn og hans kampagne.

Pressens bias kan gøre den mulige overraskelsen endnu større.

4. Velfærdvalget: En syg dreng på hospitalsgulvet

Mens Jeremy Corbyn ikke har været glad for at tale om EU og Brexit, så står han stærkt, når det kommer til ulighed og velfærd. Her når opbakningen til hans synspunkter ganske enkelt meget længere ud blandt hele det britiske folk.

Netop kampen mod yderligere velfærdsnedskæringer var da også grunden til at Jeremy Corbyn som fuldstændig outsidere stille op til formandsvalget i Labour i 2015. Ikke for at vinde, men for at markere et synspunkt. Uden nogen egentlig opbakning fra partimedlemmer eller parlamentskollegaer blev Corbyn formand på en kamp mod nedskæringer i den offentlige sektor.

Med blot 48 timer tilbage, så fylder det britiske sundhedsvæsen stadig mere i valgkampen

Den platform er uden tvivl Corbyn største politiske styrke. Og med blot 48 timer tilbage før valget, så fylder det britiske sundhedsvæsen stadig mere i valgkampen.

Især sagen om 4-årige Jack, der måtte ligge på hospitalsgulvet før han kunne blive undersøgt for lungebetændelse er nu gået viralt.

placeholder

Jeremy Corbyn har igen og igen trukket billedet af den syge Jack frem, som et eksempel på en forsømt offentlig sektor. Han kalder sagen "en skændsel" og beskylder Boris Johnson for at være ”ligeglad” fordi han nægtede at kigge på et billede af drengen.

Denne dagsorden vil for alvor kunne styrke Jeremy Corbyns vinderchancer, men spørgsmålet er stadig om det er for lidt og for sent.

5. Den taktisk-tekniske sejr

Endelig, så er der det tekniske spil, der kan betyde at Jeremy Corbyn måske kan være tættere på en sejr end man ellers skulle tro. På nuværende tidspunkt kan Boris Johnson sagtens risikere et såkaldt ”hung parliament”, hvilket betyder, at intet af de to partier kan danne flertal alene.

Det vil igen-igen skabe forvirring om Storbritanniens udtrædelse af EU og være et levende mareridt for især Boris Johnson.

Labours muligheder for at smide Boris Johnson på porten har været 'seriøst undervurderet'

I ellevte timer er der dukket et notat op fra De Konservative, der advarer om at Labours muligheder for at smide Boris Johnson på porten har været ”seriøst undervurderet”.

Hvis det skotske SNP, Liberal Demokraterne eller andre småpartier hapser blot 12 mandater fra De Konservative, så kan dette muligvis være nok. Det kræver blot flytning af en-to procent af vælgere i de nuværende målinger for at ændre drastisk på udfaldet. Corbyns samarbejdet med skotterne kan altså bringe en sejr tættere på

Ifølge notatet fra De Konservative skulle så lidt som 40.000 ”taktisk anvendte stemmer” være tilstrækkeligt til at tippe resultatet.

I det britiske valgsystem får kun den kandidat, der opnår flest stemmer i en af de 650 valgkredse et sæde i parlamentet. Det medfører et massivt stemmespild, som kan gøre det endelig udfald svært at forudsige.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet