Her har I mig tilbage: Corbyn får Labour-medlemskab igen

Efter knap tre uger på sidelinjen har Jeremy Corbyn igen fået lov at være medlem af Labour.
Efter knap tre uger på sidelinjen har Jeremy Corbyn igen fået lov at være medlem af Labour.

Den tidligere Labour-leder Jeremy Corbyn er blevet genoptaget som medlem af det britiske arbejderparti.

Det sker, efter at han i sidste måned fik sit medlemskab suspenderet på grund af hans reaktion til en rapport, der dokumenterede omfattende antisemitisme i partiet, som var blevet udarbejdet af det britiske menneskerettighedsinstitut, EHRC.

Det har et udvalg under Labours nationale hovedbestyrelse besluttet.

Jeremy Corbyn er tilfreds med beslutningen:

"Jeg er tilfreds med at være genoptaget i Labour-partiet og vil gerne takke partimedlemmer, fagforeningsfolk og alle andre som har vist solidaritet. Vores bevægelse må stå sammen og opponere og besejre denne dybt skadelige konservative regering," sagde Jeremy Corbyn ifølge mediet LabourList om beslutningen.

Corbyn blev suspenderet for knap tre uger siden, da han først sagde, at EHRC-rapportens konklusioner var "dramatisk overvurderet af vores modstandere af politiske grunde" og efterfølgende ikke ønskede at trække udtalelserne tilbage.

Men nu, efter 19 dage, er han altså tilbage.

LabourList skriver, at Jeremy Corbyn sammen med sit medlemskort vil modtage en "reminder of conduct" - altså en huskeliste til, hvordan man skal opføre sig.

Intet individ over partiet

Den nuværende Labour-leder Keir Starmer modtog beslutningen med afmålt glæde:

“Jeg ved, at det her har været endnu en smertefuld dag for det jødiske samfund og de Labour-medlemmer, der har har kæmpet så hårdt for at bekæmpe antisemitisme. Jeg kender den smerte, de har givet, og det traume, som folk har følt.”

“Jeremy Corbyns udtalelse på EHRC-rapporten var forkert og helt afsondret fra en rapport, der påpegede ulovlig opførsel i den måde, vi bekæmper racisme internt i Labour. Det skulle gøre os alle skamfulde.”

"Jeg vil ikke tillade, at fokus på et individ afholder os fra at gøre vores vigtige arbejde med at bekæmpe antisemitisme. Da jeg stillede op som Labour-leder, gjorde jeg det klart, at min førsteprioritet ville være at fjerne antisemitisme."

"Jeg ved, at vi har lang vej igen, men jeg er fast besluttet på at gøre Labour til et trygt sted for jøder. Det står ved de løfter, jeg gav sidste måned om at anerkende resultaterne af undersøgelsen og alle anbefalinger, som rapporten beskriver."

"Det betyder oprettelsen af en uafhængig klageproces så snart som muligt i det nye år. Det er mit løfte til vores parti, det jødiske samfund og det britiske folk," udtaler han.

LabourList skriver, at der er opstået uenighed om, hvorvidt Jeremy Corbyn er eller skal genoptages i Labours parlamentsgruppe. Jeremy Corbyns støtter på partiets venstrefløj mener, at det sker automatisk, mens andre mener, at gruppen først skal stemme om det.

Jødisk parlamentsmedlem: Latterligt

Gruppen af jødiske Labour-medlemmer, The Jewish Labour Movement, kalder beslutningen om at genoptage Corbyn for "ekstraordinær", og at det vil "anspore dem, der er enige med ham" til at "nedtone den virkelighed med antisemitisme, som findes i Labour".

Organisationen har kritiseret sammensætningen af det fem-mandsudvalg, der behandlede sagen, for at være fyldt med venstreorienterede.

Det jødiske parlamentsmedlem, 76-årige Margaret Hodge, der havde flere mindre ministerposter i Blair og Brown-tiden, skriver på Twitter:

”Dette er et fejlagtigt resultat fra et fejlagtigt system. En fraktioneret, uigennemsigtig og dysfunktionel klageproces kunne aldrig nå en rimelig konklusion. Dette er nøjagtigt grunden til, at EHRC anbefalede Labour om at oprette en uafhængig proces!”

”Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor det er acceptabelt for Corbyn at være Labour-parlamentsmedlem, hvis han mener, at antisemitisme er overdrevet og udtryk for et politisk angreb, nægter at undskylde, aldrig tager ansvar for sine handlinger og afviser resultaterne af EHRC-rapporten. Latterligt."

placeholder

placeholder

På den anden side har flere af Corbyns støtter på venstrefløjen i partiet udtrykt glæde over beslutningen.

Len McCluskey, der er leder af fagforeningen Unite, og en af Corbyns mest loyale støtter, skriver, at det er den “korrekt, fair og samlende beslutning”.

placeholder

71-årige Jeremy Corbyn var leder af Labour fra 2015 til 2019. En periode, hvor partiet var præget af intern splittelse og ballade. Han trak sig som leder efter valgnederlaget sidste år, hvor Labour fik sit dårligste valgresultat siden 1935.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Ytringsfriheden er under voldsomt pres i England. Det handler ikke kun om at forhindre kritik af den israelske stats apartheid politik overfor palæstinenserne, men også om et grundlæggende forsøg på at kriminalisere enhver form for antikapitalistisk kritik. Det er utroligt at et så vidtgående indgreb som det vi har set i det engelske uddannelsessystem, ved at forbyde brug af kritiske undervisningsmaterialer, ikke er kommet frem i de store medier i Danmark. Citat fra arbejderen:
I en guide til skoleledere beordrer Storbritanniens uddannelsesministerium (DfE) at brug af antikapitalistiske kilder i undervisningen skal stoppes. Ønsket om at afskaffe det kapitalistiske system sidestilles af regeringen med modstand mod ytringsfrihed, antisemitisme og opfordringer til ulovlig aktivitet. Det skriver The Guardian.
https://arbejderen.dk/udland/storbritanniens-regering-vil-stoppe-brug-af...

Annonce