Annonce

Ledige skal finansiere regeringens sundhedsreform

Regeringen og Dansk Folkeparti vil finansiere deres sundhedsreform bl.a med besparelser på indsatsen for de ledige. Det vækker vrede i fagforbundet 3F.
Det bliver blandt andet de ledige, der kommer til at betale for den nye sundhedsreform, som tirsdag blev præsenteret af regeringen og Dansk Folkeparti.

1,5 milliarder kroner til finansiering af reformen skal blandt andet hentes ved en såkaldt negativ budgetregulering (det der på dansk kaldes en besparelse, red.) på Beskæftigelsesministeriets område, og det vækker vrede i fagforbundet 3F.

”Sagt på dansk betyder aftalen, at den aktive arbejdsmarkedspolitik endnu engang bliver kornkammer for regeringens aftaler. Sidste gang var det blandt andet billigere nødder og regnfrakker, der blev finansieret ved at man fjernede en milliard kroner fra beskæftigelsessystemet, primært i form af uddannelsespenge til de ledige,” siger forbundssekretær i 3F, Søren Heisel til Netavisen Pio og fortsætter:

”Denne gang er det så en sundhedsreform, der skal finansieres. Vi er med på, at ledigheden lige nu er lav, men der er fortsat ca. 100.000 ledige som har brug for en aktiv beskæftigelsesindsats, f.eks. uddannelse, og det er så dem, der kommer til at betale. Derudover kan man jo med rette spørge regeringen, hvad de agter at gøre, når ledigheden igen begynder at stige og den aktive arbejdsmarkedspolitik er blevet drænet til andre formål, uanset hvor fornuftige de formål så end måtte være.” 

Burde gøre en indsats for at få alle med

Søren Heisel undrer sig også over, at finansieringen af aftalen kommer samme dag som Styrelsen for Arbejdsmarkeds og Rekruttering (STAR) har offentliggjort en ny undersøgelse, hvor blandt andet regeringen og arbejdsgiverne igen klager over mangel på kvalificeret arbejdskraft.

I stedet for at spare på de ledige burde man gøre en ekstra indsat for at få de sidste med

 ”Det virker noget mærkværdigt, at man samme dag offentliggør en klagesang om mangel på kvalificeret arbejdskraft og samtidig lancerer en besparelse på beskæftigelsesområdet. Det hænger simpelthen ikke sammen. I stedet for at spare på de ledige burde man gøre en ekstra indsat for at få de sidste med, så de får fast fodfæste på arbejdsmarkedet, og virksomhederne lidt lettere ved at få kvalificeret arbejdskraft,” siger Søren Heisel.

Regeringen og Dansk Folkepartis forslag til en sundhedsreform kan først vedtages efter det kommende folketingsvalg.

 

Fakta: Det står der om finansiering i Sundhedsreformen

”Der tilvejebringes endelig finansiering ved at indfase en negativ budgetregulering på Beskæftigelsesministeriets og Udlændinge- og Integrationsministeriets område på i alt 1,5 mia. kr. i 2020-2025.

Den stramme udlændingepolitiske linje har været med til at sikre, at tilstrømningen af asylansøgere er på det laveste niveau siden 2008. En lavere tilstrømning indebærer, at der skal anvendes færre skattekroner på udlændinge- og integrationsområdet end ellers. Oven i det har vi en faldende ledighed og en stigende beskæftigelse, hvilket letter presset på vores beskæftigelsessystem. De penge kan i stedet bruges til andre formål.

I lyset af den lave ledighed og den lave tilstrømning af asylansøgere til Danmark indarbejdes således i forlængelse heraf en negativ budgetregulering på Beskæftigelsesministeriets og Udlændinge og Integrationsministeriets område, som udmøntes gennem initiativer, der sikrer en mere målrettet og prioriteret beskæftigelses- og integrationsindsats”.

Kilde: Et stærke sundhedsvæsen tættere på dig (side 55-56)

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet