Mælke­-gigant fyrede med­arbejder for at være medlem af 3F

En medarbejder blev fyret efter han havde meldt sig ind i 3F. Fagforening efterspørger nu en borgerlig reaktion.
En rumænsk medarbejder hos en jysk mælkeproducent blev fyret, fordi han havde meldt sig ind i fagforeningen 3F. Det skriver Fagbladet 3F.

Det er slet ikke i orden, mener man i fagforeningen 3F, der kalder det noget “svineri”.

"I mere end 130 år har vi arbejdere kæmpet mod det svineri, at arbejdsgivere truer deres ansatte på det daglige brød, hvis de melder sig ind i 3F eller en anden fagforening," siger forbundssekretær Henning Overgaard til Netavisen Pio.

Sagen drejer sig om rumæneren Florin Porosnicu, der i 2017 blev ansat som medhjælper på virksomheden Hejrskov Mælk i Holsted, der er en af Danmarks allerstørste producenter af mælk.

Ifølge lønsedler, som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af, så fik medarbejderen 50 kroner i timen plus et nat-tillæg på 10 kroner.

Efter anbefaling fra en anden rumænsk mand, valgte han derfor at melde sig ind i fagforeningen 3F-afdelingen Kongeåen, fordi han gerne ville have hjælp til at få en ordentlig betaling for sit arbejde.

"Find en anden fagforening"

Da det går op for arbejdsgiveren, indehaver af Hejrskov Mælk, Torben Pedersen, at medarbejderen er medlem af fagforeningen, indkalder han Florin Porosnicu til et møde.

"Jeg vil ikke have folk, der er i denne fagforening. Vi kan finde en anden fagforening, men ikke 3F," lyder det på en optagelse af samtalen som Porosnicu har optaget på sin telefon.

Jeg vil ikke have folk, der er i denne fagforening.

Arbejdsgiveren hævder også, at 3F og danskere ikke ønsker arbejdere fra andre lande til Danmark – og forklarer, at 3F hverken er godt for Florin Porosnicu eller arbejdspladsen.

Florin Porosnicu ønsker ikke at melde sig ud af fagforeningen og han bliver herefter præsenteret for en opsigelse, som begrundes med mangel på arbejde om vinteren.

Fik slag i ansigtet

Den opsigelse ønsker han ikke at underskrive og Florin Porosnicu hævder, at han herefter blev slået i ansigtet af en af de andre rumænske ansatte. Medarbejdere på gården, som fagbladet 3F har talt med, bekræfter at Florin Porosnicu bløder ud af munden, da han har forladt mødet.

Den rumænske medarbejder kontakter herefter en faglig medarbejder i 3F Kongeåen, som henter ham på gården og kører ham på skadestuen.

Inden den faglige medarbejder kører, fortæller to rumænere at Florin Porosnicu tager stoffer og er psykisk ustabil, mens Torben Pedersen fortæller at de to rumænere er bange for Florin Porosnicu og nu frygter han vil ødelægge deres hjem.

En narkotika-test taget samme aften, viser ingen spor af stoffer.

Fik 45.000 for at rejse

Efter at være sygemeldt i fire dage beslutter Florin Porosnicu sig, efter en samtale med Torben Pedersen, at rejse tilbage til Rumænien.

Efter rumænerens udsagn pointerer Torben Pedersen, at det ikke er i orden, at staldmedarbejderen har meldt sig ind i 3F. Derudover stiller Torben Pedersen ham penge i udsigt, hvis han rejser, fortæller rumæneren.

"Det giver ingen mening at blive. For politiet kommer ikke ud på gården og snakker med arbejderne om, hvad der er sket. Torben insisterer på at købe mig en flybillet til Rumænien”, siger Florin Porosnicu om årsagen til, at han i slutningen af oktober accepterer at forlade Danmark.

Den anden ejer af Hejrskov Mælk, Brian Nielsen, kører ham til lufthavnen i Billund. Her stikker han rumæneren 6.000 euro i kontanter, fortæller Florin Porosnicu. Det svarer til cirka 45.000 danske kroner.

Torben Pedersen ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men skriver i en e-mail til Fagbladet 3F, at Hejrskov Mælk ApS er omfattet af 3F’s overenskomst, og at virksomheden respekterer overenskomsten.

Hvor er de borgerliges ramaskrig?

Florin Porosnicu fortælling kommer efter en række episoder, hvor fagligt aktive har presset deres kolleger til at melde sig ind i den overenskomstbærende fagforening, blandt andet i Københavns Lufthavn.

En række borgerlige politikere beskyldte 3F for bøllemetoder og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) blev indkaldt til samråd i Folketinget for at undersøge fagforeningernes rolle i chikane-sager.

Nu venter jeg spændt på de borgerliges ramaskrig om foreningsfrihed

Hos fagforeningen 3F forventer man ikke en tilsvarende reaktion fra de borgerlige, når det drejer sig om lønmodtagere, der bliver presset til at melde sig ud af fagforening:

“Nu venter jeg spændt på de borgerliges ramaskrig om foreningsfrihed, som de straks har klar, hvis en af vores fagligt aktive har talt tydeligt om solidaritet og fællesskab,” siger forbundssekretær Henning Overgaard til Netavisen Pio og fortsætter:

"Vi kommer nok til at vente længe – for de borgerliges påtagede omsorg for den enkelte lønmodtagers foreningsfrihed rækker kun til de tilfælde, hvor lønmodtageren IKKE vil være med i den fagforening, der står for fagets uddannelse og overenskomst.”

Venstre: Arbejdsgiverne skal respektere foreningsfriheden

I oppositionspartiet Venstre mener man, at foreningsfriheden for lønmodtagerne naturligvis skal respekteres:

“Fagforeningsfriheden går begge veje. Lønmodtagere i Danmark skal selvfølgelig have ret til at melde sig ind i en fagforening. De rettigheder skal arbejdsgiverne naturligvis respektere. Alt andet er fuldstændig forkert og sådan noget burde ikke finde sted i Danmark," skriver folketingsmedlem Morten Dahlin (V), der er næstformand i beskæftigelsesudvalget, i en kommentar til Netavisen Pio på Twitter.

Opdateret klokken 15.50 med kommentar fra Morten Dahlin.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Var det ikke netop det den knaldrøde fagforening forlangte i Kbhs lufthavn!
Dobbeltmoral er et kendetegn blandt socialister!

Det er utroligt, hvad nogle arbejdsgivere indenfor landbrugssektoren tror, de kan tillade sig. Hvordan får vi mulighed for at boykotte dem?

Det er utroligt, hvad nogle arbejdsgivere indenfor landbrugssektoren tror, de kan tillade sig. Hvordan får vi mulighed for at boykotte dem?

Det er utroligt, hvad nogle arbejdsgivere indenfor landbrugssektoren tror, de kan tillade sig. Hvordan får vi mulighed for at boykotte dem?

Det er utroligt, hvad nogle arbejdsgivere indenfor landbrugssektoren tror, de kan tillade sig. Hvordan får vi mulighed for at boykotte dem?

Thomas du er vist komiske Ali;-)
https://www.berlingske.dk/virksomheder/ekspert-om-sas-strejken-den-bunde...

Hvad mener du om lufthavns medarbejdere?

Hvordan får vi mulighed for at boykotte dem!

Socialister er uhyggeligt dobbeltmoralske!

Annonce