Annonce

Man skal ikke hænge sig i ord

Er det relevant for den politiske debat præcist hvilke ord man bruger. Det var det for Venstre i sidste uge. I denne uge er det ikke længere så relevant. Dobbeltmoral?
Skal et droneangreb kaldes for en likvidering, et sigmord eller et angreb? Og betyder ordet ”early retirement” efterløn eller førtidspension? Under alle omstændigheder befinder vi os i grænselandet imellem politisk drilleri og politisk navlepilleri.

Måske mest det sidste, men sidste uge brugte Venstre ikke desto mindre en hel dag på at drille statsminister Helle Thorning-Schmidt med, at hun i følge Venstre havde brugt ordet ”early retirement” om efterløn, i en tale hun holdt ved det økonomiske topmøde i Davos, Schweiz.

LÆS OGSÅ: De fem mærkeligste skriverier fra Søren Pind

"Det her er ikke en særlig værdig diskussion eller argumentation fra statsministerens side. Alle i den danske debat herunder vismændene ved, at early retirement er det samme som efterløn. Men for statsministeren er det altså førtidspension. Jeg ved, at statsministeren er meget god til engelsk, så selvfølgelig er det efterløn. Er statsministeren stolt over, at Danmark har lavet en efterlønsreform?", lød det fra Venstres finansordfører Peter Christensen.

Hvilket lystigt (om end ikke videre elegant!) bringer os videre til diskussionen om dronerne. Den diskussion har de sidste par dage kørt omkring Venstres Søren Pind, der beskyldes af både partifæller og politiske modstandere for at glemme, at Danmark er USA's allierede, når han kritiserer Præsident Obama og hans generaler for at være lige lovlig trigger-happy, når det kommer til brugen af de pilot-løse fly i kampen imod terrorister i grænselandet mellem Afghanistan og Pakistan.

LÆS OGSÅ: Hvad sagde du, da arbejderne smilede til dig, Lars Løkke?

Socialdemokraterne brugte striden til at spørge ind til om Pinds drone-politik, nu også var Venstres drone-politik. Det fik Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, til at negligere meningsforskellene i hans eget parti, ved at sige følgende til Fyens Stiftstidende:

"Det er den bekymring, som Søren Pind har løftet. Det er en bekymring, vi som folkevalgte politikere altid skal have med os. Hvilke ord man så vælger at sætte på, synes jeg ikke, man skal hænge sig så meget i."

Så partiet Venstre, der i sidste uge gik fuldstændigt amok over oversættelsen af et enkelt ord, mener ikke, at man skal hænge sig for meget i hvilke ord man vælger at bruge. Mon Kristian Jensen kan stave til dobbeltmoral?

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet