Jyllands-Posten om Ellemann: “Sådan agerer kun en usikker leder”

Danmarks førende liberale avis stærkt kritisk over for Jakob Ellemann-Jensens ledelse af Venstre
Foto: Flickr Venstre: Henrik Bjerregrav

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen høster ikke ligefrem ros for sin ledelse af Venstre fra landets førende liberale avis, Jyllands-Posten.

Jyllands-Posten er stærkt kritisk over for Jakob Ellemann-Jensens håndtering af tidligere næstformand Kristian Jensens solo-meldinger i weekenden, hvor Venstres formand prompte reagerede ved at fratage Kristian Jensen hans post som arktisk ordfører og fratage ham samtlige udvalgsposter.

I lørdagens Jyllands-Posten havde Kristian Jensen dristet sig til at foreslå, at Venstre samarbejder med de konservative, de radikale og S-regeringen om en stor reformplan frem mod 2030. Altså et samarbejde hen over midten - uden Venstres hidtidige nære samarbejdspartner Dansk Folkeparti.

“Formand savnes”

Under overskriften “Vild, Værre, Venstre - formand savnes” skriver Jyllands-Posten i sin leder, at Jakob Ellemann-Jensens voldsomme reaktion afslører Venstre-formanden som en svag og usikker leder:

“Sådan agerer kun en usikker leder. Havde Ellemann-Jensen siddet solidt i stolen og haft bare konturerne af en politisk programerklæring at støtte sig til, så kunne han have vist både overlegenhed og overbærenhed og fejet Kristian Jensen til side med en velvalgt bemærkning.”

Venstre var og er i dyb krise

Forløbet viser - ifølge Jyllands-Posten - at Venstre fortsat befinder sig i en dyb krise:

“Forløbet om Kristian Jensens seneste exit viser, at Venstre var og er i dyb krise, og at der skal mere end en snuptagsløsning med at gøre Jakob Ellemann-Jensen til partiformand til at overvinde den.”

Jyllands-Posten føjer til, at det ikke er meget, man hører til Venstres nye formand:

“Bortset fra en melding om, at han vil passe sin egen kiosk og en uheldig bemærkning om det amerikanske drab på den iranske hærleder Qassem Soleimani, er det ikke meget, som Ellemann-Jensen har ladet høre fra sig.” 

Ellemann må træde i karakter

Jyllands-Postens lederskribent fortsætter: 

“I øvrigt mente han det stik modsatte af både K og DF og sin næstformand Inger Støjberg. Hertil kommer andre solo-meldinger som Eva Kjer Hansens opbakning til øremærket barsel til mænd eller Lars Løkke Rasmussens trang til fortsat at markere sig.”

Jyllands-Posten noterer også, at “det sejler for Venstre”: 

“Forudsætningen for, at Venstre kan rejse sig igen og hele splittelsen, er, at formanden er tydelig og selv ved, hvor han vil hen. Det gælder om at holde idéen klar og at lægge kursen derefter. Mens det sejler for Venstre, udnytter Mette Frederiksen den manglende modstand fra oppositionen.”

Jyllands-Posten konkluderer, at fredningstiden er slut og nu må Venstres formand træde i karakter:

Det er ikke for meget at forlange, at V-formanden også politisk træder i karakter

“Jakob Ellemann-Jensen har overskredet fredningsperioden på 100 dage. Det er ikke for meget at forlange, at V-formanden også politisk træder i karakter.”

Kristeligt Dagblad og Berlingske: Hvad vil Venstre?

Kristeligt Dagblad er heller ikke udelt begejstret over Jakob Ellemann-Jensens indsats som V-formand. Avisen efterlyser, at Ellemann tydeligere viser, “hvad Venstre egentlig vil”:

“Jakob Ellemann-Jensen lagde som formand ud med at sige, at han var dødtræt af fløjkrige, men de er ufortrødent fortsat i Venstre, hvor for eksempel retsordfører Inger Støjberg jævnligt offentligt har udtalt sig anderledes om udlændingepolitikken end sin formand. Det er hun indtil videre sluppet bedre fra end Kristian Jensen.”

Og videre:

Risikoen ville nok være mindre, hvis han selv tydeligere fortalte offentligheden, hvad Venstre egentlig vil

“Ellemann-Jensen har øjensynligt haft behov for at statuere et eksempel. Det kildne spørgsmål er, om han vil tage de samme skrappe midler i brug, næste gang et mere prominent medlem udtaler sig offentligt om emner, som er formandens gebet. Risikoen ville nok være mindre, hvis han selv tydeligere fortalte offentligheden, hvad Venstre egentlig vil.”

Berlingske kritiserer i sin leder tirsdag Kristian Jensen for at gå ud med solo-meldinger, men mener samtidig, at Jakob Ellemann-Jensen skylder at forklare vælgerne, hvordan Venstre vil bidrage til Danmarks grønne omstilling: 

“Vi må nu håbe, at Jakob Ellemann-Jensen vil følge op på weekendens irettesættelse af Kristian Jensen ved selv at forklare, hvordan Venstre vil bidrage til den historiske omstilling af det danske samfund, som vi er på vej ud i.”

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce