Mette F. til 100-års jubilæum: "Jeg skylder DSU enormt meget"

"Kun en tåbe glemmer, hvor man kommer fra", lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes lykønskning til DSU, som fylder 100 år.
”Kun en tåbe glemmer, hvor man kommer fra.”

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) i hendes tale til DSU's 100-års jubilæumsreception på Arbejdermuseet i København.

Det er hævet over enhver tvivl, at Mette Frederiksens hjerte banker for den politiske ungdomsorganisation, som blev stiftet i 1920.

At statsministeren selv har trådt sine sko i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), kunne ingen i salen rigtig være i tvivl om efter hendes tale.

Kun en tåbe glemmer, hvor man kommer fra

Her tog Mette Frederiksen udgangspunkt i sine egne oplevelser. Som aktiv i DSU Aalborg, senere som hovedbestyrelsesmedlem under Henrik Sass Larsens DSU-formandskab og ikke mindst i dag som partiformand. Hun understregede, at DSU skulle betragtes som en motor for politikudvikling snarere end blot en kampagneorganisation.

Mette Frederiksen påpegede, at flere partiformænd før hende havde overvurderet DSU'ernes rolle som plakatophængere og undervurderet deres rolle som udviklere af ny socialdemokratisk politik.

”I er vores væksthus, og det bliver I ved med at være,” fastslog hun.

placeholder

 

Vi skulle ændre verden

DSU har sat et massivt aftryk på generationer af socialdemokrater. Hele 17 ud af ministre i den nuværende regering har en fortid i DSU.

Det har fået flere politiske iagttagere til at omtale Mette Frederiksens regering som en ”DSU-regering”.

placeholder

 

Netavisen Pio fangede statsministeren til en snak om hendes opvækst i og erfaringer fra DSU.

Noget af det, der optog mig meget dengang, var kampen mod apartheid i Sydafrika

Hvorfor blev du selv aktiv i DSU?

”Jeg tror, det egentlig handler om det samme for alle os, der har meldt os ind i DSU. At vi alle sammen på den ene eller anden måde gerne vil ændre verden. Noget af det, der optog mig meget dengang, var kampen mod apartheid i Sydafrika, hvor vi jo så et samfund, der var fuldstændig opsplittet på grund af hudfarve. Men vigtigst af alt, så har jeg jo altid været socialdemokrat.”

Det der med at få et rum til at diskutere politik, udvikle sine holdninger, arbejde politisk i fællesskab, det er jo guld værd

Du har fået din politiske opvækst i DSU. Hvad har DSU har betydet for dig?

”Det har da betydet utrolig meget. Det var jo en politisk opdragelse, kan man sige. Det der med at få et rum til at diskutere politik, udvikle sine holdninger, arbejde politisk i fællesskab med andre, det er jo noget, der er guld værd. Og så er mange af de mennesker, jeg senere hen har mødt i mit politiske liv, jo også gamle DSU’ere. Og uanset om de så var aktive, samtidig med at jeg selv var det, eller de var det på et andet tidspunkt, så har man et fælles udgangspunkt.”

placeholder

 

DSU er endnu vigtigere, nu hvor vi er kommet i regering

Mette Frederiksen blev medlem af DSU som 15-årig. Hun blev amtsformand for DSU Nordjylland, sad i hovedbestyrelsen, var aktiv i elevrådet på sit gymnasium, i Operation Dagsværk, i Nyt Europa og Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). Senere arbejdede hun som ungdomskonsulent i LO. Mette Frederiksen har med andre ord prøvet det meste i DSU og i arbejderbevægelsen.

Det har været den naturlige følge af at være fjerdegenerations-socialdemokrat og vokse op i et arbejderhjem i Grønlandskvarteret i Aalborg.

Kan du pege på områder, hvor DSU har sat dagsordenen og foreslået noget, som er blevet til konkret politik?

Og så er der hele klimaområdet, hvor DSU er gået i spidsen

”Det gør DSU jo heldigvis ofte. Men nu har vi lige lavet en aftale om at gribe ind mod kapitalfonde som Blackstone. Det er en sag, DSU har kæmpet hårdt for. Det samme kan du sige om indgrebet mod kviklån, hvor DSU jo leverede et meget gennemarbejdet og ambitiøst udspil. Og så er der hele klimaområdet, hvor DSU er gået i spidsen og har krævet socialdemokratiske svar.”

Hvad betyder DSU for dig som formand for Socialdemokratiet og statsminister i Danmark?

Jeg føler også, at jeg skylder DSU enormt meget

”DSU er en utrolig vigtig del af vores bevægelse. Og jeg føler også, at jeg skylder DSU enormt meget. Og jeg tror egentlig, at DSU er endnu vigtigere, nu hvor vi er kommet i regering. Vi har en opgave med at blive ved med at få nye ideer, og der ser DSU bare nogle af de blinde vinkler, vores gamle parti ikke altid selv ser. Også fordi DSU i Frederik Vad har en enormt dygtig formand” afslutter Mette Frederiksen i sit interview med Netavisen Pio.

placeholder

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce