Annonce

Miljøministeren vil beskytte 500 kilometer vandløb

Wermelin omgør Ellemann-beslutning: 500 km vandløb kommer igen til at blive omfattet af et konkret miljømål
500 km vandløb kommer igen til at blive omfattet af et konkret miljømål, selvom den tidligere regering tog dem ud af vandområdeplanerne. Miljøministeren nedsætter samtidig et panel for forvaltning af miljømål i vandløb.  Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har besluttet, at flere vandløb vil få et konkret miljømål i de næste vandområdeplaner. I alt kommer det til at dreje sig om op til 500 km vandløb landet over.

"Vi skal passe godt på naturen i vores vandløb. Den tidligere regerings forhastede beslutning omkring ændring af vandområdeplanerne betød, at mange kilometer vandløb udgik af vandområdeplanerne, selvom behandlingen af de lokale vandråds  indberetninger endnu ikke var afsluttet. Jeg vil gerne lytte til interesserenterne og kommunerne, og derfor retter jeg op på den beslutning nu," siger miljøministeren.

Den tidligere regerings forhastede beslutning omkring ændring af vandområdeplanerne betød, at mange kilometer vandløb udgik af vandområdeplanerne

Samtidig vil miljøministeren sammen med de væsentligste interessenter nedsætte et panel, der kan give faglige og juridiske anbefalinger til, hvordan vandløbsforvaltningen kan beskytte tilstanden i målsatte danske vandløb. Ministeren har understreget dette i et brev til alle vandløbsmyndighederne.

"Jeg lægger vægt på, hvordan vi fra statens side kan understøtte de lokale myndigheders grundlag for at kunne balancere vandløbsforvaltningen med hensyn til bl.a. miljø, klimatilpasning og afvanding.  Derfor skal vi have en ny proces for at få en vandløbsforvaltning, som alle kan se sig selv i, og hvor jeg lægger op til et bredt politisk samarbejde," siger miljøminister Lea Wermelin.

Ændringerne med hensyn til de målsatte vandløb er bredt fordelt i landet. Særligt sættes der konkrete miljømål for vandløb i Vest- og Østjylland, hvor vandløb omkring bl.a. Ringkøbing-Skjern og Aarhus udgik under den tidligere regering.

Det er en rigtig god dag. Jeg vil understrege, at det her er første skridt

Præsident hos Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, tager derfor positivt imod miljøministerens melding om beskyttelsen af vandløb. Hun ønsker dog, at langt flere kilometer vandløb bliver beskyttet.

"Det er en rigtig god dag. Jeg vil understrege, at det her er første skridt, for vi har behov for, at langt flere vandløb får beskyttelse," siger hun til Ritzau.

Opdateret 15.45 med kommentar fra Danmarks Naturfredningsforening.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet