Annonce

Minister vil gerne hæve dagpengene - men vil ikke udstede garantier

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er enig med fagbevægelsen i, at udhulingen af dagpengene er et problem
Fagbevægelsen ønsker udhulingen af værdien af dagpengene stoppet, så lønmodtagerne er bedre økonomisk sikret, hvis de mister jobbet.

Gennem en årrække er værdien af den såkaldte kompensationsgrad – altså hvor stor en del af lønnen, man får dækket af dagpengene – gradvis faldet.

Mens dagpengesatsen i 1994 udgjorde 62,4 procent af en såkaldt LO-arbejders løn, var den i 2019 faldet til kun 53,4 procent af en gennemsnitsløn. Og i 2025 vil dagpengene kun udgøre 50,1 procent af en gennemsnitsløn i industrien.

Det er baggrunden for en kampagne, som fire store fagforbund – 3F, HK, FOA og Dansk Metal – i øjeblikket kører. ”Dine dagpenge er blevet mindre værd”, hedder kampagnen som bliver rullet ud via blandt andet annoncestandere på busstoppesteder og togstationer.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mener, at regeringen allerede har styrket dagpengesystemet ved at fjerne opholdskravet, som blev indført af VLAK-regeringen.

Fjernelsen af opholdskravet koster over perioden 2020 – 2023 510 millioner kroner.

Kan ikke levere lige nu

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil gerne øge værdien af dagpengene i kroner og øre, men vil ikke udstede garantier:

”Det handler om, hvilken rækkefølge vi løser problemerne. Vi er ikke uenige om problemet med fagbevægelsen, men deres ønske er det allerdyreste, og der kan vi ikke levere lige nu, men jeg håber at kunne komme derhen," siger Hummelgaard til Ritzau og fortsætter:

der kan vi ikke levere lige nu, men jeg håber at kunne komme derhen

"Der er rigtig mange ting, jeg som politiker og socialdemokrat er bekymret for, men vi har en begrænset økonomi, og vi har et flertal, som også lægger begrænsning for, hvad vi kaster os over først."

Hummelgaard forklarer, at det, der står øverst i 2020, er ret til tidlig tilbagetrækning, bedre normeringer i daginstitutioner, klima og velfærd.

Peter Hummelgaard understreger, at det er en ”bunden opgave”, at sørge for, at det er attraktivt for lønmodtagere at forsikre sig mod arbejdsløshed. Og at S-regeringen vil styrke dagpengesystemet.

Hummelgaard siger til Ritzau, at han ikke kan love, at ”der er afsat penge på finansloven for 2021 eller årene efter for at stoppe udhulingen”, men han vil heller ikke afvise, at det sker.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet