Annonce

Socialdemokratisk bagland: Ønsker dagpengene hævet

TV2-rundspørge blandt socialdemokratiske byrådsmedlemmer, borgmestre og partiforeningsformænd viser, at 72 procent ønsker højere dagpenge
72 procent af det socialdemokratiske bagland svarer i en TV2-rundspørge, at S-regeringen bør hæve dagpengene. Det socialdemokratiske bagland er dermed på linje med fagbevægelsen.

Mens dagpengesatsen i 1994 udgjorde 62,4 procent af en LO-arbejders løn, var den i 2019 faldet til kun 53,4 procent af en gennemsnitsløn. Og i 2025 vil dagpengene kun udgøre 50,1 procent af en gennemsnitsløn i industrien.                   

Det er baggrunden foren kampagne, som fire store fagforbund – 3F, HK, FOA og Dansk Metal – i øjeblikket kører. ”Dine dagpenge er blevet mindre værd”, hedder kampagnen som bliver rullet ud via blandt andet outdoor-reklamer ved busstoppesteder og togstationer.

TV2 har spurgt 792 socialdemokratiske byrådsmedlemmer, 244 partiforeningsformænd og 48 borgmestre. I alt 1.084 socialdemokrater. Af dem har 287 svaret - svarende til en svarprocent på 26,5 procent.

Af de 26,5 procent, der har svaret, erklærer over 72 procent sig ”helt enig” eller ”enig” i, at regeringen skal forhøje dagpengesatsen i den nuværende valgperiode.

Lizette: Blødningen må stoppe

Den holdning deler formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard.

Derfor må blødningen stoppe nu, hvis vi skal fastholde tilslutningen til dagpengene

“En fortsat udhuling af dagpengene er en udhuling af selve flexicurity. Derfor må blødningen stoppe nu, hvis vi skal fastholde tilslutningen til dagpengene og fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked,” skriver formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, i en blog om emnet.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil gerne øge værdien af dagpengene i kroner og øre, men vil ikke udstede garantier på nuværende tidspunkt:

”Det handler om, hvilken rækkefølge vi løser problemerne. Vi er ikke uenige om problemet med fagbevægelsen, men deres ønske er det allerdyreste, og der kan vi ikke levere lige nu, men jeg håber at kunne komme derhen," siger Hummelgaard til Ritzau fredag og fortsatte:

"Der er rigtig mange ting, jeg som politiker og socialdemokrat er bekymret for, men vi har en begrænset økonomi, og vi har et flertal, som også lægger begrænsning for, hvad vi kaster os over først."

Det handler om, hvilken rækkefølge vi løser problemerne

Tidlig tilbagetrækning

Beskæftigelsesministeren  forklarede yderligere, at det, der står øverst i 2020, er ret til tidlig tilbagetrækning, bedre normeringer i daginstitutioner, klima og velfærd.

Peter Hummelgaard understregede, at det er en ”bunden opgave”, at sørge for, at det er attraktivt for lønmodtagere at forsikre sig mod arbejdsløshed. Og at S-regeringen vil styrke dagpengesystemet.

Hummelgaard siger til Ritzau, at han ikke kan love, at ”der er afsat penge på finansloven for 2021 eller årene efter for at stoppe udhulingen”, men han vil heller ikke afvise, at det kan ske.

Peter Hummelgaard  var selv tilbage i 2018 - året før han blev beskæftigelsesminister - med til at rejse diskussionen om behovet for højere dagpenge med sin bog “Den syge kapitalisme”.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet