Annonce

Efter massivt pres: Regeringen bøjer sig i 11. time og ændrer opholdskrav

Regeringen og DF slækker på opholdskravet for dagpenge. S-ordfører kalder det for: “det dårligste politiske håndværk, jeg længe har set”.
Efter den seneste tids massive kritik af regeringen og Dansk Folkepartis lovforslag om opholdskrav til dagpenge lægger de nu op til at ændre reglerne.

Lovforslaget krævede oprindeligt, at man havde været i Danmark i syv ud af de seneste otte år for at have ret til at modtage dagpenge.

Det krav vil regeringen og Dansk Folkeparti nu ændre til syv ud af de seneste 12 år, lyder det i et ændringsforslag forud for 2. behandlingen torsdag.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Socialdemokratiet vil stadig stemme imod opholdskravet, og beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) kalder det “et stort rod”.
 

Feberredning fra Troels Lund Poulsen

Den 5. december afviste beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ellers at ændre ved lovforslaget, efter at Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen meldte ud af Socialdemokratiet ville stemme nej til lovforslaget.

Lovforslaget skal endelig vedtages ved 3. behandlingen den 20. december, og har været meget omdiskuteret. Særligt Danske A-Kasser har været ude med massiv kritik og sendte i mandags et brev til alle medlemmer af Folketinget.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF) har i forbindelse med ændringsforslag sendt følgende udtalelse.

“Vi er enige om, at man skal have bidraget til det danske samfund, før man kan få dagpenge. Det er ikke mindst rimeligt, fordi ca. halvdelen af udgifterne til dagpengesystemet er betalt af skatteborgerne. Vi må også sige, at behandlingen af lovforslaget har vist, at der er brug for, at man kan arbejde længere tid end et år i udlandet uden at miste retten til dagpenge

Derfor kommer vi med dette ændringsforslag, så der kommer en ny balance i lovforslaget. Det betyder, at danskere, der i en kortere årrække har arbejdet i udlandet, ikke rammes, mens personer fra tredjelande fortsat skal arbejde og opholde sig længere tid i Danmark, før de kan få dagpenge.”
 

Rammer stadig danskere

Med ændringsforslaget er det forventningen, at over 80 procent af dem, der bliver ramt af opholdskravet, vil komme fra tredjelande. Med det oprindelige forslag ville det have været omkring 60 procent.

I morges kom det frem, at 10.900 a-kassemedlemmer ville miste retten til dagpenge allerede fra årsskiftet, hvis det oprindelige opholdskrav på syv ud af otte år var blevet vedtaget.

Så prøver ministeren at ændre det hele i 11. time 

“Dårligt politisk håndværk”

Socialdemokratiet har ikke ændret holdning og vil fortsat stemme imod opholdskravet:

“Vi har ikke ændret holdning: Opholdskravet er det dårligste politiske stykke håndværk, jeg længe har set. Det virker som om Troels Lund Poulsen ikke ved, hvad han vil. Det er et stort rod, og så prøver ministeren at ændre det hele i 11. time,” siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn (S) til Netavisen Pio.  

Socialdemokratiet vil dog stemme for det nye ændringsforslag, fordi man ser det som en forbedring:  

“Ændringsforslaget er en forbedring - det kan vi godt stemme for. Men vi stemmer stadigvæk imod det samlede, endeligt lovforslag,” siger Leif Lahn.

Vi kan godt lide optjeningsprincipper og opholdskrav

Hvis Socialdemokratiet kommer til magten, vil hele opholdskravet blive gentænkt, lover beskæftigelsesminister Leif Lahn:

“Når vi kommer til, så trækker vi det tilbage omgående. Vi kan godt lide optjeningsprincipper og opholdskrav, men vi vil sætte vi ned med arbejdsmarkedets parter og laver et bedre politisk stykke håndværk,” understreger han.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet