Annonce

Når det kommer til ligestilling vil ung socialdemokrat have mere EU

EU-kandidat, Mathias Niebuhr, tager med Netavisen Pio på digital byvandring om nordisk samarbejde og ligestilling, men egentlig burde byvandringen slet ikke være finansieret af EU-midler, mener han.
Foto: Emma Inge Hansen
EP-kandidat, Mathias Niebuhr (S), vil have mindre EU, dog ikke på ligestillingsområdet
EU bør generelt blande sig mindre i, hvad medlemslandene går og laver, men på ligestillingsområdet er der plads til en lille smule mere EU.

Det mener Mathias Niebuhr, som er kandidat til Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

EU er ikke enten eller

Mathias Niebuhr har indvilliget i at tage på digital byvandring, som er lavet af Europa-Huset i Gothersgade i København, der hører under EU-Parlamentet.

Det faktum, at EU har støttet en byvandring, er han en kende skeptisk overfor. Mere om det senere.

Netavisen Pio møder Mathias Niebuhr på et af de første stop i byvandringen, som er det kridhvide Nordens Hus, et stenkast fra Christiansborg. Nordens Hus er centrum for nordisk samarbejde mellem Danmark og blandt andre Finland, Island, Norge og Sverige.

“Det gode ved Nordens Hus er, at det viser, at EU ikke bliver sådan en kasse, hvor man enten er med eller ikke er med,” siger Mathias Niebuhr med henvisning til, at de nordiske lande Norge og Island ikke er medlem af EU.

“Man kører et samarbejde mellem nordiske lande, som går fint i symbiose med det man laver i EU - særligt på digitaliseringsområdet og det grønne område,” siger Mathias Niebuhr.

Han understreger i samme vending, at flere nordiske lande i EU ville gøre nemmere at kæmpe for vigtige mærkesager som eksempelvis, at EU skal blande sig uden om spørgsmålet om mindsteløn.

De nordiske lande samarbejder 

Byvandringen består af en dyb og rolig mandestemme, der langsomt læser tekst op fra en app på telefonen.

Her bliver man oplyst om, at Nordens Hus har fungeret som hotel for kongelige gæster, bladhus og kontor for Danmarks Ingeniørforening.

“Hvis væggene kunne tale, ville I få saftige historier om alt, der rører sig i det danske rige: om kongelige gæster, om H.C. Andersens bejleri til flere damer og om Danmarks tekniske udviklingsrejse” lyder det fra appen.

Der bliver dog ikke på noget tidspunkt disket op med nogle konkrete historier om H.C. Andersens affærer eller kongelige gæster, men det er nu heller ikke det, vi er kommer for.

“I de nordiske lande er vi heldigvis meget enige om, hvor vigtig ligestilling er mellem kønnene. Så det fokus, vi har på det, tror jeg er utrolig vigtigt,” fortæller Mathias Niebuhr om det nordiske EU-samarbejde på ligestillingsområdet .

Han tilføjer, at han samtidig mener, at man i Danmark har lullet sig selv i søvn, når det kommer til spørgsmålet om ligestilling mellem kønnene: “De andre nordiske lande er lidt mere med på, at der skal gøres noget,” lyder det.

De andre nordiske lande er lidt mere med på, at der skal gøres noget

I eksempelvis Sverige er man bedre til at gøre op med en kultur, der gør, at der er flere mænd på, som har topposter i virksomheder end kvinder, uddyber Mathias Niebuhr.

“Men de nordiske lande er gode til at have fokus på kvinders rettigheder uden for EU, altså i det udenrigspolitiske arbejde,” tilføjer han.

Mere EU-ligestilling 

Selvom Mathias Niebuhr sætter pris på meget af det arbejde EU gør inden for ligestilling, så mener han overordnet set, at EU fylder for meget.

Det ville være fedt, hvis man droslede ned på mange af de ting, EU laver

“Det ville være fedt, hvis man droslede ned på mange af de ting, EU laver. EU laver for eksempel meget selvpromovering. Der bliver brugt enormt mange penge fra EU-budgettet, som er betalt af dine og mine skattekroner, til at reklamere for EU. Og det irriterer mig,” siger Mathias Niebuhr og tilføjer: 

“Den her byvandring er jo ikke selvkritisk overhovedet. Der er ikke nogle steder, hvor der bliver fortalt om, at der også er nogle problematikker i EU. Alt er bare rosenrødt”.

Det er dog ikke på alle områder, at Mathias Niebuhr synes, at EU bør blande sig mindre.

Adspurgt direkte om han mener, EU bør blande sig mere eller mindre på ligestillingsområdet, svarer han: “En smule mere ville ikke gøre mig noget”.  

Ønsker ikke tvang 

Arbejdet med ligestilling bør ikke foregå gennem tvang, understreger Mathias Niebuhr.

“Jeg tror, at det EU skal gøre er på det mellemstatslige plan, hvor man ikke nødvendigvis tvinger landene til ligestillingsinitiativer, men støtter og motiverer at landene arbejder på tværs af hinanden”.

“Det ville eksempelvis have været endnu federe, hvis det var fagbevægelsen, der havde forhandlet sig frem til, at vi fik øremærket barsel til faren også, end at det var noget, som blev vedtaget fra EU’s side af,” siger han.

Men ikke alle steder i EU ville det være realistisk, vurderer Mathias Niebuhr.

“Problemet er, at det kun er i de nordiske lande primært og lidt i Frankrig, at fagbevægelsen står stærkt nok til til at kunne gøre det” 

“ Så der kan jeg godt forstå, at EU træder til,” tilføjer han.

Finansieret med tilskud fra Europa-Nævnet. Ansvaret for indholdet er alene tilskudsmodtagers.

Emma Inge Hansen er journalist og på Netavisen Pio. Derudover tillidsrepræsentant. 


Flere artikler om emnet