Annonce

Når succes giver kritik: Coronakrisens ’forebyggelses-paradoks’

Det lyder molboagtigt, men den danske succes er et angrebspunkt for dem, der gerne vil udråbe Danmark som et nyt DDR og opfatter alle indgreb som overdrevne.
Jo bedre Danmark klarer sig, jo vildere bliver kritikken.

Selvom det lyder komplet godnat, så kunne meget tyde på at netop Danmarks succes bliver coronakrisens allerstørste paradoks.

Når antallet af smittede og indlagte danskere faldt stødt, så bliver det for manges vedkommende ikke udråbt som en succes, men som bekræftelse på at regeringen har handlet overdrevent og ageret i panik.

Jo bedre Danmark klarer os, jo vildere bliver kritikken

Høtyvene vendes mod ’frygtsprederne’

Den tyske svar på Kåre Målbak eller svenske Anders Tegnell hedder Christian Droste. Og selvom han oplever at blive givet ansvaret for en svækket tysk økonomi og må leve med mordtrusler, så er det forebyggelses-paradokset, der bekymrer ham allermest.

”Folk påstår at vi overreagerede og der er politisk og økonomiske pres for at vende tilbage til normalen,” udtaler Droste til den britiske avis The Guardian.

Når hospitaler ikke er overfyldte og  smittetallene falder, så går individualistiske hyper-optimister på gaden og kræver fuld genåbning. I Tyskland blive de hjulpet af den yderste højrefløj og i Amerika medbringer demonstranterne våben.

Folk påstår at vi overreagerede og der er politisk og økonomiske pres for at vende tilbage til normalen

Den hollandske filosof Maarten Boudry, når en helt tilsvarende konklusion sin fortolkning af forebyggeses-paradokset.

”Så snart denne krise blæser over, så vil de samme ’minimalister’ stikke hovedet frem og påstå, at det slet ikke er gået så dårligt, som ’frygtsprederne’ fortalte os. Faktisk har mange af dem allerede travlt med at begå denne vildfarelse,” skriver han i magsinet The Conversation.

De lange knive er trukket 

At Danmark lukkede for meget ned, åbnede for sent op og ikke tager større hensyn til forbrugerismen små templer i storcentrene og lignende har længe været en del af talelinjen fra især tænketanken Cepos.

Jo bedre, det går qua regeringens lynhurtige og særdeles effektive nedlukningsstrategi, jo nemmere bliver det at påstå, at regeringen er gået aaaalt for langt.

Når tallene går den rigtige vej, så er der jo ikke behov for vidtgående tiltag, som har udfordret de personlige friheder, kræve private virksomheder lukket, generelt almindelige mennesker og overdrevet frygt for corona. Hvis kurven omvendt gik den forkerte vej, så ville det sværere at påstå at redskaberne var for drastiske.

De lange knive er slebet og højrefløjen er klar til at hugge dem i ryggen på regeringen med et kontrafaktisk og uvidenskabeligt budskab om at vi slet ikke havde brug for de påståede drakoniske Nordkorea-lignende tiltag.

Normalt siger man på engelsk, at man "damned if you do and damned if you dont", men i dette tilfælde er man nærmere "damned if you do it too successful".

I dette tilfælde er man nærmere 'damned if you do it too succesful'

På grund af Christian Drostes ”forebyggelses-paradoks”, så giver den succesfulde coronakurs rigeligt stof til at holde regeringen vågen om natten.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Thomas, Jeg tror du skal sætte dig ind i hvad ordet demokrati i virkeligheden betyder. At man i et demokratisk samfund har et ønske om samarbejde, er ikke det samme som at ordet betyder "samarbejde"
At journalister ikke må stille kritiske spørgsmål, er noget sludder, og hvorfor må man ikke stille kritiske spørgsmål til journalisters arbejde ? En del af de spørgsmål journalister stiller i øjeblikket, er jo himmelråbende tåbelige og dumme. Kritiske spørgsmål er ok. Men når journalistens agenda er, at der SKAL findes noget negativt, så forsømmes pligten til oplysning. Noget tyder på at journalistuddannelsen de senere år, har fundet sted på et lavere niveau.

Fra dit eget link, Thomas: "Demokrati betyder folkestyre."

Det betyder altså ikke samarbejde, men folkestyre.

I Danmark gøres dette ved at vi vælger politikere, og af disse fastlægger et flertal, hvad der skal ske. Det er vores folkestyre.

Et enigt folketing lukkede Danmark ned. Det er både demokrati og samarbejde.

Henrik J, du har åbenbart ikke opfattet, at Thoas er psykopat i svær grad og hører til på en lukket anstalt uden internetadgang. Hans demokratisnak kan han rejse med i Jylland. Der er ikke noget at komme efter hos ham.

Og dertil kommer hans nævenyttighed. Han tager jo førergrab på debatten.

Thomas er en lille snusket vaneforbryder, der kun har edder, forgift og råddenskab i sit kølvand.

Nå, snaske, har du noget snask til os i dag? Måske skulle du entrere med Lynetten, men husk at fjerne faste bestanddele først.

Hårde tider, når man konstant må opleve en regulær HETZ mod regeringen. Ingen respekt for andet end PENGE. Det er det man erfarer,når man hører bebrejdelserne vælte ned over regeringen.HVEM har "overreageret" ? INGEN....INGEN har overreageret. HVEM KUNNE FORUDSIGE HVORDAN DET VILLE GÅ I DANMARK NÅR CORONA VÆLTEDE IND OVER LANDET ? VILLE nogen fra oppositionen måske bedre have kunnet forudsige hvordan virus ville have optrådt ??? NEJ.....Ville en "blå regering" have været mere kompetent,end den regering vi har ? NEJ... Det eneste højaktuelle "problem" der har været, er at KAPITALISTERNE ingen afkast har fået under "nedlukningen". Kasseapperaterne har været under pres. KAPITALEN så gerne "bedstemor" byttet ud med kolde kontanter. Og "oldemor " med. Og hvem der ellers måtte være i "risikogruppen". "Lad falde hvad ikke kan stå"...Det er moralen. PENGE er tilsyneladende mere værd end menneskeliv. Derfor der hetzes. Derfor der rejses vrede, når lande lukkes ned. DET KOSTER. DET BEGRÆNSER. FORBRUGSTALLENE daler. "Forbrugsmonstret" forpester verdensbefolkningen.Der ikke kan se, de stresser sig selv ihjel, på alt hvad producenterne fortæller dem, skulle være nødvendigt for at være "lykkelige". LYKKEN dette opreklamerede narkotikum. Hovedingrediensen i den daglige dosis manipulering,der bølger over skærmen i den bedste sendetid. LYKKEN den
forførende eufori, folk gribes af, når reklamen fortæller HVAD du har brug for,selvom du i virkeligheden ikke har det.Flere skulle klaske røret på når sælgeren midt i aftensmaden ringer for at sælge dig "noget helt uundværligt".Det er en TREND i sig selv at få folk til forblændet at KØBE hvad som helst. MASSEHYPNOSE. Akkurat som "blå mænd" der også altfor nemt kan få folk til at TRO på hvad som helst. Det eneste de skal er blot at antyde noget om, det bliver "DYRT" hvis og hvis og hvis, hint eller hint ikke sker,eller sker. Og at det KOSTER.
Skulle DANMARK have haft 2o tusind døde,eller flere, sådan som i øvrige andre lande ? Betyder CORONAENS OFRE da slet ingenting ?

Der er ikke nogen overdødelighed i Danmark. Der er altså ikke en masse på ventelisterne, der er døde.

Til gengæld har vi begrænset antallet af døde af Covid-19 i Danmark til et meget lavere niveau end sammenlignelige lande med sammenlignelig befolkningstæthed.

Nedlukningen har sparet tusindvis af liv.

Man er i øvrigt ikke magtfuldkommen, når et enigt folketing stod bag nedlukningen. Samtlige partier stemte for.

Dine indlæg her bærer præg af en sygelig tendens til at se spøgelser i form af Mette Frederiksen. Andre har påpeget det sygelige også. Jeg istemmer.

Det er skræmmende at nogen kan tro at statsministeren egenrådigt har lukket landet ned. Det er ikke bare kontrafaktisk, forkert og dumt, men også decideret sindssygt at påstå.

Annonce