Annonce

Netavisen Pio efter kritik: Vi vil fortsat stille spørgsmål og søge aktindsigt

Vores journalistik fik en faktuel fejl rettet, siger chefredaktør for Netavisen Pio efter kritik i Berlingske fra en udviklingsorganisation.
Berlingske skriver mandag en historie om, at vi på Netavisen Pio med en artikel om en udviklingsorganisation skulle have forsøgt at delegitimere en organisations kritik af Socialdemokratiets asyludspil fra 2018.

”Jeg oplevede, at Netavisen Pio forsøgte at delegitimere os og flytte diskussionen fra sagens substans til at handle om noget helt andet,” siger sekretariatsleder Peter Christiansen fra Globalt Fokus til Berlingske.

Historien, som Netavisen Pio afdækkede, var den, at organisationen Globalt Fokus, der er en paraplyorganisation for 82 nødhjælps- og udviklingsorganisationer, havde sendt et debatindlæg ud, hvor Peter Christiansen, på vegne de godt 80 organisationer, tog kraftigt afstand fra et meget omtalt asyludspil, som Socialdemokratiet havde lavet.

”80 organisationer kritiserer Socialdemokratiets asyludspil” lød det i overskriften på DR, på baggrund af debatindlægget.

“Det er selvfølgelig en særdeles interessant historie og relevant historie, hvis så mange organisationer – herunder nogle af landets mest vidende på området, f.eks. Røde Kors - kommer med kritik af et stort partis udspil,” siger Jens Jonatan Steen, der er chefredaktør på Netavisen Pio.

Generalsekretær i Røde Kors tog afstand 

Ifølge Jens Jonatan Steen var problemet, at Globalt Fokus ikke havde dækning for den bombastiske overskrift.

“Jeg mener reelt, at Globalt Fokus begik en bommert ved at udsende en historie, hvor de reelle afsendere afviste at kunne stå bag budskabet. Det skulle de have tjekket på forhånd og dermed have undgået disse faktuelle fejl”.

Globalt Fokus begik en bommert ved at udsende en historie, hvor de reelle afsendere afviste at kunne stå bag budskabet

Et tweet fra generalsekretær Anders Ladekarl fra Røde Kors viste, at ikke alle organisationer stod bag den pågældende kritik, hvilket ifølge Jens Jonatan Steen var baggrunden for at Netavisen Pio foretog et faktatjek af den fejlagtige overskrift og undersøgte, hvorvidt de øvrige medlemsorganisationer stod bag kritikken.  

placeholder

Det gjorde medlemsorganisationerne ikke.

En række af de medlemsorganisationer, som Netavisen Pio talte med, herunder fagforeningen 3F og Kvinderådet, var uenige med sekretariatslederens debatindlæg og tog offentligt afstand fra det.

Anders Ladekarl skrev også på Twitter, at det er: “uholdbart at en organisation (Globalt Fokus, red.) udtaler sig på vegne af medlemmer uden konsultation og selvom man siger fra, som vi gjorde.”

Netavisen Pio fik DR til at rette faktuelle fejl

Sekretariatslederen erkendte selv over for Netavisen Pio, at han ikke talte på vegne af de mange organisationer, men kun på vegne af Globalt Fokus' styregruppe. Han erkendte desuden, at han ikke ligefrem havde haft travlt med at rette DR’s overskrift og artikel, hvor det fremgik.

Netavisen Pios artikel om Global Fokus betød, at DR ændrede både deres oprindelige overskrift og artikel.

Efterfølgende gjorde førnævnte Anders Ladekarl, i et interview med Altinget, det klart, at han mente, at Globalt Fokus ikke skulle være interesseorganisation på vegne af medlemsorganisationerne.

Vi synes, i al beskedenhed, at vi dermed hjalp DR - og dermed offentligheden - med at rette en faktuel fejl.

"Det er ikke et forum, som efter vores opfattelse skal have en masse meninger om det ene og det andet. Vi ved godt, at i henhold til vedtægterne kan man godt gøre det. Men så synes vi, at man skal udtale sig som Globalt Fokus og ikke sige, at man taler på vegne af 80 organisationer," sagde han til Altinget.

“Vi synes, i al beskedenhed, at vi dermed hjalp DR - og dermed offentligheden - med at rette en faktuel fejl. Hvis vi Netavisen Pio ikke var gået ind i denne sag, så havde man fået en forkert opfattelse af afsenderen og DR ville fortsat havde stået som formidlere af fejlinformation,” siger Jens Jonatan Steen.

Lavede research på forsker

I Berlingskes artikel bliver Netavisen Pio desuden kritiseret for at have søgt aktindsigt i adjunkt fra Aalborg Universitet, Martin Lemberg-Pedersens offentligt finansierede forskning.

Martin Lemberg-Pedersen var en af de mest markante stemmer i asyl-debatten i 2018 , og derfor fandt Netavisen Pio det relevant at blive klogere på, hvilken forskning, der lå til grund for hans udtalelser: 

“At søge oplysninger om folk og deres arbejde kaldes research og er ganske udbredt mange steder i journalistbranchen. Det forholder vi os retten til at benytte os af på Netavisen Pio, uanset hvem der måtte ønske at begrænse vores ret og muligheder til at bruge aktindsigt, som journalistisk værktøj i vores daglige arbejde,” siger Jens Jonatan Steen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det må stå ringe til på Berlingske hvis man skal opreklameret en gammel historie for at komme på tv og mediefokus. De kan ikke lide de røde partier eller regeringen især og finder huller i osten dagligt. Det oplevede vi ikke under Fogh eller Løkke, hvorfor ikke???

Helle hvad oplevede vi ikke under Fogh og Løkke?
Tænker du på den bog Fogh skrev om minimalstaten?
Måske Løkkes bilag?
Du er da ynkelig at høre på!

Når nu talen er om dette grotesk store antal nødhjælpsorganisationer, så finder jeg anledning til at påtale det forkerte i, at indsamlingerne blandt borgerne i dette land i over 60 år har bestået i indsamlinger til lande i Afrika. Jeg er vidende om, at i f. eks. et land som Tanzania er ulandshjælpen en substantiel del af landets økonomiske grundlag, og dette har stået på i mange, mange år. Var det ikke på tide at sige til landene i Afrika, at nu har vi gjort vores, og at nu må de klare sig selv. Når nu vi til gengæld står med den kendsgerning, at vi i dette land har tusinder af hjemløse, så kunne vi jo i stedet for samle ind til dem - men her støder vi jo ind i det interessante træk, at alle partier fra og med Socialdemokratiet og højre ud ville betragte dette som ærekrænkende. Og i øvrigt ville der blot ske det med de indsamlede penge som der skete i forbindelse med indsamlingerne ved Hans Hedtoft-forliset i sin tid, hvor pengene ikke blev brugt til det pågældende formål, men at en eller anden unavngiven pampertype lagde sin klamme hånd på pengene og brugte dem til noget helt andet. Jeg er forlængst holdt op med at give penge til indsamlinger, da jeg ingen tillid har til, at de bliver brugt til andet end til toplønninger til pampertyper i de pågældende organisationer.

Netavisen PIO er en særdeles god avis, med plads til holdninger der ellers fint og flot bare bliver censureret væk de fleste andre steder. PIO er en avis der bringer relevante tip om hvordan det rent faktisk står til rundt i landet.Også i de aller kummerligste hjørner.Med spot på de sociale slagsider. Spot på hvordan nogen mistrives imens eliten hygger sig. Spot på hvordan skellet vokser mellem rig og fattig.PIO en uundværlig avis. Tak for jer PIO. Og mere af jer.

OPLYSNING....MASSER af oplysning skal der til. Så alle får "syn for sagen" om hvordan Danmark udvikler sig mere og mere "SKÆVT". Det har intet med "VELFÆRD" at gøre at vi har et land, hvor nogen kan "bade i penge" imens andre må ligge på gaden.Og samle krummer op fra fliserne sammen med duerne. Hvor lavt kan et land synke ? Imens flere og flere trænger til oprejsning.