Annonce

Jeg holder ikke, til jeg bliver 74

Fjern den årlige 2-procentbesparelse for alle uddannelser og sænk dog pensionsalderen, så alle kan trække sig tilbage med værdighed.
Skal der ikke være plads til alle?

Har tanken for alle ikke været, at vi som faglærte bør kunne trække os tilbage, når vi er færdige på det danske arbejdsmarked? 

Helt absurd

For de fleste vil svaret nok være et ja. Men virkeligheden melder noget helt andet, i dag er det sådan, at du som først kan gå på pension som 60-årig. Det er i min optik helt absurt.

Værdig tilbagetrækning

Min personlige baggrund er, at jeg er faglært. Jeg blev udlært tilbage i 2011 og dengang tænkte jeg ikke på, hvornår jeg kan gå på pension. Men det der mine tanker er i dag. I dag har jeg som alle andre et såkaldt  ”voksenliv”, med husleje og billån og diverse abonnementer. Min faglige baggrund gør, at jeg godt kan tage en ny uddannelse på akademisk niveau på for eksempel Syddansk Universitet. Mine tanker har før gået på, at jeg kunne tage en ny uddannelse på akademisk niveau.

Mit problem er bare, at jeg så skal over på en udeboende SU. Økonomisk vil det ikke hænge sammen med mit ”voksenliv”.

Jeg kan mærke, at jeg ikke kan holde til jeg bliver 74

Nu har jeg været på arbejdsmarkedet i godt 7 år og allerede nu kan jeg mærke, at jeg ikke kan holde til jeg bliver 74.

Jeg er heldig og have fået et truckcertifikat igennem mit arbejde, et certifikat som hænger sammen med mit kørekort. Når jeg engang ikke kan kører bil længere, så ryger netop mit truckcertifikat. Det vil sige, at mine jobmuligheder som 70-årig bliver meget ringe. Det er noget som jeg frygter - og ikke kun for mig selv, men også for alle andre.

Flere faglærte og flere akademikere 

Som jeg spurgte i starten af artiklen: Skal der ikke være plads til alle? Jo det skal der være. Og i min optik er det op til hver enkelte og vælge hvilken uddannelse, som de vil starte på. Det kan være alt fra en erhvervsuddannelse til gymnasiet eller universitetet.

Dog finder jeg det absurd, at den årlige to-procent-besparelse stadig hænger over hovedet på landets gymnasier og universiteter. Igen, skal der ikke være plads til alle? Danmark har stadig brug for flere faglærte og akademikere.

Jeg har respekt for folk uanset set hvilken retning de vil gå i livet

Ja, jeg er en faglært ung mand. Jeg har respekt for folk uanset set hvilken retning de vil gå i livet. Fjern den 2% årlige besparelse for alle uddannelser og sænk dog pensionsalderen, så alle kan trække sig tilbage med værdighed.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Regionsformand 3F Ungdom Syddanmark og medlem af DSU Nyborg.


Flere artikler om emnet