Annonce

Ingen ultimative radikale krav og Uffe er klar til at vælte Mette

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Man mærker, at vi for alvor er trådt ind i et valgår.

Fredagen har budt på to - ret forskellige - udmeldinger fra ledere i opposition direkte rettet mod Mette Frederiksen.

Den radikale leder Morten Østergaard bløder op i et interview med Altinget.

Her slår han fast, at partiet ikke kommer med en liste af ultimative udlændinge-krav til Socialdemokratiet, hvis partierne skal danne en regering efter det kommende valg. Han siger samtidig, at han gerne vil gøre op med den forestilling, at Radikale Venstre er imod ált, hvad S vil på udlændingeområdet.

Alternativets leder Uffe Elbæk er kommet til lidt anden erkendelse over jul og nytår.  

I et interview med Politiken siger han, at Alternativet er klar til at vælte Mette Frederiksen efter første arbejdsdag, hvis hun ikke ændre sin politik markant. Han kalder samtidig forskellene mellem en Socialdemokratiet og Venstre for “nuancer i gråt”.

Velkommen til ugens sidste aktuelt.
 

Radikale har ikke ultimative udlændinge-krav

Med få måneder til et valg peger Radikale Venstres leder Morten Østergaard på nogle af de punkter i udlændingepolitikken, som bliver centrale for partiet at få indflydelse på for at lægge mandater til en S-regering.

placeholder

Partilederen slår samtidig fast, at han "ikke kommer med en serie ultimative krav om at rulle tingene tilbage", når det gælder stramninger af udlændingepolitikken, som allerede er gennemført.

Kvoteflygtninge, integrationsydelse og børnene på Sjælsmark. Det kan blive centrale spørgsmål, hvis Mette Frederiksen skal have opbakning fra de radikale til en S-regering efter det snarlige folketingsvalg.

Læs hele historien her.
 

Ny undersøgelse: Danskerne siger nej til dansk Brexit  

Danskernes opbakning til EU-medlemskabet er vokset markant, siden briterne gennemførte deres Brexit-folkeafstemning i 2016. Det viser en ny Kantar Gallup-undersøgelse.

Valgforsker konkluderer, at danskerne i øjeblikket bliver skubbet i en mere EU-positiv retning, end det er sket de foregående 30 år.

Andelen af vælgerne, der ønsker, at Danmark skal blive i EU, er vokset fra 54 procent i 2016 til 66 procent i 2018.

Valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra KU konkluderer, at danskerne i øjeblikket bliver skubbet mere i EU-positiv retning:

”Det er jo den største forskydning af danske EU-holdninger i historien, du ser her. Med alle vores afstemninger og med al den debat, som vi har haft helt tilbage fra EF-pakken i '86 og hele vejen op, så har danskerne været delt stort set fifty-fifty," siger han til Berlingske.

Læs mere om undersøgelsen her.
 

Uffe Elbæk er klar til at vælte Mette Frederiksen

Mette Frederiksen skal ændre sin politik markant, ellers melder Alternativet sig klar til at vælte hendes regering på første arbejdsdag, sådan lyder melding fra Alternativets leder Uffe Elbæk i Politiken.  

Han mener, at forskellen mellem Venstre og Socialdemokratiet er til at overse:
 
“Selvfølgelig vil der være en forskel på, om der kommer en Mette Frederiksen-regering eller en Lars Løkke-regering. Men der er altså nuancer i gråt til forskel, hvis man kigger på Venstre og Socialdemokratiet”

Den tidligere kaospilot siger selv, at erkendelsen er kommet snigende i Uffe Elbæks bevidsthed i de seneste uger op mod jul.

Lige siden Alternativets politiske leder i sommer spillede sig selv på banen som statsministerkandidat, er han igen og igen blevet spurgt, om han nu også er helt sikker på, at han ikke vil holde hånden under S-leder Mette Frederiksen, skulle statsministerposten tilfalde en anden end ham selv.

Læs interviewet her.
 

Ny dom: Udenlandske chauffører skal betale dansk skat

Arbejdsforholdene i transportbranchen har været under kritisk lup siden, at det blev afsløret, at Kurt Beier Transport har ansat filippinske chauffører under slavelignende forhold.

Nu har en dom afgjort, at de udenlandske chauffører betale dansk skat, når deres ture starter, slutter eller går gennem Danmark. Det skriver Fagbladet 3F.

placeholder

Det siger en dom over Kim Johansen International Transport fra Østre Landsret. Firmaet har i flere år ført sag mod Skat for at kunne lade chaufførerne køre skattefrit.

“Den overvejende del af vognmandsbranchen opfører sig anstændigt, men vi ser desværre eksempler på firmaer, som prøver at undgå dansk beskatning,” siger Flemming Overgaard, der næstformand i Transportgruppen i 3F.

Han tilføjer at, det er tid til selvransagelse hos lastbilchaufførernes arbejdsgivere.

Læs hele historien her.
 

Diplomatisk gennembrud: Løkke er inviteret til Indien

En politisk normalisering af forholdet mellem Danmark og Indien er måske på vej, efter at den indiske premierminister, Narendra Modi, har inviteret den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), på et todages besøg i Indien senere i denne måned.

Politiken erfarer fra flere diplomatiske kilder, at Løkke om eftermiddagen 18. januar skal mødes separat med den indiske premierminister i forbindelse med en stor erhvervskonference i den indiske delstat Gujarat.

Forholdet mellem Danmark og Indien har i årevis været dårligt som følge af sagen om den danske våbensmugler Niels Holck. Han medvirkede i 1995 til at kaste våben ned til oprørere i den indiske delstat Vestbengalen, og siden 2002 har Indien to gange krævet ham udleveret.

Det har Danmark foreløbig afvist, fordi Østre Landsret i 2011 fandt, at der var risiko for, at han i Indien ville blive udsat for tortur.

Læs hele historien her.
 

Ny måling: DF står til halvering i Europa-Parlamentet

Når vælgerne til maj skal til stemmeurnerne for at vælge de danske medlemmer af Europa-Parlamentet, kan det betyde en stor tilbagegang for Dansk Folkeparti.

Det viser en ny måling, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for mediet PolicyWatch.

Ifølge måling står partiet til at få 13,8 procent af stemmerne. Det er markant færre end de 26,6 procent, som Dansk Folkeparti fik ved valget i 2014, hvor de blev det største danske parti i Europa-Parlamentet.

placeholder

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, er ikke synderlig bekymret over målingen:

“Jeg tror altid, det forholder sig sådan, at vi ligger meget, meget lavere i målingerne op til, end vi ender med. Ved folketingsvalget sidste gang (i 2015, red.) lå vi jo til 16-17 procent, men stemmerne endte på 21,1 procent,” siger han til PolicyWatch.

Læs artiklen her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet