Annonce

Seniorpension: Kun en håndfuld fra fødevarebranchen vil komme på ordning

Seniorpension hjælper først og fremmest de syge - ikke de nedslidte, lyder det fra fagforbund. Forventer at færre end 5 vil kunne komme med på den nye ordning.
Den nye aftale om seniorpension, som regeringen har lavet sammen med Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre, vil ikke hjælpe de medlemmer af Fødevareforbundet NNF, der er i beskæftigelse i dag, og som drømmer om en tidligere pension.

Helt nye beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) viser, at kun tre eller fire medlemmer af Fødevareforbundet NNF årligt vil gå direkte fra beskæftigelse og over på den nye seniorpension.

Ifølge den nye aftale kan 17.150 personer komme på seniorpension, når modellen er fuldt indfaset.

Men af dem vil kun omkring 20 personer være blandt de knap 20.000 medlemmer af Fødevareforbundet NNF.

”Tallene viser jo med al tydelighed, at regeringens aftale ikke imødekommer, de ønsker og krav om ret til en tidligere tilbagetrækning, vi har på vores medlemmers vegne. Det er en fin aftale, men den hjælper ikke alle dem, der i dag knokler på, selvom kroppen gør ondt. Det er en ordning, der først og fremmest hjælper de syge - ikke de nedslidte,” siger næstformand i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, i en kommentar på nnf.dk.

Fødevareforbundet NNF organiserer blandt andet bagere, slagtere, mejeriarbejdere samt folk i sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien. Rigtigt mange af medlemmerne starter tidligt på arbejdsmarkedet.

Kun hver 10. kommer fra beskæftigelse

AE-rådets beregninger tager udgangspunkt i de tal og de mønstre, som man har fra dem, der har fået tilkendt seniorførtidspension i perioden fra 2014-2018.

Hvis tilgangen til den nye seniorpension følger samme mønster, som tilgangen til den gamle seniorførtidspensionsordning, så vil kun 11 procent komme direkte fra beskæftigelse.

Og af dem, der fik tilkendt seniorførtidspension i perioden fra 2014 til 2018, kom én procent fra Fødevareforbundet NNF.

Eller en gennemsnitlig tilgang på 3-4 beskæftigede medlemmer af Fødevareforbundet NNF årligt.

Målrettet de syge

At seniorpension primært er målrettet mennesker, der allerede står udenfor arbejdsmarkedet, bekræfter den radikale beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen overfor Altinget.

Det sker i forbindelse med en diskussion om hvorfor regeringen forventer, at man for bare 650 millioner kroner årligt kan sende 5.200 nedslidte på seniorpension, mens Finansministeriet tidligere mente at Socialdemokratiets forslag, hvor man vil bruge 3 milliarder årligt, kun ville kunne hjælpe 2.850 personer. Helveg siger således til Altinget:

”Rigtig mange af de mennesker, der kommer over på seniorpensionen, er på andre ydelser i forvejen. Meromkostningen er altså ikke 17.000 personers løn,” siger Helveg og fortsætter:

”Med Socialdemokraternes forslag flytter man raske mennesker i beskæftigelse over på passiv forsørgelse. Det koster det ene sted og det andet sted og akkumulerer meget hurtigt.”

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet