Annonce

Kæmpe sejr for fagbevægelsen: Regeringen slagter alligevel ikke seniorpensionen

2030-plan: Sammenlægningen af Arne-pensionen og seniorpensionen til en Arne Plus-ordning, droppes fuldstændigt
Foto: Netavisen Pio/David Troels Garby-Holm
Fagbevægelsens demonstration "Bevar store bededag" på Christiansborg Slotsplads i København søndag den 5. februar 2023
Kl. 11.45 præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens længe ventede 2030-plan. Hidtil har planen været, at SVM-regeringen ville droppe den ellers populære seniorpension til fordel for en såkaldt Arne Plus-ordning.

Planen indebar, at seniorpensionen blev barberet ned fra seks år til kun tre år, og ydelsen ville falde fra knap 20.000 kroner til kun 15.000 kroner om måneden. Ordningen skulle så slås sammen med Arne-pensionen, der så ville stige med omkring 1.000 kroner om måneden. Eller sagt på en anden måde: Seniorpensionen ville de facto blive slagtet.

Men planen, som ellers stod mejslet i selve SVM-regeringsgrundlaget, Ansvar for Danmark, er, ifølge flere medier, nu fuldstændig droppet.

Det betyder, at seniorpensionen fortsat består

Det betyder, at seniorpensionen fortsat består. Man kan altså fortsat komme på seniorpensionsordningen i op til seks år før pensionsalderen - forudsat at man bliver visiteret til ordningen. Den tre-årige Arne-pension bevares samtidig - uændret.

Også seniorjobordningen, som også stod til at forsvinde, vil SVM-regeringen nu bevare.

Senior-direktør: SVM-plan “et misfoster”

Seniorpensionens besvarelse - inden trepartsforhandlingerne om tilbagetrækningsordningerne for alvor er startet op - er en kæmpesejr for fagbevægelsen. Intet mindre.

Fagbevægelsen har gjort det meget klart over for regeringen, at den ville kæmpe benhårdt for en bevarelse af seniorpensionen - ovenpå SVM-regeringens meget upopulære store bededags-indgreb.

Direktør for Faglige Seniorer, Palle Smed, glæder sig over, at regeringen nu skrotter Arne Plus-ordningen:

Det har været et misfoster fra starten

“Det har været et misfoster fra starten,” siger han ifølge TV 2.

Palle Smed uddyber over for Netavisen Pio:

"Jeg er rigtig glad for, at regeringen er kommet til fornuft og nu har droppet ændringerne i seniorpensionen. Regeringen har jo argumenteret med, at forringelserne ville øge arbejdsudbuddet, men når kun 4 procent kommer direkte fra arbejde, så siger det sig selv, at den gevinst er forsvindende lille. Det betyder også, at regeringen bør vende blikket derhen, hvor der virkelig er et stort potentiale. Og det er blandt seniorerne."

19. april oplyste kilder over for Netavisen Pio, at man internt i SVM-regeringen forhandlede om, hvordan man kunne bløde op på udspillet om Arne Plus-ordningen.

"Jeg lytter mig til, at der ikke er opbakning," sagde Mette Frederiksen 25. april under Folketingets spørgetime og fortsatte: "Og så overvejer vi, hvad næste skridt så er på det her spørgsmål.

Inden det kom så vidt havde toneangivende forbundsformænd i klartekst appelleret til regeringen om at køre Arne Plus-ordningen tilbage på værkstedet.

Letter personskatterne med ti milliarder

Med 2030-planen vil SVM-regeringen også lette personskatterne med ti milliarder kroner, og tilføre forsvaret yderligere fem milliarder kroner - oveni i de 143 milliarder kroner, som allerede er aftalt, erfarer TV 2.

Med de fem milliarder kroner ekstra betyder det, at Danmark i 2030 vil opfylde Nato’s to procents målsætning.

SVM afsætter i 2030-planen ekstra 32 milliarder kroner til velfærd.

"Det løft målretter vi blandt andet ældre, børn, sundhed, uddannelse og tryghed," udtalte Wammen mandag aften til Ritzau, ifølge DR.

Opdateret kl. 14.20 med kommentar fra direktør hos Faglige Seniorer, Palle Smed

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Super. En god dag for ældre seniore, som har slidt og slebt hele deres liv til de ikke kan mere. Hvis nogen har fortjent en tidlig tilbagetrækning, så er det de mennesker.

Og så bevares seniorjobordningen. Det vil sikre ældre seniorer, som ikke kan finde fodfæste igen på arbejdsmarkedet for mulighed for at bidrage og arbejde de sidste år af deres arbejdsliv og sikre dem en værdig tilbagetrækning på efterløn.

At det overhovedet har været på tale at forringe netop de ordninger og straffe netop de mennesker, som har knoklet hele livet er en meget besynderlig fremgangsmåde og en degradering af hårdt arbejdende mennesker.

At Socialdemokratiet overhovedet er gået med til at have det i et regeringsgrundlag er sørgeligt og helt uden for den Socialdemokratiske værdiskive. Det er Socialdemokratiet. Ikke Liberal Alliance.

Og ja. Det er en KÆMPE sejer for fagbevægelsen. Tusind tak for indsatsen fra en, som har været medlem siden min dag ét på arbejdsmarkedet i over 40 år - Det burde faktisk give en medalje hos Dronning Margrethe på linje med dem, som har været på den samme arbejdsplads i 40 år. Men 40 år i en fagforening er jo sociallisme siger de ordentlige, de anstændige, de ansvarlige borgerlige. Mens 40 på samme arbejdsplads jo er god borgerlig skik.

Meanwhile in the ghetto: Syrisk eller somalisk bombefabrik med 4-7 kommende jihadister har 21-25.000 udbetalt passivt hver måned i kontanthjælp, børne(bombe)tilskud, børne(bombe)bidrag, boligstøtte og fritids(koran)tillæg, skriver Berlingske.

Det må være hårdt, at være så bitter en mand. Du har min medfølelse.

Det er jo altid rart, når tingene ender godt. Men i guder hvor var det dog et bizart forløb, før vi landede ikke bare det rigtige sted men endda præcis samme sted, vi startede.

Og undervejs - før vi kom tilbage til start - fik man gjort sig til uvenner med såvel fagbevægelsen som socialdemokratiske vælgere og partimedlemmer samt mange andre. Man fik skubbet Jeppe Bruus (han var jo ordfører) ud på en grotesk uriaspost, hvor han som en anden Komiske Ali på TV skulle fortælle den undrende omverden, at denne soleklare forringelse i virkeligheden slet ikke var nogen forringelse, hvilket ikke kun var en hån mod sandheden men også mod seernes intelligens. Han kunne stort set lige så godt have fortalt os, at jorden hverken er rund eller flad men faktisk pyramideformet.

Og nu står vi så her, hvor vi startede, hvilket da også er bedre end alternativet. Men jeg håber virkelig, at der er lært en alvorlig lektie her, høstet vigtige erfaringer, og at Jeppe Bruus har fået en kæmpeundskyldning for den helt unødvendige offentlige ydmygelse, han blev gjort til genstand for.

Det var bedste løsning på et forkert forslag