Annonce

Mette Frederiksen om afskaffelse af seniorpensionen: "Jeg lytter mig til, at der ikke er opbakning"

Statsministeren på kraftig retræte fra SVM-regeringens planer om afskaffelse af seniorpensionen
Foto: Folketingets TV
Mette Frederiksen (S), statsminister
Statsminister Mette Frederiksen (S) har tirsdag eftermiddag fra Folketingets talerstol understreget, at hun har lyttet sig til, at der ikke er opbakning til SVM-regeringens planer om at afskaffe seniorpensionen, og at regeringen derfor overvejer alternative muligheder.

"Jeg lytter mig til, at der ikke er opbakning," siger Mette Frederiksen således under Folketingets spørgetime og fortsætter: "Og så overvejer vi, hvad næste skridt så er på det her spørgsmål.

Med den opsigtsvækkende melding fra statsministeren ser det umiddelbart ud til, at SVM-regeringen tager sine ellers højtprofilerede planer om afskaffelse af seniorpensionen af bordet. En plan, som ifølge regeringen, ellers skulle øge arbejdsudbuddet med 2.500 personer.

Farvel til seniorpension - goddag til Arne-Plus

Det har hidtil heddet sig, at regeringen - trods udbredt modstand mod planerne i fagbevægelsen, men også i det socialdemokratiske bagland - fortsat arbejdede ud fra regeringsgrundlaget "Ansvar for Danmark". Og heraf fremgår det, at regeringen de facto ønsker at afskaffe seniorpensionen. I stedet vil SVM-regeringen lægge den op til seks-årige seniorpension ind under Arne-ordningen, nedskære den til tre år, og nedsætte den månedlige ydelse med omkring 4.700 kroner.

SMV-planen er - eller rettere var ind til tirsdag eftermiddag - at afskaffe seniorpensionen som begreb. I stedet ønskede regeringen at sætte Arne-ydelsen op med cirka 1.000 kroner om måneden. Fra de nuværende ca. 14.000 til ca. 15.000 kroner.

Arne-ordningen skulle så have to indgange

Arne-ordningen skulle så have to indgange: En visitationsindgang, der kræver lægeerklæring (Den sidste rest af seniorpensionsordingen), og en rettighedsbaseret indgang, hvor alene ens antal år på arbejdsmarkedet er afgørende (Arne-pensionen). Den dobbelte indgang til den op til treårige Arne-pension skulle efter SVM-forslaget så hedde Arne-plus.

Forhandlinger internt i SVM-regeringen

Sidste uge kunne Netavisen Pio oplyse, at SVM-regeringen tilsyneladende havde hørt fagbevægelsens appel i sidste måned om at trække forslaget om afskaffelse af seniorpensionen  “tilbage på værkstedet”.

Regeringskilder oplyste således over for Netavisen Pio, at SVM-regeringen internt forhandlede om,  hvordan man kunne bløde udspillet om tilbagetrækningsordninger op - uden samtidig at tabe ansigt.

Ifølge kilderne blev der arbejdet på “en landingsbane”. Herunder ikke mindst at inddrage fagbevægelsen i form af trepartsforhandlinger om udspillet.

Herunder ikke mindst at inddrage fagbevægelsen i form af trepartsforhandlinger om udspillet

En fremgangsmåde SVM-regeringen bevidst fravalgte, da man tvang afskaffelsen af store bededag som fridag igennem. En fremgangsmåde, som gjorde store dele af fagbevægelsen rasende. Og satte - og sætter - sig på den dårlige måde i meningsmålingerne. Så den fremgangsmåde ønskede regeringen - læs: Socialdemokratiet - ikke at gentage, hed det.

Med tirsdagens statsminister-melding ser det ud til, at Socialdemokratiet har fået regeringspartnerne Venstre og Moderaterne med på, at regeringsudspillet om tilbagetrækningsordninger - herunder de facto afskaffelsen af seniorpensionen - trækkes tilbage på værkstedet.  

I kølvandet på Netavisen Pios oplysninger opfordrede 3F's formand Henning Overgaard til, at hele spørgsmålet om tilbagetrækningsordninger blev gjort til genstand for trepartsforhandlinger. Også formanden for Danmarks næststørste forbund, HK, Anja C. Jensen, opfordrede til at regeringen indkaldte til trepartsforhandlinger om sagen.

Benspænd fra refomralliance-partier

Mette Frederiksen understreger tirsdag under Folketingets spørgetime, at De Konservative, Liberal Alliance og De Radikale i sidste uge dannede en såkaldt reformalliance. Første mærkesag for de tre partier er netop en bevarelse af seniorpensionen. Partierne ser derimod gerne både efterløn og Arne-pension afskaffet.

De tre reformpartier indgik i 2019 i et politisk forlig om seniorpensionen - sammen med Venstre og Dansk Folkeparti. Et forlig som Socialdemokratiet senere tilsluttede sig.

På den baggrund giver statsministeren nu De Konservative, Liberal Alliance og De Radikale skylden for, at det nuværende folketing ikke ser ud til at kunne ændre på tilbagetrækningsordningerne:

Men det ser svært ud i det her Folketing

"Mit håb var, at vi kunne lave noget flere partier sammen, så vores seniorer ved, hvad man har at gøre godt med i fremtiden. Men det ser svært ud i det her folketing," lyder det fra Mette Frederiksen under spørgetimen.

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg foreslår Vladimir Putin som NATO's nye general sekretær. Han starter vel næppe en krig mod sig selv.

Viste du pensionsalderen i Kina er 50 år.

Jeg gjorde i hvert fald ikke.

Men til mit forsvar vil eg sige, at det gør kineserne heller ikke.

https://da.tradingeconomics.com/china/retirement-age-men

De Konservative, De Radikale Venstre og Liberal Alliance har foreslået, at afskaffe efterlønnen. Og da den i forvejen er undr angreb med afskaffelsen af seniorjob ordningen og der kun er ca. 225.000 tilbage i ordningen og den overlabber Arne-pensionen. Så...

En ting kan du være helt sikker på. Den nedre del af B holdet og hele C holdet bliver taget godt og grundigt ved røven.

Det gode liv bliver forbeholdt A holdet og den øvre, højtlønnede, del af B holdet, med rigelig med penge, tidlig selvpension og hjælp til alle livets ubekvemme opgaver. Dem skal særlig C holdet løse for dem.

Tænk engang, det vidste jeg allerede første gang, jeg hørte om forslaget.
Jeg må være meget klog.

Det må efterhånden stå helt klar, at Mette Frederiksen taler som vinden blæser. Man kan ikke stole det mindste, som kommer fra hendes mund. Man har en holdning til man har en ny har nået helt nye dimensioner.

STOP METTES OVERGREB PÅ ARBEJDERKLASSEN !!!!!!

Kommentar:

"Jeg lytter mig til, at der ikke er opbakning!

Det er jo helt fair, men det er jo ikke det samme, som at Seniorpensionen bliver bibeholdt, som ordningen er nu...

Statsminister Mette Frederiksen og SVM-Regeringen lyttede jo også til, at der var modstand mod en afskaffelse af Store Bededag...

Mit politiske gæt er, at SVM-Regeringen slavisk følger regeringsgrundlaget "Ansvar For Danmark" - Det vil sige, at der ikke flyttes et eneste komma vedrørende Seniorpensionen...

God Aften,

Erling Drews...

Arne-pensionen er en rettighed efter et vist antal år på arbejdsmarkedet.
Seniorpension er en visitationsordning.
Ved at afskaffe Arne-pensionen og stramme en anelse (læs:tilstrækkeligt) på Seniorpension,:vil regeringen kunne tilpasse de samlede udgifter til Seniorpension til samme niveau som Arne-pensionen.

Jeg ved ikke hvordan ideen om Arne plus er opstået - Derfor kan jeg kun gætte at de forskellige tilbagetræknings ordninger har været en del af drøftelserne på Marienborg om det fremtidige regeringsgrundlag -
Og for at sikre Arnepensionen er seniorførtidspensionen blevet en del af kompromiset - Som Løkke sagde det da regeringen præsenterede sit regeringsgrundlag “ det er noget rod med de mange tilbagetrækningsordninger - derfor har vi valgt at kalde den tidligere seniorførtidspension for Arne plus så Arnepensionen får to strenge en der giver ret til ordningen uden visitation og den anden som kræver visitation “ Men som sagt det er kun et gæt - vi kender jo ikke i detaljer de drøftelser der ligger til grund for forslaget -

Snart kommer Mette Frederiksen med Store Bededag Plus!

Så er det politiske tæft barometer genskabt!

Trepartsforhandlinger Plus ligger også lige for!

I år bliver 1. maj en fridag for socialdemokratiske Mette!

Et Plus i sig selv selv om Mette Frederiksen “har masser af meter i benene endnu”!

Sagt i det første sure udfald imod En Søren Pape, der forsvarede “de nedslidte” imod “de Arne friske”!

Det gamle hæderkronede Konservative Folkeparti var helt uhørt uden for Wammens brede finanslovsforlig!

Rønnebærene er sure allerede før træerne står i blomst!

Det politiske efterår bliver rigtig interessant!

Især for Mette Frederiksen!

Wammen har alt i fuld kontrol!

Trepartsforhandlingerne bliver som en Jonas Vingegaard ved Tour de France!

Fuld opbakning fra alle sider!

🧣Mette Frederiksen, Danmarks bedste statsminister 🙂lytter naturligvis,..der må findes krompomier&løsninger til gavn for flest..efterløn, tidlig pension &pension bliver ikke afskaffet -husk der kommer "middel taldrene"&ældre....de bedste løsninger må findes..der er gode retninger ligeså med finansloven der blev vedtaget (bredt) igår..
Til gavn for Danmark 🚩

Ja hun er vel snart bange for sin post som statsminister. De to sidste socialdemokratiske regeringer har virkeligt skuffet.

Er folk over 5o år overhovedet regnet for noget i Danmark ? Er begrebet " nedslidt" blevet et "fyord" pålagt
tabu som mange andre begreber er ? Ordet ALDERDOM "skurrer i ørene" og er ikke et "smart" ord i et land hvor
det eneste der tæller er EFFEKTIVITET. EFFEKTIVITET er nemlig lig med PENGE. Hvor nogen skal tjene dem.Og nogen
skal samle på dem. ÆLDRE og alle der er ude af arbejdsmarkedet bliver behandlet uværdigt. Med stemplet
"lavstatus". Det er ikke en gruppe nogen kan TJENE på. De er "afsatte" og må klare sig som de nu kan. Der LEFLES for EFFEKTIVE...Yngre "modeller" i den fødedygtige alder.Folk med masser af "fremtid".Til indtjening, BUISNESS og kolde kontanter.Forbrug.Fra ende til anden. Er det det eneste et liv er værd ? At knokle for mammon....Eller i virkeligheden ingenting...til sine dages ende eller næsten. Der tales enormt meget om den "pukkel" af ældre som vil overgå landet de kommende år... Der er nærmest "dømt rødt kort" til disse ældre. Hvad kan de regne med ? Hvem skal tage sig af dem ? Det lyder SKRÆMMENDE at ældre bliver omtalt som nogen man helst var fri for.... Og et påtrængende spørgsmål må være HVAD med FOLKEPENSIONISTERNE og deres indkomst ? De har en indkomst der HALTER BAGUD...Fuldkommen BAGUD.....HVORNÅR SKAL FOLKEPENSIONISTER og øvrige af landets SVAGESTE borgere have mere i INDKOMST ???????? Eller er man da bare pilhamrende ligeglade med hele denne gruppe ?????

"METTE HØJT PÅ STRÅ" ER DA HAMRENDE LIGEGLAD MED DEN LILLE MAND.... Hun har da vist med al tydelighed at hun LEFLER for BLÅ og for at PROMOVERE sig selv frem i lyset sammen med dem." METTE se mig,se mig her kommer jeg"..
Nye briller til folket hvis de ikke kan SE DET.