Annonce

FOA: Positivt flygtninge i arbejde kan blive - men krav risikerer at stavnsbinde

Flygtninge i arbejde kan blive i Danmark, lyder det i forståelsespapiret fra rød blok. Kravene er dog stærkt bekymrende, mener forbundsformand i FOA
Det nye forståelsespapir mellem S-regeringen og dens støttepartier, rummer en række ændringer på udlændingeområdet: Børnefamilierne skal ud af Udrejsecenter Sjælsmark, sænkning af integrationsydelsen aflyses og planen om et center for kriminelle, udviste udlændinge på øen Lindholm, skrinlægges.

Endelig får flygtninge på midlertidigt ophold mulighed for at blive i Danmark. Det gælder flygtninge, der har arbejdet de seneste to år: På side 16 i forståelsesaftalen står der således: "Flygtninge, der har været i beskæftigelse i Danmark i to år, kan få mulighed for at blive, mens de er i beskæftigelse (...)”

Det synes vi er en positiv løsning i forhold til, hvordan situationen var

Mens den formulering har fået tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til at beskylde Frederiksen-regeringen for “klokkeklart løftebrud”, så modtages tonerne i aftalepapiret overvejende positivt hos FOA’s forbundsformand, Mona Striib.

“Det synes vi er en positiv løsning i forhold til, hvordan situationen var,” siger hun til Netavisen Pio med henvisning til paradigmeskiftet.  

Mangel på SOSU’er 

Den fokus på hjemsendelse, som er vedtaget med paradigmeskiftet blev mødt med stor bekymring i fagforbundet FOA, der organiserer de mange SOSU-assistenter, der arbejder på landets sygehuse og plejehjem.

I social- og sundhedssektoren står vi overfor at skulle rekruttere 40.000 nye medarbejdere inden for de næste ti år

To ud af tre af de 10.000 udenlandske FOA-medlemmer, som er i Danmark på en midlertidig eller permanent opholdstilladelse, arbejder nemlig i social- og sundhedssektoren.

Samtidig står man overfor en massiv mangel på varme hænder, der vil arbejde med omsorgen for syge og ældre, forklarer Mona Striib.

“I social- og sundhedssektoren står vi overfor at skulle rekruttere 40.000 nye medarbejdere inden for de næste ti år, for at kunne håndtere det stigende antal ændre. Samtidig er en stor del af vores medlemmer oppe i årene, og ville skulle gå på pension. Så vi har brug for at beholde på de udenlandske medarbejdere, som vi har fået uddannet,” siger hun.

Nærmest at stavnsbinde mennesker

Selvom forståelsespapiret gør det muligt for flygtninge i arbejde at blive i Danmark, mens de er i beskæftigelse, så er det et krav, at man stadig er i det “pågældende ansattelses forhold”. Alternativt kan man få en godkendelse til at blive, hvis der er tale om andet arbejde i “samme branche og på tilsvarende ansættelses- og lønvilkår”.

så bliver man bundet til at være, der hvor man er

Den klausul i forståelsespapiret, mener forbundsformanden i FOA, vil låse folk fast: 

“Det er jo nærmest at stavnsbinde mennesker. Hvis man eksempelvis har arbejdet i 10, 15 eller 20 år her i landet, så bliver man bundet til at være, der hvor man er,” siger Mona Striib.

“Det kunne f.eks. være, at man ønskede at skifte fra at være SOSU-hjælper til at blive dagplejemor, eller ønskede at arbejde deltid i stedet for fuldtid eller skifte til i et privat botilbud,” nævner hun som eksempler på de skift, som hendes medlemmer kunne finde på at foretage, men som forbundsformanden frygter ikke vil kunne lade sig gøre for udlændinge, hvis forslaget vedtages i den form, som fremgår af forståelsespapiret.  
 

Tesfaye: Rykker ikke ved hjemsendelses-politik 

Ifølge Socialdemokratiets nyudnævnte udlændinge og integrationsminister, Mattias Tesfaye (S), så rykker forståelsespapiret heller ikke på dette område ved den stramme udlændingepolitik eller paradigmeskiftet.

Det har hele tiden været muligt for flygtninge at blive i Danmark, hvis de havde et arbejde

Rød blok har i regeringsforhandlingerne bare fundet en anden vej end blå blok til at nå frem til det samme mål, mener Tesfaye:

“Det har hele tiden været muligt for flygtninge at blive i Danmark, hvis de havde et arbejde. Reglen var bare, at man skulle tjene over 425.000 kroner om året,” siger han til Politiken, som svar Inger Støjbergs beskyldninger om løftebrud.

Det var faktisk under ti om året

Meget få vil få lov til at blive, som følge af den nye ændring, mener Mattias Tesfaye: 

“Det er en lille imødekommelse af erhvervslivet, men jeg er nødt til at sige, at det var ret få, der fik opholdstilladelse på denne måde, senest vi havde reglen. Det var faktisk under ti om året,” siger han til Politiken.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

De blå vil gerne have mere udenlandsk arbejdskraft til landet. De udenlandske flygtninge der er i arbejde ,har opholdstilladelse og forsørger sig selv og sine,og har været det mere end to år,de skal ud og nye ind. Det er da gak, at folk der kan sproget, må man formode, arbejder og forsørger sig selv skal ud. Det skal de, når de ikke har arbejde mere, altså bidrager til vort samfund. Og der er ro i deres land. Og de faste regler i udlændingepolitikken er de samme. De signalsymbolske stramninger har spillet fallit. Udlændingepolitikken skal
være stram, og det er den fortsat. Men den behøver jo ikke være ude i hampen. Jeg kan ikke se forskellen på en udefra der arbejder her på danske arbejdsmarkedsvilkår og bidrager, og en fra indien eller kina som hidkaldes, fordi vi mangler arbejdskraft. Vi har fortsat danskere der er uden job, unge uden uddannelse og 7 mill. ledige i EU, så der er nok at tage af.