Biden fik tre på stribe: Vandt overbevisende i tre stater

Den tidligere vicepræsident fortsætter kursen mod nomineringen.
Den tidligere amerikanske vicepræsident Joe Biden vinder stort ved Demokraternes primærvalg i delstaterne Florida, Illinois og Arizona.

Det står klart med 98 procent af stemmerne optalt i Florida og Illinois og 88 procent optalt i Arizona.

Joe Biden fik 62 procent af stemmerne i Florida, 59 procent i Illinois og 44 procent i Arizona. Modkandidaten, senator Bernie Sanders fra Vermont, fik henholdsvis 23, 36 og 31 procent af stemmerne i de tre stater.

I kampen om de delegerede, som afgør hvem der bliver præsidentkandidat, tog Joe Biden 249 og er oppe på 1.147. Bernie Sanders fik 116 og er nu oppe på 861. Et forspring på 286 delegerede, som vil kræve et historisk comeback af Sanders at indhente.

Der skal 1.991 delegerede til at vinde nomineringen.

Biden rakte ud til Sanders-vælgere

Joe Biden kunne, på grund af coronavirus, ikke fejre sejren ved en valgfest foran begejstrede tilhængere. I stedet holdt han en tale i hjemmet i Wilmington, Delaware, hvor han forsøgte at række hånden ud til Sanders-vælgerne.

Mit mål som præsidentkandidat er at forene dette parti

Biden sagde, at han og Sanders "måske er uenige om taktik, men vi deler en fælles mission" på spørgsmål som sundhedsvæsen, ulighed og klimaforandringer.

"Sanders og hans tilhængere har lagt en bemærkelsesværdig lidenskab og ihærdighed i alle disse spørgsmål, og sammen har de flyttet den grundlæggende samtale i dette land," lød det fra Biden.

"Lad mig sige, især til de unge vælgere, der er inspireret af Sanders: Jeg hører jer. Jeg ved, hvad der står på spil. Jeg ved, hvad vi skal gøre. Vores mål med vores kampagne og mit mål som præsidentkandidat er at forene dette parti og derefter forene nationen."

placeholder

Bernie Sanders havde også en videobesked til sine tilhængere, men den kom allerede inden valgresultatet og Sanders nævnte derfor overhovedet ikke valgresultatet. Han talte i stedet om hvad han ville gøre for familier, der er ramt af coronakrisen.

Måske fordi man i Sanders-lejren havde en forventning om at det ville gå dårligt.

placeholder

Valg præget af coronavirus

Valgene blev naturligvis præget voldsomt af coronavirus, som både har umuliggjort valgkamp op til valget, men som også lagde en dæmper på valgdeltagelsen og nogle steder fik valgstederne til at holde længere åbent. Men heldigvis havde mange vælgere allerede brevstemt i forvejen.

Der skulle også have været primærvalg i delstaten Ohio, men statens myndigheder valgte at rykke det til en senere dato.

Udover Ohio har fire andre stater også valgt at udskyde deres primærvalg. Det drejer som om Louisiana, Georgia, Kentucky og Maryland. Puerto Rico (der er et amerikansk territorium, men ikke en stat), der efter planen skulle stemmer 29. marts, er i proces med at rykke deres primærvalg til 26. april.

Hvis Puerto Rico flytter deres primærvalg betyder det, at der mellem nu og den 28. april, kun vil være primærvalg på Hawaii og Alaska (4. april) og i Wisconsin (7.april).

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce