Annonce

SF-profil i opsang til fagbevægelsen: Handlingslammet og håndsky

Fagbevægelsen må genopfinde aktivismen og vise, at man er klar til at til at slås for medlemmernes interesser, lyder det fra SFs politiske ordfører Karsten Hønge.
Der er gået råd og svamp i den danske arbejdsmarkedsmodel, lyder det fra SFs politiske ordfører Karsten Hønge, som i en kronik i Politiken kræver handling af både faglige organisationer og politikere, hvis den danske aftalemodel skal reddes.

Karsten Hønge peger på, at det for nylig kom frem, at fagforbund som HK og 3F på bare ti år har mistet hvert femte medlem.

Samtidig viser tal, at mere end halvdelen (55 procent) af privatansatte ikke er medlem af det fagforbund, som har tegnet overenskomst på deres arbejdsplads.

Fagforbund som HK og 3F har på bare ti år har mistet hvert femte medlem

Karsten Hønge stiller på den baggrund en dyster diagnose for fagbevægelsens fremtid.

Hvis medlemstallet og opbakningen til de overenskomstbærende fagforeninger fortsætter med at falde vil det undergrave den danske aftalemodel med dramatiske konsekvenser for både arbejdsmarkedet og resten af samfundet, lyder det fra Karsten Hønge under overskriften “Der er gået råd i en af samfundets bærende søjler”.

Har forsømt agitationen

Han kritiserer fagbevægelsen for at have forsømt agitationen og argumenterne for organisering af lønmodtagerne. Derfor må fagbevægelsen puste nyt liv i dialogen med medlemmerne.

“Ofte har fagbevægelsen virket handlingslammet og håndsky, mens de “gule fagforeninger” voksede sig store. Desuden vokser antallet af lønmodtagere, som vælger fagforeningen fra og kun er medlem af A-kassen,” skriver Karsten Hønge, som også efterlyser stærkere dialog med medlemmerne og mere “nerve” i fagbevægelsens arbejde.

Karsten Hønge peger på, at fagforeninger og tillidsfolk hvert år løser tusindvis af store og især små faglige stridigheder og konflikter på arbejdspladserne.

Uden stærke faglige organisationer og veluddannede tillidsfolk vil en større del ende i uproduktive strejker.

Desuden vokser antallet af lønmodtagere, som vælger fagforeningen fra

Karsten Hønge vil også rette op på den socialt og uddannelsesmæssige  ekstremt skæve sammensætning af folkevalgte politikere.

Derfor skal fagbevægelsen gøre en ekstra indsats for at faglærte og ufaglærte medlemmer og tillidsfolk bliver opstillet og valgt til Folketinget, kommunalbestyrelser og regionsråd.

Politikere kan hjælpe

Hønge opfordrer samtidig sine politiske kolleger til via lovgivning at holde hånden under den danske arbejdsmarkedsmodel og foreslår en række konkrete forslag til, hvordan politikerne kan styrke det faglige system:

  1. Offentlige indkøb skal underlægges sociale klausuler med krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold, lærlingeforpligtelser og seniorpolitik.
  2. Klausuler ved offentlige byggerier skal følges op med effektiv kontrol.
  3. Skattefradrag for faglige kontingenter skal gøres afhængig af, om fagforeningen kan dokumentere, at mindst 25 procent af medlemmerne er omfattet af en overenskomst.
  4. Grænsen for fradrag for faglige kontingenter skal hæves.
Offentlige indkøb skal underlægges sociale klausuler

Karsten Hønge vil desuden sætte en stopper for fidusen med at gøre eksempelvis lavtlønnede cykelbude til såkaldt “falske selvstændige”, hvor arbejdsgiveren slipper for en række forpligtelser som forsikring, feriepenge og arbejdsmiljøregler.

Derfor vil SF indføre en såkaldt “formodningsregel”, som slår fast, at man er lønmodtager - med tilhørende rettigheder - indtil det modsatte er bevist.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kommentar:

Fagbevægelsen er gået i hi, og medlemmerne er medvirkende til at Fagbevægelsen ender ud i et Oldekolle...

Ingen gør noget ved sammenkædningsreglerne, fagbevægelsen er medvirkende til at dens medlemmer mister op til 2.679,- i dagpenge, pga. karensdagene...

Piloterne er gået ned i løn og skal nu arbejde op til 60 timer om ugen, det er selvfølgeligt på helt demokratisk vis piloterne der selv har bestemt det, efter min mening er det en tilbagegang og ikke fremgang

Feriereglerne er helt ude af trit, da der alene i år, er uafhentede feriepenge på omkring en milliard kroner, det burde jo være sådan, at ens opsparede feriepenge blev udbetalt ved hver lønudbetaling, men det er fagbevægelsen imod, og man kan blive ved...

Jeg synes faktisk, at Karsten Hønge rammer den ret godt her.

Der er jo som altid den hovedregel, at det er langt nemmere at jage folk væk end at lokke dem til, så for enhver forening gælder det om at holde fokus på det, der samler medlemmerne, og holde sig langt væk fra det, som deler dem. Dvs. at for fagforeninger må fokus først og fremmest være på arbejdsmarkedspolitik, arbejdsvilkår, løn, pension o.l.

Og Hønge dribler således fint udenom alle de faldgruber, der ellers kunne være, når man taler aktivisme. Så godt indspark fra ham.

Hvem kan være mere uenig i Hønges standpunkter end socialdemokratiske fagbosser, socialdemokratiske kommunal-, regions- og landspolitikere og socialdemokratiske vælgerforeningsmedlemmer? Hvilket jeg har oplevet!

Vi lever i et frit land(endnu) uden fagforeningstvang. Vi skal heller ikke glemme at mange har meldt sig ind i de gule fagforeninger,så helt så slemt står det vel ikke til.

Annonce