Annonce

Svensk gyservalg, ukrainere sendere russere på flugt og svindelanklaget undgår udlevering

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er det blevet mandag og tid til Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt, efter en weekend hvor Storbritannien fik en ny konge, og tillykke til Kong Charles III med det hverv, hvor vores egen dronning blev fejret efter 50 år på tronen, hvor svenskerne har været til valg, hvor de konservative har holdt landsråd, men først og fremmest en weekend, hvor verdens øjne især har været rettet mod Ukraine, hvor de ukrainske styrkers modoffensiv har fået hele verden til at spærre øjnene op.

Tak fordi du læser med.

 

Borgerlige vinder svensk gyservalg

Svenskerne gik til valg søndag. Og med næsten alle stemmerne talt op, tegner der sig et billede af en papirtynd forskel mellem den socialdemokratiske statsminister Magdalena Andersson og de røde partier og den borgerlige blok, med Moderaternes Ulf Kristinsson.

175 mandater til de blå, 174 til de røde.

De svenske Socialdemokrater fik eller et godt valg med over 30 procent af stemmerne, en fremgang på 2,2 procent og otte mandater.

Valgets store vinder blev dog Sverigedemokraterne, som blev det næststørste parti og nu skal indgå i forhandlingerne om at indgå i en borgerlige regering.

Læs mere her.

 

Ukrainsk modoffensiv: Erobrer store landområder

Det ukrainske militær har i de seneste dage ført en offensiv i landets østlige del, og det har sendt de russiske invasionsstyrker i Kharkiv-regionen på flugt.

Ukraines generalstab fortæller tidligt mandag morgen, at dets soldater har generobret mere end 20 byer og landsbyer i løbet af det seneste døgn, og at Rusland har erkendt, at de forlader byen Izium, en strategisk vigtig by i det nordøstlige Ukraine.

På sociale medier er der delt masser af videoer med ukrainere, der modtager de ukrainske soldater med overstrømmende glæde - som befriere.

Udover befrielsen af områderne i nordøst, er der også meldinger om, at ukrainerne vinder landområder tilbage i den sydlige del af landet omkring byen Kherson.


Dubai siger nej til at udlevere svindeltiltalt

En domstol i Dubai har vendt tommelfingeren nedad til at udlevere Shanjay Shah, der er anklaget for at have svindlet den danske stat for ni milliarder kroner i den såkaldte udbyttesag.

Det er en teknisk juridisk ting, som har fået Shanjay Shah af pinden:

I sin kendelse sagde dommeren, at der i lovgivningen om internationalt retligt samarbejde i Dubai står, at udleveringsanmodningen skal vedlægges originale kopier af alle officielle undersøgelser.

"Hvad det anmodende land (Danmark, red.) har indleveret, er et notat med et resume af den udførte efterforskning. Det har ikke indleveret de påkrævede kopier af efterforskningsrapporter. Derfor er forholdene for udleveringen ikke opnået i den pågældende anmodning," står der i kendelsen, skriver TV2.

Shah er fra Storbritannien, men har i en årrække været bosat i Dubai, der er en del af de Forenede Arabiske Emirater.

Læs hele historien her.

 

Får stor bøde for chikane af Mette Frederiksen

En 47-årig mand er mandag blevet idømt en bøde på 10.000 kroner for at chikanere statsministeren. Manden mødte dog ikke op i Københavns Byret, og derfor blev han automatisk kendt skyldig.

Det skriver Ekstra Bladet.

Det fremgår af sagens akter, at klienten er psykiatrisk behandling, og manden er aldrig vendt tilbage på forsvarsadvokatens henvendelser.

Derfor har det været uvist, hvordan manden i det hele taget har forholdt sig til tiltalen.

Han stod anklaget for at have sagt, hvor statsministerens børn boede, og at han havde viden, der kunne ødelægge meget for hendes børn og barnepige.

Læs hele historien her.

 

Tidligere folketingsmedlem forlader S

Efter 15 års medlemskab af Socialdemokratiet har fhv. folketings- og byrådsmedlem Peter Duetoft meldt sig ud af partiet.

Det skriver TV2Nord.

Udmeldingen sker i utilfredshed med partiets udlændingepolitik.

Det er partiets planer om at flytte asylbehandling til Rwanda, som har fået Duetoft til at melde sig ud:

"Nu må I altså holde op. Flere har spurgt mig, hvordan jeg kan leve med regeringens politik på dette område. Nu svarer jeg: Nok er nok," lyder det fra den 72-årige nu altså forhenværende socialdemokrat.

Peter Duetoft sad i mange år i folketinget for CD, men meldt sig i 2006 ind i Socialdemokratiet hvor han hovedsageligt har gjort lokalpolitisk karriere i byrådet i Hjørring. Han var gruppeformand for partiet indtil kommunalvalget i november, men blev ikke genvalgt.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Ukrainsk modoffensiv: Erobrer store landområder"

Fornem indsats Ukraine - tillykke med fremskridtet.

Når krigen engang - forhåbentligt snart - er afsluttet håber jeg at den entusiasme der har præget ukrainerne vil fortsætte på samme niveau med at bekæmpe korruptionen
.

"Dubai siger nej til at udlevere svindeltiltalt"

Hvordan er retssikkerheden i Dubai og kan domstolene i Dubai bestikkes? 'Finansmanden' har jo en anseelig sum at give af.

Det er fuldstændigt amatøragtigt at der ikke fra de danske myndigheders side har været tjek på papirarbejdet.
Læg dertil at vi stadig 7 år efter skandalen har et kæmpe hul i lovgivningen så statskassen stadig kan blive lænset for mia. fordi politikerne ikke vil stoppe de danske bankers lukrative forretningsmodel. Vi har brugt mia på dyre advokater og samtidig ikke lukket hullet. Det er fuldstændigt skandaløst !!! Læs dokumentationen: https://www.information.dk/debat/2022/05/kan-svindles-udbytteskat-saa-la...