Det skriver Fagbladet 3F.
Siden 2011 er der hvert år blevet anmeldt over 40.000 arbejdsulykker til Arbejdstilsynet, og 2022 tegner allerede efter årets første ni måneder til at blive et kedeligt rekordår med foreløbig over 73.000 anmeldelser.
Stigningen skyldes primært flere anmeldelser i kategorien “infektion og forgiftning” og tilskrives corona-virus, covid-19.
Men tendensen er, ifølge ekspert i arbejdsmiljø, som Fagbladet 3F har talt med, at der i hvert fald ikke er sket noget nævneværdigt fald i ikke-coronarelaterede arbejdsulykker.
Tallene fra Arbejdstilsynet kommer blot få uger efter at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fremlagde et udspil på arbejdsmiljøområdet.
Udspillet omhandler - ud over permanent bevilling til Arbejdstilsynet - blandt andet også bedre beskyttelse af lønmodtagere, der fjerner asbest fra bygninger, bekæmpelse af arbejdsulykker og flere penge til forskning i arbejdsmiljø.
I regeringens udspil er der lagt op til at styrke indsatsen for et godt arbejdsmiljø med cirka 1,3 milliarder kroner i løbet af de næste fire år samt en række konkrete tiltag, som skal mindske antallet af arbejdsulykker.
"Det skal være sundt og sikkert at gå på arbejde. Vi ser desværre stadig for mange arbejdsulykker og dødsulykker på danske arbejdspladser,” sagde Peter Hummelgaard i forbindelse med lanceringen af udspillet og fortsatte:
“Bare i indeværende år er 31 mennesker omkommet i arbejdsrelaterede ulykker. Arbejdsmiljøet i en række brancher bliver mere og mere presset og det kræver vores fulde opmærksomhed."
Forelagt de seneste tal erkender Hummelgaard, at der sker alt for mange ulykker på de danske arbejdspladser. Han henviser til, at regeringen i samarbejde med arbejdsmarkedets parter har fastsat måltal for nedbringelsen af ulykker i en række brancher.
Desuden er der ifølge Peter Hummelgaard lagt op til et øget tilsyn i brancher med en høj risiko for ulykker, særskilt vejledning og regionale informationsmøder.
"Når det er sagt, så er der ikke noget quick-fix, når det gælder arbejdsulykker. Det her er et langt sejt træk. Vi skal have styrket sikkerhedskulturen på de danske virksomheder, og alle gode idéer er velkomne," siger han til Fagbladet 3F.
Den nuværende arbejdsmiljøaftale fra 2019 udløber ved udgangen af 2022, hvor Arbejdstilsynet står til at miste næsten 40 procent af sin bevilling. Samtidig udløber en række midlertidige bevillinger til indsatsen mod social dumping, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
Kommentarer
Lige som forsvaret har fået en plads hvor man kan mindes de faldne, mener jeg også vi bør have en plads for de omkomne på landets arbejdspladser, den skal nok være betydeligt større end forsvarets, da antallet af omkomne er meget højere, men en sådan mur er helt nødvendig, for at få politikere til at interessere sig for problemet.
Døde håndværkere betyder i dag ikke andet end en opringning for at bestille en ny, samt et krav fra arbejdsgiverne om en friere og billigere adgang for arbejdskraft, ikke kun fra EU, men fra hele den vide verden.
"... 31 mennesker omkommet ..."
"Hver dag kommer over 110 mennesker ... ud for en ulykke ..."
det er ganske enkelt uacceptabelt
og uforståeligt hvis de tilskadekomne ikke efterlever sikkerhedsreglerne
.
Hvor mange af de tilskadekomne/omkomne er udlændinge der ikke forstår sikkerhedsanvisningerne?
Det ser unægtelig ud som om, at problemet er voksende. Igen så sent som i dag var der en tagdækker, der styrtede i døden:
https://www.bt.dk/krimi/38-arig-tagdaekker-dod-efter-faldulykke
Noget bør uden tvivl gøres for at få antallet af arbejdsulykker bragt ned.
Hvis arbejdsgivere og arbejdstagere var lige så gode til at overholde de lovpligtige sikkerhedsregler på arbejdspladserne, som de er til at overholde skatteregler og skattelovgivningen, var der nok ingen som blev udsat for arbejdsulykker.