Annonce

Stephanie Lose udnævnt til minister

Venstres næstformand udnævnt til minister uden portefølje - skal fungere som økonomiminister
Foto: Danske Regioner
Stephanie Lose (V), minister uden portefølje
Statsminister Mette Frederiksen (S) rokerer om og udvider regeringen som følge af Jakob Ellemann-Jensens sygemelding.

"Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen er som følge af sygdom midlertidigt forhindret i at varetage ledelsen af Forsvarsministeriet, og økonominister Troels Lund Poulsen fungerer (V) indtil videre som forsvarsminister," skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

"Regionsrådsformand for Region Syddanmark, 1. næstformand i Danske Regioner og næstformand for partiet Venstre Stephanie Lose, udnævnes derfor til minister uden portefølje med henblik på at være fungerende økonominister under Jakob Ellemann-Jensens orlov," hedder det videre i pressemeddelelsen.

Udvidelsen af regeringen betyder, at Troels Lund Poulsen dermed slipper for både at være økonomiminister og forsvarsminister.

Region Syddanmark oplyser samtidig, at Stephanie Lose søger om orlov fra sit hverv som regionsrådsformand i Region Syddanmark i en periode. Det er regionsrådet, der skal bevillige orloven og udpege en fungerende regionsrådsformand.

Regionsrådet holder ekstraordinært møde herom tirsdag den 14. marts 2023.

Statsministeren præsenterer den nye minister for kronprins Frederik kl. 11.00.

Brug for mere tid som forsvarsminister

Den sygemeldte Jakob Ellemann-Jensen skriver i et opslag på Facebook, at Troels Lund Poulsen føler, at han behøver mere tid i Forsvarsministeriet og til arbejdet i regeringsledelsen. Og det er baggrunden for at Stephanie Lose nu indtræder i regeringen:

"I den seneste måned har Troels Lund arbejdet både som forsvarsminister og økonomiminister, og samtidig har han løftet opgaverne i regeringsledelsen. Det er meget arbejde, og han vurderer nu, at han har brug for at dedikere mere af sin tid i Forsvarsministeriet og i regeringsledelsen, og at han derfor ikke kan fortsætte med at stå i spidsen for begge ministerier. Det er jeg enig med ham i."

"Det har jeg drøftet med Troels og Stephanie Lose. På den baggrund har jeg bedt Stephanie, der har varetaget mine opgaver i Venstre i den seneste måned, om midlertidigt at træde ind på ministerholdet som fungerende økonomiminister. Det har hun sagt ja til, og det er jeg glad for. Det vil give Troels mere tid til Forsvarsministeriet og i regeringsledelsen, og det vil gøre det muligt for Venstre at spille den markante rolle i regeringen, som vi har ambitioner om," skriver Ellemann-Jensen.

Jakob Ellemann skriver også, at det går fremad med hans helbred, men at han behøver mere tid til at komme sig.

placeholder

"Det er den rigtige løsning"

Stephanie Lose skriver på Facebook, at hendes indtræden i regeringen gør det muligt for Troels Lund Poulsen at koncentrere sig om Forsvarsministeriet og arbejdet i regeringen:

"Det er en løsning, som gør det muligt for Troels i højere grad at koncentrere kræfterne om arbejdet i Forsvarsministeriet og regeringen. Vi kommer til at samarbejde om at løfte opgaverne i regeringsledelsen og på tværs i regeringen. Vi vil også fortsat samarbejde om at løse opgaverne i Venstre, hvor jeg stadig står i spidsen for vores organisation, mens Troels leder Venstres politiske arbejde i regeringen i Jakobs fravær. Det er den rigtige løsning for Venstre i den aktuelle situation."

Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier, understreger i et nyhedsbrev til Venstres medlemmer, at Stephanie Loses indtræden i regeringen er midlertidig:

"Når Jakob Ellemann-Jensen vender tilbage som forsvarsminister, vil Stephanie træde ud af regeringen igen og fortsætte som formand for Region Syddanmark." 

Da Stephanie Lose trådte frem for pressen på Amalienborg Slotsplads kort efter klokken 11, understregede Lose også, at hun indtræder i regeringen "midlertidigt".

Opdateret

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet