Per Stig Møller til Lykketoft: “Tag det roligt, Mogens, vi har tid nok”

Bølgerne går højt, når de forhenværende udenrigsministre Mogens Lykketoft og Per Stig Møller diskuterer Irak-krigen i Netavisen Pios podcast.
Foto: Pressefoto
Per Stig Møller (K), tidligere udenrigsminister
Per Stig Møller og Mogens Lykketoft har begge været udenrigsministre for Danmark for henholdsvis De Konservative og Socialdemokratiet.

I podcasten ‘Europa under overfladen’ deler de ud af deres erfaringer og fortæller om tiden i Danmarks tjeneste.  

Stemningen er god mellem de to politiske veteraner, men på et punkt går bølgerne højt og uenigheden er stor. For burde Danmark havde deltaget i krigen i Irak ført an af USA? 

Det er de to forhenværende udenrigsministre uenige om.

Loyalitet overfor USA

“Du skal nok få ordet Mogens. Tag det roligt, Mogens, vi har tid nok,” siger Per Stig Møller, da Mogens Lykketoft bliver tændt af emnet om Irak- og Afghanistankrigen.  

Mogens Lykketoft griner i skægget, og Per Stig Møller leverer sin pointe.  

“Hvis vi forventer amerikanernes loyalitet, når vi har behov for dem i Europa, er vi også nødt til at vise loyalitet, når de kalder på os,” siger Per Stig Møller, som mener, at det var en god idé, at Danmark gik med i Irak - og Afghanistan-krigen.

I strid med folkeretten

“Værsgo, Mogens,” siger Per Stig Møller til Mogens Lykketoft, som sender en returbold afsted.  

Dens største loyalitet, man kunne have udøvet over for det amerikanske samfund, var at sætte foden ned overfor den mest mislykkedes aktion

“Dens største loyalitet, man kunne have udøvet overfor det amerikanske samfund, var at sætte foden ned overfor den mest mislykkedes aktion i strid med folkeretten, som USA har sat sig i spidsen for i nyere tid,” siger Mogens Lykketoft.

Udover Mogens Lykketoft og Per Stig Møller medvirker forhenværende topdiplomat Friis Arne Petersen. I podcasten kan du også blive klogere på blandt andet EU, og hvordan det er at være udenrigsminister i EU.  

Du kan lytte til hele afsnittet ved at klikke her

Lyt til alle podcast fra Netavisen Pio her

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At Irak-krigen var i strid med folkeretten - det er sandt nok. Men måske den ikke var så mislykket ud fra igangsætternes motiver, for Saddam Hussein var angiveligt besluttet på at ville sælge olie uden om dollaren, og det var måske den vigtigste grund til at USA ville have ham væltet.

Jeg er naturligvis helt enig i, at vi aldrig skulle have deltaget i den krig, som var dobbelt forbryderisk, dersom jeg har ret i at dens virkelige formål var helt okkult og egoistisk.
Min kilde til at Saddam ville handle olie uden om dollaren er desværre ikke sikker. Jeg læste på et forum at dette skulle være tilfældet også med Libyens Gaddafi, og derefter forsøgte jeg at finde bekræftelse på disse påstande, hvilket ikke var svært med hensyn til sidstnævnte, som var igang med et stort afrikansk projekt om en ny guldbaseret valuta, som Libyen faktisk havde gode muligheder for at skabe. Men med hensyn til Saddam fandt jeg ikke nogen pålidelig kilde. Men jeg tror stadig på at oplysningen er korrekt.

Hvordan kan man være så stor en ignorant? Det må være borgerlighed, der gør det af princip. En adfærd, som har bragt verden på kanten af afgrunden. Af princip.

Ja, Jeppe, man kan kalde det et princip. Men i netop denne debat mellem to tidligere ministre bliver det for en gangs skyld sagt temmelig klart. Danmark er afhængig af USA og derfor gør vi som de beder os om. Per Stig Møller er ikke langt fra at sige, at han i denne situation ikke tænkte sig om, men havde en pligt til at lystre blindt. Ude i befolkningen er det ikke erkendt at vi som nation er ufri - at vi har en underordnet plads på rangstigen. Men det er en kendsgerning. Vi har bundet os til USA ligesom Frederik 6. bandt sig til Napoleon.

Annonce