Annonce

Fogh på omstridt besøg: Får økonomisk støtte fra Taiwan

Tidligere statsministers organisation støttes økonomisk af fond oprettet af Taiwan-styret
Foto: Rasmussen Global
Tidl. statsminister, tidl. Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen
Tidligere statsminister, tidligere Nato-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er i disse dage i Taiwan.

Besøget sker i regi af organisationen Alliance of Democracies, hvor Anders Fogh Rasmussen er formand.

Under opholdet vil Fogh og hans delegation fokusere på støtte til Taiwan fra den demokratiske verden og tættere relationer mellem EU og Taiwan:

“Ændringerne i Taiwan de seneste 30 år har været massive. Ud over at være blevet en økonomisk styrke og kritisk for globale forsyningskæder har det også blomstret som et demokrati. Det er nu et fyrtårn for frihed både i regionen og hele verden,” hedder det i en pressemeddelelse fra Foghs konsulentfirma, Rasmussen Global.

Under Taiwan-opholdet skal Anders Fogh Rasmussen møde Taiwans præsident, Tsai Ing-wen, landets vicepræsident og også udenrigsministeren.

Taiwan-penge til Fogh-organisation

Fogh-organisationen Alliance of Democracies støttes økonomisk af organisationen Taiwan Foundation for Democracy.

Det fremgår af en oversigt over organisationer og virksomheder, som støtter Alliance of Democracies, som organisationen har fremlagt på sin hjemmeside.

Her nævnes Taiwan Foundation for Democracy side om side med andre supporters som Microsoft, Danske Bank, PFA Pension og PensionDanmark og George W. Bush Institute.

Taiwan Foundation for Democracy blev i sin tid oprettet på initiativ af det taiwanesiske udenrigsministerium.

Har bedt Alliance of Democracies oplyse, hvor meget Fogh-organisationen modtager årligt fra Taiwan Foundation for Democracy

Netavisen Pio har bedt Alliance of Democracies oplyse, hvor meget Fogh-organisationen modtager årligt fra Taiwan Foundation for Democracy. Og også hvor meget Fogh-organisationen indtil nu har modtaget fra den taiwanesiske fond.

Kommunikationsdirektør hos Alliance of Democracies (AoD), Tim Allan, bekræfter i et skriftligt svar, at AoD får økonomisk støtte fra den taiwanesiske fond, men uden at nævne beløb:

"AoD er en non-profil organisation betalt af private sponsorer, regeringer og enkeltpersoner. Det inkluderer støtte fra en række demokratiske fonde fra hele verden, inklusive Taiwan Fondation for Democracy."

Hidtil mest højtstående dansker

Anders Fogh Rasmussen er den hidtil mest højtstående dansker, der besøger Taiwan.

Besøget sker mens forholdet mellem Taiwan og nabolandet Kina er særdeles anspændt.

Spændingerne mellem Taiwan og Kina tog yderligere til, da formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosi, besøgte Taiwan i begyndelsen af august.

Besøget fik Kina til at skrue markant op for sine militære øvelser i farvandene omkring Taiwan.

Kina opfatter Taiwan som en del af Kina.

Danmarks udenrigsminister, formand for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, fastslår, at Foghs besøg i Taiwan ikke rokker ved den danske Kina-politik:

vores et-Kina-politik ligger fast

"Sådanne besøg ændrer ikke på, at det er regeringen, der fører landets udenrigspolitik. Danmark har et godt handelssamarbejde med Taiwan samtidig med, at vores et-Kina-politik ligger fast," siger Lars Løkke Rasmussen til netmediet Altinget.

Begrebet 'et-Kina-politik' indebærer, at Danmark accepterer, at der kun findes ét Kina - bestående af det kinesiske fastland og Taiwan.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at "Udenrigsministeriet ikke har forestået planlægningen af besøget".

Lykketoft: Kan gøre en betændt situation endnu værre

Tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) er kritisk over for Foghs Taiwan-initiativ: 

bidrager til at gøre den betændte situation endnu mere betændt

“Det er nyt, at en tidligere generalsekretær for Nato og en tidligere statsminister i Danmark besøger Taiwan. Det er ikke sket tidligere at en dansker på så højt niveau aflægger besøg i Taiwan. Jeg kan frygte at et sådant besøg bidrager til at gøre den betændte situation endnu mere betændt,” siger Lykketoft til Netavisen Pio.

Mogens Lykketoft frygter, at Fogh-besøget vil blive opfattet som en provokation, og at det ikke vil bidrage til ro i regionen.   

Opdateret kl. 15.25 med kommentarer fra Alliance of Democracies

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Kina opfatter Taiwan, som en del af Kina", står der, og det er rigtigt nok. Men jeg vil lige tilføje at den samme opfattelse deles af praktisk taget hele verden. Fra Danmark til USA har man bekræftet det. Også Taiwan var indtil for nylig af den mening, at Kina skulle genforenes.
En anden kendsgerning, som fortjener at fremhæves, er at Taiwan blandt andet bygger sin økonomiske fremgang på en kapital i guld og sølv taget ud af de fastlandskinesiske banker, efterhånden som man opgav byerne til den røde hær. Rigdom starter tit med tyveri.

En anden kendsgerning er også, at Kina og Rusland ikke sender penge og støtte til det flertal af den grønlandske befolkning, der ønsker selvstændighed fra Danmark.

Nej, den nuværende regering i Taiwan anerkender ikke Taiwan som en del af Kina. De ønsker at søge uafhængighed, men økonomisk kan de ikke undvære fastlandet. Der er også en del af taiwanesere, der gerne vil forene sig med fastlandet, men de kan ikke bestemme sig. Mange af dem tør helle ikke sige deres mening.

Ling, du har ret og jeg skrev faktisk det samme - på en lidt anden måde.

Det er en dansker der har svindlet og bedraget Danmark og modarbejdet demokratiet i Danmark, der principielt skulle efterforskes for landsforræderi. De må da grine højt i Kina - jeg tror ikke kineserne hopper på den - de har læst irakkimmisionens oplæg til en beretning og det er ikke godt for en demokratisk organisation. Manden er da dum!!

Netop. Han må være dum.

Den oprindelige befolkning er ikke kinesere, Øen Taiwans oprindelige befolkning af malajiske og polynesiske stammer blev fra 1600-tallets begyndelse trængt af en indvandring af fattige kinesere fra det kinesiske fastland, fra 1890 blev øen japansk og det fortsatte den med at være, indtil anden verdenskrigs afslutning.
Af den historie kan man lære at et lands politiske ledelse faktisk kan være korrupt nok, til at skifte sin egen befolkning ud med fremmede folk med andre religioner, for ussel mammon, smukke klæder eller flotte titler.

Etnografisk set blev Taiwan domineret af kinesere efter sidste verdenskrig, da der kom så mange flygtninge fra fastlandet sammen med Chang at de dominerede talmæssigt. Men, som sagt, også fordi de var rige, da de ikke alene medbragte deres egne formuer, men også fordi generalissimoen havde tømt bankerne på fastlandet for metalværdier.
De oprindelige fastboende havde ikke et ord at skulle sige, men var helt underlegne.

Du skal læse mere om Taiwans historie.
Taiwan har tilhørt Kina siden oldtiden. Taiwan blev kaldt Yizhou og Liuqiu i oldtiden. Et stort antal historiske bøger og dokumenter registrerer den tidlige udvikling af Taiwan af det kinesiske folk. For mere end 1.700 år siden skrev Shen Ying, en Wu indfødt fra de tre kongeriger, om dette i Linhai Tuzhi, som er de tidligste skriftlige optegnelser om Taiwan i verden.
På hinanden følgende kinesiske regeringer har successivt etableret administrative agenturer i Taiwan for at udøve jurisdiktion. Så tidligt som i midten af ​​det tolvte århundrede e.Kr. sendte Song-dynastiets regering tropper til garnisonen Penghu og placerede Penghu-området under Jinjiang Countys jurisdiktion, Quanzhou, Fujian.

Kineserne på begge sider af Taiwanstrædet har ført en langvarig og utrættelig kamp mod udenlandsk invasion og besættelse af Taiwan. Fra slutningen af ​​det femtende århundrede og fremefter plyndrede vestlige kolonialister kolonier. I 1624 (det fjerde år af Mingqi) invaderede og besatte de hollandske kolonister det sydlige Taiwan. I 1626 (det sjette år af Mingqi) invaderede spanske kolonister det nordlige Taiwan. I 1642 (det 15. år af Ming Chongzhen) erstattede Nederlandene Spanien ved at besætte det nordlige Taiwan. Landsmænd på begge sider af sundet kæmpede på forskellige måder, herunder væbnede opstande, mod udenlandske kolonisters besættelse af Taiwan. I 1661 (det attende år for Shunzhi i Qing-dynastiet) førte Zheng Chenggong sine tropper ind i Taiwan og fordrev de hollandske kolonister, som havde besat Taiwan året efter.
I 1894 (det 20. år for kejser Guangxu fra Qing-dynastiet) indledte Japan den kinesisk-japanske krig i 1894 for at invadere Kina. I det følgende år blev Qing-regeringen besejret, og under tvang fra Japan underskrev den "Shimonoseki-traktaten", der ydmygede landet og afstod Taiwan. Da nyheden kom, var hele landet forarget.
I 1937 startede det kinesiske folk hele nationens modstandskrig mod Japan. Den kinesiske regering erklærede klart i "Kinas erklæring om krig mod Japan", at alle traktater, aftaler og kontrakter, der involverer kinesisk-japanske forbindelser, skal annulleres. "Shimonoseki-traktaten" er automatisk afskaffet. Denne meddelelse annoncerede også højtideligt: ​​Kina vil "genvinde landet Taiwan, Penghu og de fire nordøstlige provinser." Efter otte års hård modstandskrig mod Japan vandt det kinesiske folk den endelige sejr i 1945 og genvandt Taiwans tabte territorium. Landsmænd i Taiwan satte fyrværkeri i gang, glædede sig, hyldede deres forfædre og fejrede den store sejr ved at vende tilbage til moderlandets omfavnelse.
…..

Ling, tak for denne historiske redegørelse, som jeg har læst og vil genlæse. Bemærk bare, at mit foregående indlæg drejede om de etniske forhold. Det er jo sådan at det politiske Kina rummer en lang række minoritetsfolk, som man værner om, medmindre de gør oprør mod centralregeringen. Jeg har den opfattelse at folkerepublikkens minoriteter især gør oprør og forsøger at opnå uafhængighed, når fremmede stater opildner dem dertil.
Dit indlæg behandler faktisk kun forholdene indtil 1945. Mit derimod, drejede sig om perioden fra -49 til nu.

Hej Mio.
Undskyld min sidste kommentar var skrevet til en anden person som mente at kineseren fra fastland begyndte at flytte til Taiwan fra 1600-tallet. Jeg ved ikke hvorfor den står under din kommentar .
Det var først gang jeg skrev kommentar her. Troede at man behøver ikke at skrive den persons navn når man svarer ham/hende, ligesom man gør på Facebook .

Jeg tænkte nok at dit indlæg var placeret forkert.
Vi er enige, Ling.

Anders Fogh er og vil altid være en skændsel for Danmark.
Mange har glemt at hans protegé Hjort Frederiksen arbejdede i bestyrelsen for Dansk - Taiwan Venskabsforening. Det blev officielt da han første gang blev nødt til at offentliggøre sine gøremål overfor Folketinget. Men gik senere i glemmebogen. Det bør det ikke.
Og forresten synes jeg Fogh har virket beruset nogle gange. Der er meget der skal dulmes.

Der er lige en detalje, som er af betydning i en sag som denne: Det er på udmærket vis gjort klart af landets nye udenrigsminister, at Anders Fogh Rasmussen ikke repræsenterer den danske regering, men jo faktisk rejser som privatperson. Her ligger der en kilde til misforståelser, hvis han stadig har et diplomatpas. Praksis er nu om dage, at man ikke som f.eks. tidligere minister eller EU kommissær længere får forlænget sit diplomatpas, men skal anskaffe sig et almindeligt pas - ganske på linje med alle andre borgere. Altså: Rejser Anders Fogh Rasmussen på diplomatpas eller ej?

AFR er og bliver en krigsforbryder, der forsøger - og åbenbart lykkes med - at tjene penge på andre menneskers nød og elendighed.

Lykketoft har helt ret, hvem stor Fogh lige at han er? Ikke en pind i dag. Fra starten undre jeg mig over hvad han skulle der, så kom det senere frem at hans organisation blev støttet økonomisk, okay når det var for at pleje personlige interesser. Han vil tale med dem om et mere demokratisk samarbejde med Taiwan og EU, jamen Anders du har sgu da ingen indflydelse på EU, du farer bare rundt og leger statsmand.

Godt brølt Torben!
Hvad skal Fjogh overhovedet blande sig for. Manden har lavet rigeligt med dumme ting for Danmark.
Men han kan vel ikke tåle at ingen lægger mærke til ham længere. Og han mangler nok omsætning i firmaet.
Hans titel må være endnu sjovere end "vicestatsminister"