Annonce

Københavnsk prestigebyggeri fyldt med mangler: "Der er brug for at blive ryddet op”

Lejerne i hundedyre nybyggede ungdomsboliger oplever stribevis af fejl og mangler. Udlejer siger, at de udbedrer det, men Lejernes Landsorganisation efterlyser politisk handling.
Foto: Kaktus-towers.dk
Det Bjarke Ingels-tegnede byggeri Kaktus Towers er fyldt med fejl.
De er Københavns dyreste lejeboliger, tegnet af den verdenskendte danske tegnestue BIG, men markante fejl og dårlig håndtering af disse får flere til at flygte fra Kaktus Towers på Vesterbro.

Beboere fortæller om toiletter, der ikke virker, elevatorer i de over 20 etager højhusbyggeri virker heller ikke, der er problemer med varmen og fællesarealerne er ikke færdiggjorte.

Det skriver Politiken.

"I mine 25 år i branchen har jeg aldrig set noget byggeri, der var så dyrt og så dårligt," lyder det fra Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation.

Det koster omkring 4.000 kroner pr. kvadratmeter om året at bo i tårnene, og det er ifølge Claus Højte "den dyreste husleje, nogensinde i et lejebyggeri i København."

De to tårne rummer i alt 495 leje- og ungdomsboliger på gennemsnitligt 30 m2, og hver lejlighed ender ud i en privat altan på op til 12 m2.

Kapitalfonden Catella, der er ejeren af Kaktus Towers skriver i en e-mail til Politiken, at sådanne fejl kan forventes i nybyggeri:

"Catella har håndteret og løst udfordringerne, efterhånden som de er blevet konstateret, og i visse tilfælde er lejerne blevet kompenseret for individuelle gener".

Det er brug for et opgør

Kaktus Towers er ikke det eneste ufærdige byggeri, som LLO er bekendt med. Og hos LLO efterspørger man, at politikerne strammer reglerne for udlejere.

"Der er kort sagt brug for et opgør med “går den så går den”-attituden hos visse udlejere," siger chefjurist Anders Svendsen til Netavisen Pio, og fortsætter:

"De nuværende regler gør det meget dyrt at få en egentlig kompensation eller godtgørelse for de gener, som lejerne oplever i Kaktus Towers, da man skal føre en retssag herom."

"Samtidigt med at det er dyrt at kræve penge tilbage, så er der næsten aldrig nævneværdige konsekvenser for uefterettelige udlejere."

Han peger konkret på, at den klippekortsordning, hvor en udlejer midlertidigt kan få frataget retten til at administrere ejendomme, stort set aldrig bliver brugt.

“Kun 13 gange er en udlejer blevet sat under tvangsadministration - siden 2005! Det er mindre end én udlejer om året,” pointerer Anders Svendsen.

"Der er brug for at blive ryddet op, og det kræver skrappere sanktioner."

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer