Mange danskere har svært ved at betale husleje

Vi har brug for gode og betalelige boliger, ikke kun i dag og ikke kun under den nuværende alvorlige krise, men også i morgen – og for hele befolkningen!
Siden statsministeren lukkede landet ned den 11. marts, har stort set alt handlet om coronakrisen og effekterne af denne. For der er krise over en bred kam, og mange dele af samfundet rammes rigtig hårdt. Trods statens hjælpepakker til bl.a. erhvervslivet, rammes mange hårdt, og arbejdsløshedstallene stiger til højder, vi ikke har set længe.

Det er hårde tider, hvis man både mister job, indtægter, og ikke kan finde pengene til at betale husleje

Og så er der alle dem, der ikke bliver direkte arbejdsløse, men som alligevel går betydeligt ned i indtægt, unge studerende, løsarbejdere og andre, der befinder sig yderst i arbejdsstyrken. Det er hårde tider, hvis man både mister job, indtægter, og ikke kan finde pengene til at betale husleje.

Huslejen skal jo betales 

For huslejen skal betales. Hvis den ikke bliver det, så kan man til de andre ulykker lægge, at man mister sit hjem – man bliver boligløs. I LLO har vi sammen med udlejerne opfordret til, at bankerne i denne situation aktivt går ind og hjælper lejerne med at betale husleje. Og vi har udarbejdet forslag til afdragsordninger, man som lejer kan forsøge at lave sammen med sin udlejer. For huslejen skal betales, og det skal helst ikke ske med kviklån eller andre mere kortsigtede og vanvittigt dyre løsninger.

Lige nu er vi formodentligt stadig kun i starten af krisen. Det har lige været den første i måneden, og mange har betalt husleje; måske har de mindre tilbage på lønkontoen end ellers, men de har betalt!

De har betalt denne gang, men hvad nu hvis det fortsætter? Hvad med maj, juni, juli …? Hvad hvis vi stadig er beordret hjem uden sædvanlig indtægt, nogle helt uden arbejde – og med en alt for høj husleje!

Folk kan ikke blive smidt ud nu

Lige nu er også retsvæsnet ramt, og det betyder, at folk ikke bliver smidt ud, for fogedretterne er også lukket ned. Man må alligevel forvente, at de ophævelser, der sendes under pandemien, kan blive ført ud i livet, når domstolene kommer tilbage på fuld kraft. Det er derfor en stakket frist at fogeden udebliver indtil videre, hvis man ikke kan betale sin husleje. Det er en negativ spiral, man kommer ind i, der betyder, at man både mister sin bolig og kan imødese en betydelig gæld lang tid fremover.

Det er derfor en stakket frist at fogeden udebliver indtil videre

FNs Special Rapporteur for boliger har i denne krise erklæret, at boligen er den første forsvarslinje imod corona: For hvordan skal folk blive hjemme og passe på sig selv og hinanden, hvis de ikke har et hjem? Sofasovere, påtvungne bofællesskaber og det gamle børneværelse hos forældre er ikke smarte løsninger under en pandemi, og da slet ikke hvis det drejer sig om hele familier.

Sofasovere, påtvungne bofællesskaber og det gamle børneværelse hos forældre er ikke smarte løsninger under en pandemi

Lige nu må der sættes ind, så vi sammen kan sikre, at ingen bliver tvunget til at forlade deres hjem i disse tider. Derfor bør der laves en redningspakke til de lejere, der ikke kan betale huslejen som følge af krisen. I USA har man eksempelvis indført et stop for udsættelser i flere byer, og lignende tiltag burde overvejes herhjemme. Tiltag der kan holde hånden under lejerne og deres hjem og beskyttelse i denne usikre situation – tiltag der sikrer, at lejerne ikke mister deres bolig under denne sundhedskrise.

Alt kan ikke fortsætte som før

Sidste år kunne ekspertudvalget  nedsat af boligminister Kaare Dybvad offentliggøre, at de private huslejer i gennemsnit har udhulet lønnen i de sidste 30 år, ligesom det blev dokumenteret, at nogle former for husleje (den såkaldte § 5. stk.2. fastsatte husleje) giver afkast på 13-14% om året, et afkast der allerede før krisen må siges at være uhørt højt.

Er det rimeligt, at de private udlejere kan blive ved med at opkræve disse tårnhøje huslejer i en krisetid?

Spørgsmålet er, om den nuværende sundhedskrise og de konsekvenser, vi allerede nu kan se for økonomien, ikke kalder på fornyet interesse for den måde, vi har valgt at indrette f.eks. boligmarkedet på. Er det rimeligt, at de private udlejere kan blive ved med at opkræve disse tårnhøje huslejer i en krisetid? Er det rimeligt, at man som udlejer kan modernisere sig til et tårnhøjt afkast og en husleje på 9.-10.000 kr. for en lille treværelses lejlighed?  Og er det rimeligt, at nyopførte lejligheder ikke er underlagt huslejeregulering?

I LLO siger vi nej, og vi opfordrer til, at politikerne bruger den aktuelle krise til at tænke sig om en ekstra gang. Hvad er det for et samfund, og hvad er det for et boligmarked, vi skal have i fremtiden?

Hvorfor ikke benytte lejligheden til at holde fast i de betalelige boliger og sætte tydeligere rammer omkring udlejning; spekulative 5.2. moderniseringer, AirBnB, hotel-lejligheder, lejligheder uden bopælspligt og nyopførte lejligheder uden huslejeregulering og med en leje, der ofte kun kan betales, fordi den enkelte lejer kan få boligstøtte. Det er dyrt for den enkelte lejer, og det er dyrt for samfundet.

Det er ikke for sent

Det er ikke for sent at beholde de betalelige boliger, det er ikke for sent at sætte tydeligere rammer omkring udlejning, og det er ikke for sent at lade alle boliger være underlagt en form for huslejekontrol. I LLO opfordrer vi derfor regeringen og Folketinget til at følge FN’s anbefaling og få loft over huslejerne, også i de ejendomme der ikke er omfattet af lejeregulering i dag.

I LLO opfordrer vi derfor regeringen og Folketinget til at følge FN’s anbefaling og få loft over huslejerne

Vi har brug for gode og betalelige boliger, ikke kun i dag og ikke kun under den nuværende alvorlige krise, men også i morgen – og for hele befolkningen!

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Landsformand for Lejernes Landsorganisation (LLO)

 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Huslejerne har nået højder helt ude af proportion. Lavtlønsgrupper kan ikke betale mellem 6 til 8 tusind for en
lejebolig.Eller mere. Plus forbrug. En et værelses lejlighed koster nemt 3 tusind. Og 2 til 3 værelses fra 4 til 7 tusind. Plus forbrug. Og så er der enlige førtidspensionister og folkepensionister samt DEM på plejehjem.Disse grupper bliver FLÅET. Kun et fåtal af disse borgere vil kunne få boligstøtte. Til de mange forskellige lejemål skal der generelt betales INDSKUD ved indflytning,og generelt skal der også betales beløb ved fraflytning af lejebolig til diverse "udbedringer" af den fraflyttede bolig. Det er blevet DYRT at bo i lejebolig.Og reglerne er VANVITTIGE. Som lejer kan man stå med et lejemål der reelt set kræver omfattende vedligeholdelse. Det kommer den der indflytter boligen OFTE til at betale,såfremt indflytteren stiller krav om at en bolig trænger til udbedring. Det hjælper sjældent at gå til lejeboligforeninger med en sådan sag for at få "medhold" når noget er rivende galt.Der er nærmest ingen "hjælp" at hente. Bare betal et kontingent,og mere sker der ikke. Urimeligt at nogen skal betale et indskud og få tildelt en bolig der f.e.x ikke har været vedligeholdt i ÅREVIS.Men,det er sådan det KAN være ude i virkeligheden. Reglerne for at udleje burde opdateres og rettes til så de ikke bare tilgodeser udlejer.

*@ IKa- du har fuldstændig ret. God indlæg
Men så har vi ham der thomas!#2845
lad mig lige gentage:@ thomas eller hvad du nu hedder, Hvorfor har du valgt at kaste dig over PIO?, som du kritisere i den grad. Lad os ordentlige og seriøse debatører have denne platform uden dine konstante negative ad hoch og knopskydningssvar. Alle os som læser PIO har forstået dit budskab og livsindstilling, Vil du ikke bare stille og rolig liste væk og find dig nogle andre at kaste dig over. Var du så bare konstruktiv, kunne vi få en fin dialog, men det er du ikke. Det er som om det er et kald for dig at vogte alle indslag og som en rasende hund med hundegalskab kaste dig over seriøse indlæg.

TAK Erik. Bare så rigtigt.
Ikke sært der bliver flere og flere hjemløse. Der skal ikke så meget til for et menneske for at ende DER.Mange mange ting i livet kan drive et menneske derud hvor det desværre ender på GADEN. For når alting brænder sammen, er der ingen steder at gå hen med alt der kan tynge.En stor renden panden imod en mur det meste af tiden,når først tilværelsen er væltet. Der skal såmænd ikke så meget til. Ingen har grund til at være hovmodig.Når alting vælter kan årsagen være en fyring..en skilsmisse...et dødsfald...en sorg...en ulykke..social arv....eller helt regulært at personen aldrig fik en chance.Nemt at ende på gaden. Når kontanterne ikke rækker længere end til en uge ind i måneden. Der er efterhånden IKKE mange boliger tilbage, som de allerfattigste borgere kan betale og dermed bo i.

Annonce