Annonce

FH vil lade hammeren falde over svindler-virksomheder 

Virksomheder, som behandler ansatte dårligt, skal i fremtiden blacklistes i register, mener Fagbevægelsens Hovedorganisation og landets fire største kommuner.
Foto: Colourbox
Det skal være sværere at være en virksomhed, som beviseligt underbetaler ansatte og omgår lovgivningen.

I hvert fald hvis det står til Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og borgmestrene i de fire største kommuner: København, Århus, Aalborg og Odense.  

De vil nemlig indføre et register, som virksomhederne kan ende i, hvis de ikke overholder reglerne på arbejdsmarkedet.

Sortere dårlige virksomheder fra

”I fagbevægelsen hilser vi forslaget om et nyt register fra landets øverste borgmestre velkommen. Vi oplever stadig, at der på store dele af arbejdsmarkedet er problemer med ringe løn- og arbejdsvilkår, brud på arbejdsmiljøregler og uanstændige vilkår for vores udenlandske kolleger,” siger næstformand i FH, Flemming H. Grønsund, ifølge en pressemeddelelse fra hovedorganisationen.

“Derfor har vi i FH også længe arbejdet for, at det bliver nemmere for ordregivere at sortere virksomheder fra, der beviseligt underbetaler deres ansatte og omgår lovgivning”, tilføjer han.

Formålet med registret skal være, at man i det offentlige kan tjekke om en leverandør har brudt arbejdsklausuler og bestemmelser og løn - og arbejdsvilkår, når der bliver indgået nye kontrakter.

På den måde kan det offentlige fravælge leverandører, hvis de fremgår af registret. Og det er der brug for, mener Flemming H. Grønsund.

”Med en fordobling i antallet af udenlandske arbejdstagere på det danske arbejdsmarked de seneste ti år er velkendte udfordringer med social dumping kun blevet værre. Når vi kan se, at der sker overtrædelser i op mod 79 procent af de kontrollerede sager, så tyder det jo på, at der stadig er problemer med konsekvent underbetaling og urimelige arbejdsvilkår for alt for mange lønmodtagere i Danmark,” siger han.

Gulerod og pisk

Flemming H. Grønsund understreger at registret er til fordel for virksomheder, som behandler deres ansatte godt.
Men samtidig er pointen at lade hammeren falde over dem, hvor det ikke er tilfældet, mener han: 

De virksomheder, der ikke behandler deres ansatte ordentligt, skal mærke hammeren falde

“De virksomheder, der ikke behandler deres ansatte ordentligt, skal mærke hammeren falde. Kun derved kan vi sikre ordnede forhold for alle”, siger Flemming H. Grønsund.

Det nye register skal sammen med en myndighedsindsats mod social dumping bidrage til at få virksomheder til at spille efter reglerne på det danske arbejdsmarked.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet